Chyavanprash – Ayurvedan eliksiiri

chyavanprash

Esittelen tällä kertaa yhden ayurvedan arvostetuimmista tuotteista: traditionaalisen hedelmä-yrttitahna Chyavanprashin. Samhitalla myynnissä oleva Chyanprash on valmistettu alkuperäisten ayurveda-tekstien mukaisesti. Sen tärkein raaka-aine on kypsät amalaki-hedelmät. Lisäksi siinä on laadukkaita luonnon yrttejä, hedelmiä, juuria ja mausteita Himalajalta ja Intiasta.

Chyavanprashin pääraaka-aineena on amalaki, engl. Indian gooseberry. Se on erittäin C-vitamiinipitoinen ja sen sanotaan tasapainottavan kaikkia kolmea elementtiä: vataa, pittaa ja kaphaa. Klassisen ayurvedan teksteissä amalakia kutsutaankin arvokkaaksi elämän eliksiiriksi. Amalaki tunnetaan yhtenä C-vitamiinipitoisimmista hedelmistä, tuoreessa hedelmässä on noin 20 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Chyavanprashissa C-vitamiinipitoisuuden säilyvyys on varmistettu tanniineilla.

Tuotteessa on myös monia muita arvokkaita ainesosia, kuten dashamoola, joka on kymmenen eri yrtin juurista tehty sekoitus. Dashamolakin tasapainottaa kaikkia kolmea elementtiä, erityisesti vataa. Lisäksi Chyavanprash sisältää Intian pitkäpippuria pippalia ja shatavaria eli Intian villiparsaa, mikä on tärkeä naisten yrtti, sekä Ashwagandhaa – Intian vastinetta ginsengille. Itse asiassa Maharishi Ayurvedan Chyavanprash sisältää kaikkiaan 44 eri ainesosaa (ks. sisältö).

Chyavanprash sisältää myös gheetä, joka toimii katalyyttinä eli se avustaa yrttien ainesosien pääsyä kudoksiin. Sokeri puolestaan auttaa säilyttämään tuotteen ravintoaineet, tässä erityisesti Amalakin C-vitamiinin.

Chyavanprashin hyötyjä lyhyesti

Chyavanprashin tärkeimpinä tehtävänä pidetään immuunijärjestelmän vahvistamista, sekä veren ainesosien – erityisesti hemoglobiinin ja valkosolujen – tuotannon tukemista. Vanhat tekstit kertovat, että sen pääraaka-aineen amalaki tukee mm. maksan, haiman ja hengityselinten toimintaa auttaen siten kuona-aineiden poistumista kehosta. Chyavanprash tukee myös Ojaksen muodostumista. Ojas on ayurvedan mukaan kehon vahvuuden, nuoruuden ja vastustuskyvyn olennainen tekijä.

Chyavanprashin käyttö

Tuotetta käytetään varsinkin talvisaikaan tukemaan kehon voimaa ja vastustuskykyä. Se otetaan aamulla, tai aamuin ja illoin. Se voidaan ottaa sellaisenaan tai maitoon/manteli­maitoon sekoitettuna. Maidon sanotaan tehostavan vaikuttavien aineiden perille menoa kudostasolle. Voit myös laittaa Chyavanprashia vaikka paahtoleivän tai voileipäkeksin päälle. Älä kuitenkaan sekoita sitä kuumaan juomaan, jotteivat herkät vitamiinit tuhoudu.

Normaali annostus on 1 – 2 tl kerran tai kaksi päivässä. Lapsille 0,5 – 1 tl  1 – 2 kertaa päivässä. Saatavana ovat pakkaukset 250 ja 450 g. Tuote löytyy kategoriasta Mausteet ja ruoka.

Sopiiko Chyavanprash kaikille?

Vältä Chyavanprashia ja amalakia jos olet allerginen karviaisen sukuisille hedelmille ja marjoille. Kuumaan aikaan jos Pitta on korkealla, kannattaa Chyavanprash jättää tauolle, koska se lämmittää kehoa. Aloita käyttö varovasti, jos käytät nk. verenohennuslääkkeitä. Emme myöskään suosittele Chyavanprashia, jos sinulla on voimakkaita ruoansulatushäiriöitä tai vatsatauti. Silloin tuote voi olla liian voimakas.

Tutkitusti tehokas

Chyavanprashista on vuonna 2015 julkaistu tutkimus Ancient Science of Life -lehdessä. Siinä 627 koululaista iältään 5 – 12 vuotta osallistuivat kokeeseen, jossa tutkimusryhmä (313 lasta) nautti teelusikallisen Chyavanprashia kaksi kertaa päivässä maidon kera. Vertailuryhmä (314) joi vain maidon.  Tutkimusryhmän lapset sairastuivat kaksi kertaa vähemmän puolen vuoden koejakson aikana kuin vertailuryhmän lapset. Heillä raportoitiin myös lisääntynyttä energiatasoa, fyysistä vahvuutta ja kestävyyttä. Tutkimustiivistelmä löytyy PubMedistä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5566825/.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

Samhita