Levottomuus ei ole normaalia

Vata-balance-tutkimus

Näinä mielenkiintoisina aikoina on toisinaan tarpeen muistuttaa itselleen, että levottomuus ja huolestuneisuus ei ole normaalia. Päivittäisiä paineita pitäisi pystyä luonnostaan käsittelemään tyynellä ja luottavaisella tavalla. Tilanteen stressaavuuden määrää kykymme pärjätä sen kanssa, ei tilanne itsessään.

Vata Balance avuksi

Vata Balance -ravintolisä (toiselta nimeltään Worry Free) tasapainottaa tehokkaasti mielen toiminnan kaikkia osa-alueita. Sen tarkoitus on

vahvistaa mielen luontaista kykyä toimia tyynesti, keskittyneesti ja päättäväisesti. Worry Free sisältää useita erityyppisiä yrttejä:

  • Ashwagandha on adaptogeeni – tässä yrtin tarkoituksena on auttaa mieltä ja kehoa vastaamaan tehokkaasti ulkoisiin ärsykkeisiin.
  • brahmi (centella), shankapushpi (convolvus), guduchi (tinospora) ja lakritsijuuri – näiden yrttien tarkoituksena on ravita ja tasapainottaa mieltä.
  • Jatamansi ja galangajuuri – yrttien tarkoituksena on puhdistaa kehon energiakanavia (srotat), niin että kehon sisäinen älykkyys pääsee virtaamaan tasaisesti.
  • Aidot helmet ovat hyvä kalsiumin lähde ja nekin on tarkoitettu tukemaan mielen toimintaa.

Maharishi Ayurvedan mukaan yrttiyhdistelmien vaikutukset ovat tehokkaampia kuin yksittäiset yrtit, synergiavaikutuksen takia.

Tutkimustietoa

Kalifornian San Diegon yliopiston (UCSD) tutkijat tekivät Worry Free (Vata Balance) -tablettien vaikutusten selvittämiseksi satunnaistetun, kontrolloidun pilottitutkimuksen kymmenellä koehenkilöllä, jotka kokivat olevansa stressaantuneita. Kolmen kuukauden ajan yksi ryhmä otti kaksi tablettia Worry Freetä kahdesti päivässä, kun taas vertailuryhmä otti plaseboa.

Raportissa mitattiin yleistä ahdistuneisuuden laskua (general anxiety) ja ahdistuneisuuden vähentymistä haastavissa tilanteissa. Lisäksi syljestä mitattiin stressihormoni kortisolin tason laskua. Kolmen kuukauden kuluttua 80% Worry Free -ryhmän jäsenistä tunsi olonsa merkittävästi vähemmän stressaantuneeksi, ja kortisolitaso laski merkittävästi. Parannus oli kaksi kertaa suurempi kuin plaseboryhmässä.

Worry Freen tärkeintä yrttiä, ashwagandhaa, on tutkittu myös yksinään. British Journal of Pharmacology -lehdessä vuonna 2005 julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että ashwagandha voi pysäyttää aivovaurioiden syntymisen ja jopa korjata aiheutuneita vaurioita Alzheimerin taudin eläinkoemalleissa. Tutkimuksissa koe-eläimillä ashwagandhan on todettu myös palauttavan muistitoimintoja ja ehkäisevän aivoinfarkteja. Perinteisesti ashwagandhaa on käytetty Intiassa ikääntymisen aiheuttamiin mielen toiminnan häiriöihin.

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.