Kevät on uudistumisen ja puhdistumisen aikaa

Samhita

Kevät on uudestisyntymisen aikaa ja luonnossa tapahtuu sään lämmetessä  paljon: kasvit heräävät eloon; lehdet, kukat ja muuttolinnut ilmestyvät. Elämä puhkeaa kukkaan kaikkialla. Mekin voimme hyödyntää tätä muutosvoimaa kehomme uudistumiseen ja puhdistumiseen.

Monilla on keväisin hengitystieongelmia: kevätflunssaa ja allergioita. Ayurveda-tiedossa näiden syyksi nähdään lisääntyneet kuona-aineet ja Kaphan (limaisuuden) liikkeelle lähtö kehossa. Keväällä onkin hyvä vähentää liiallista kaphaa, ja auttaa kehoa vapautumaan kuona-aineista, joita kertyy helposti kylminä vuodenaikoina.

Kuona-aineet eli Ama

Kehomme kudosten ympärillä on runsaasti hyvin hienoja kanavia, jotka välittävät mm. aineenvaihduntatuotteita ja energiaa. Kylmä vuodenaika vaikuttaa kehoomme niin, että se ei ole niin rento kuin lämpimällä ilmalla. Tämä hienoinen kireys saa aikaan näiden hyvin hienojen kanavien eli shrotien kutistumisen. Kutistumisen seurauksena kuona-aineet voivat kerääntyä solujen välitilaan ja tukkia shrotat. Kun sää lämpenee niin kehomme rentoutuu ja shrotat rentoutuvat ja laajenevat. Silloin nuo kuona-aineet lähtevät liikkeelle.

Kapha ja limaisuus

Kevät kuvataan ayurvedan teksteissä lämmön, kosteuden, pehmeyden ja ravitsemuksen aikana. Siihen liittyy myös Kaphan peruslaadut hitaus ja raskaus. Siksi kevät on Kapha-vuodenaika.

Talvella olemme syöneet vähän tukevammin, jotta pysymme lämpiminä – varsinkin jouluna ja muina juhlapyhinä – usein myös ulkoilemme ja liikumme vähemmän. Tämä on lisännyt kehon Kaphaa. Kun kevät sulattaa lumen, se lämmittää myös Kaphan. Näin kehossa oleva limaisuus muuttuu juoksevammaksi.

Kapha-Ama coctail kehossamme

Parhaimmillaan nesteytynyt Kapha poistuu kehostamme ilman ongelmia. Mutta kevätsäiden vaihdellessa ja luonnon muutoksissa ruoansulatuksemme usein hidastuu. Heikko ruoansulatus ja kehon hienoissa kanavissa sijaitsevat kuona-aineet yhdistyneenä Kaphan limaisuuteen voivat synnyttää Kapha-Ama cocktailin, joka tuntuu väsymyksenä, velttoutena ja mielen sumuisuutena. Immuniteettimme heikkenee, erityisesti Kapha-alueilla hengitysteissä, johtaen kevätflunssaan tai allergiseen reaktioon.

Keho tarvitsee nyt keveyttä, lämpöä ja kuivuutta

Nyt onkin aika vahvistaa ruoansulatuksen tehoa lisäämällä mausteita ja yrttejä ruokaan ja syömällä kevyemmin. Pukeudutaan vielä lämpimästi, lisätään liikuntaa, ja saunotaan – kohtuudella kuitenkin. Jos aterian jälkeen menee yli neljä tuntia ennen kuin kaipaat syötävää, ruoansulatuksesi on heikentynyt. Voit piristää sitä monin alla luetelluin ayurvedisin keinoin.

Digest Specialtuotteella 1 tabl aterian yhteydessä aktivoit ruoansulatusta ja ehkäiset kuona-aineita. Lisätehoa saat juomalla kuumaa vettä tai Digest Plus -teetä litran verran päivässä aterioiden välillä. Kun teet sen aamulla termospulloon, niin muistat paremmin juoda sen (laita 2-3 teepussia/litra vettä).

Iltaisin voit ottaa 1 – 2 tablettia Triphala Plus -valmistetta. Se on ikivanha ayurvedinen tuote, jota on käytetty kehon puhdistamiseen kuona-aineista. Tsekkaa myös muut Kapha-tuotteet verkkokaupastamme.

Vältä:

  • paistettuja ja rasvaisia ruokia sekä sokerin ja suolan käyttöä
  • välipaloja
  • maitotuotteita aamuisin ja iltaisin, ne lisäävät hengitysteiden limaisuutta. Jos maidon kiehauttaa, niin se sopii silloin paremmin iltajuomaksi.
  • pikaruokaa, makeisia, virvoitusjuomia ja jäätelöä

Suosi:

  • aamiaisen tulisi olla kevyt, esimerkiksi lohkottu, kypsennetty omena tai päärynä, makeuta tarvittaessa muutamalla rusinalla
  • päivällisen tulisi olla kevyempi ja hyvin kasvispitoinen
  • hunaja on paras makeutus, älä kuitenkaan käytä sitä kuumaan ruokaan tai juomaan
  • vihreitä vihanneksia, ituja ja versoja sekä papuja ja kaaleja, sekä parsaa
  • lasillinen mietoa sitruunamehua aamuisin piristää ja keventää oloa, voit makeuttaa sitä hunajalla.
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.