Ayurveda-tuotteiden ja lääkkeiden yhteensopivuudesta

Ayurveda-tuotteiden ja lääkkeiden yhteensopivuudesta | Samhita

Viime päivinä on uutisoitu lääkkeiden ja luontaistuotteiden yhteensopivuudesta. Taustalla on proviisori Kaisa Salmisen väitöskirja, joka käsitteli kasvisrohdosvalmisteiden ja ravintovalmisteiden yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa.

Kokonaisuudessaan aiheesta on vielä vähän tutkittua tietoa, mutta haluan kertoa miksi maahantuomamme tuotteet ovat tässä yhteydessä ns. matalan riskin tuotteita.

Salmisen väitöskirjassa tiedotusvälineiden otsikoihin on noussut mm. toteamus, että ”luontaistuotteet voivat muuttaa lääkkeiden pitoisuuksia ja siten sen vaikuttavuutta elimistössä odottamattomalla tavalla. Tämä voi johtaa jopa hengenvaaralliseen tilanteeseen”.

Jos henkilöllä on vakava sairaus, johon hänelle on annettu lääkitys, silloin lääkäri määrittelee, mikä on turvallista ja mikä ei. Sairaus – samoin kuin monesti myös lääkitys – on rasite sisäelimille, ja tasapaino on herkkä häiriintymään. Yhtenä esimerkkinä voidaan mainita veren hyytymistä estävä Marevan-lääke (varfariini). Sen pitoisuus veressä voi muuttua hyvin helposti, mm. huonosti nukuttujen öiden jälkeen ja melko pienienkin ruokavalion muutosten takia. Näin ollen voidaan olettaa, että pitoisuus muuttuu helposti myös silloin, kun aloitetaan lisäravinnekuuri. Marevan-arvoa mitataankin terveydenhuollossa säännöllisesti potilaan turvallisuuden takia. Esim. miesten virtsavaivoihin käytetyn sahapalmun tiedetään vahvistavan Marevanin tehoa.

Proviisori Salminen kertoo, että joidenkin luontaistuotteiden tiedetään aiheuttavan yhteisvaikutuksia. Tietämys näistä lisääntynee ajan myötä. Mäkikuisma voi vähentää tiettyjen lääkkeiden tehoa, esimerkiksi sydämen vajaatoiminnassa käytettävän digoksiinin ja elinsiirtopotilaiden käytettävän siklosporiinin kanssa. Berberiini puolestaan voi nostaa siklosporiinin pitoisuutta.

Salminen kehitti väitöstutkimuksessaan menetelmän mahdollisten riskitekijöiden seulontaan ja loi tietokonemallin, jotta yhteisvaikutuksia voidaan ennustaa. Näin ehkä tulevaisuudessa yhteisvaikutukset pystytään ottamaan huomioon jo lääkkeitä kehitettäessä. Salminen toteaa, että lääkkeiden ja kasvisvalmisteiden yhteisvaikutukset ovat todennäköisimpiä, kun niitä otetaan samanaikaisesti tai toistensa vaikutusaikana.

Me Samhita Oy:ssä kyselemme säännöllisesti tuotevalmistajalta mahdollisista yhteisvaikutuksista ja tiedotamme tuotesivuillamme niistä aina kun saamme asiasta tietoa. Toistaiseksi yhteisvaikutuksia ei ole tiedossa, mutta yleisesti suosittelemme pitämään luontaistuotteiden ja lääkkeiden nauttimisessa vähintään tunnin väliä, jotta ne eivät imeydy samanaikaisesti.

Käytämme tuotteissamme kasvikokonaisuuksia emmekä vahvenna tuotteita esimerkiksi uuttamalla tai eristämällä niistä vaikuttavaa ainetta. Kun käytämme alkuperäisiä, perinteisiä valmistusmenetelmiä, ainoa käytetty tehokeino on fermentointi. Näin varmistamme osaltaan tuotteiden turvallisuuden ja sen, että ne eivät rasita aineenvaihduntaelimiä.

Hellävarainen tuotteiden valmistusprosessi takaa sen, että Maharishi Ayurveda tuotteet sisältävät sen kasvin informaation, joka korjaa keho-mielikokonaisuutta. Tätä vaikutusta pidetään yleensä tuotteen kemiallista vaikutusta merkittävämpänä.

Voit lukea lisää tuotteidemme valmistuksesta ja laatusertifikaateista täältä.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

Samhita