Kevät on allergioiden aikaa – mutta allergiaoireisiin voi valinnoillaan vaikuttaa

birch-g8ce44ac14_1280

Arviot allergioiden esiintyvyydestä vaihtelevat. Viimeisimpien väestötutkimusten mukaan noin joka kolmannella aikuisella on allergisia oireita. Yleisimpiä oireita ovat heinänuha ja muut allergiset nenäoireet sekä allergiset silmäoireet. Allergiat ja astma ovat lasten ja nuorten yleisin pitkäaikaissairaus.

Tutkijat ja lääkärit eivät vieläkään tiedä tarkalleen, miksi jotkut ihmiset kärsivät allergeeneista, kuten pölystä, siitepölystä ja homeesta, kun taas toiset eivät. Lääkärit ovat perinteisesti kehottaneet sairastuneita välttämään reaktion aiheuttavia allergeeneja, mutta tämä on usein helpommin sanottu kuin tehty.

Ayurvedisesti allergiareaktiot voidaan jakaa kahteen luokkaan. Toinen on geneettisen alttiuden aiheuttama allergia, joka on ollut ihmisellä jo syntyessä. Se voi olla reaktio tiettyihin elintarvikkeisiin tai tiettyihin ympäristössä oleviin allergeeneihin, kuten pölyyn ja lemmikkieläinten hilseeseen. Jos henkilö on syntynyt allergeeniyliherkkänä, tilannetta on hyvin vaikea muuttaa. Mutta tällaisissakin tapauksissa tilanne voi parantua, kun lapsi kasvaa vanhemmaksi. Tämä riippuu siitä, miten vanhemmat ymmärtävät ruokavalion ja päivittäiset rutiinit lapsen immuunijärjestelmän vahvistamiseksi.

Toiseen luokkaan kuuluvat kausiluonteiset reaktiot tai herkkyydet, jotka henkilö on hankkinut myöhemmin elämässään. Näihin on helpompi vaikuttaa ja ne ovat tämän uutiskirjeen pääaihe.

Kausiluonteisten ja elämän aikana hankittujen yliherkkyyksien pääasiallinen syy on ns. Amavisha. Ymmärtääksesi, miten amavisha muodostuu, sinun on ensin ymmärrettävä yksinkertaisempi, vähemmän vaarallinen toksiini nimeltä ama. Ama syntyy epätäydellisestä ruoansulatuksesta, joka johtuu kehotyypillesi sopimattoman tai liian raskaan ruoan syömisestä. Sitä muodostuu, kun ruoka ei sula kunnolla paksusuolessa ja ruoansulatuskanavassa.

Ruoka-aineallergiat: Samat periaatteet pätevät hankittuihin allergeeniyliherkkyyksiin. Ajan myötä amavishan heikentää immuunijärjestelmää ja se menettää joustavuutensa. Ruoka, jota aiemmin saatoit syödä ongelmitta, alkaa aiheuttaa allergisen reaktion. Joku toinen saattaa herkistyä jollekin ympäristössään esiintyvälle allergeenille, kuten kaupallisissa puhdistusaineissa käytetylle kemikaalille tai pölypunkille.

Jos henkilö ei korjaa ruokavaliossa tai elämäntavoissa olevia virheitä, jotka aiheuttavat aman kertymisen ruoansulatuskanavaan, ama voi lopulta kulkeutua kehon eri elimiin tai kudoksiin ja ”pesiytyä” sinne.

Huuhdo ama ajoissa pois, sillä muuten…

Jos sitä ei huuhdota pois, ama on lopulta vuorovaikutuksessa niiden elinten, kudosten (dhatut) tai kehon toimintojen (subdoshat) kanssa, joihin se on asettunut. Tästä kehittyy reaktiivinen myrkyllinen aine, jota ayurveda-teksteissä kutsutaan amavishaksi. Se on monien kehon häiriöiden syy ja perusta.

Amavishan ikävä puoli on, että se häiritsee immuunijärjestelmää. Amavishan kertyminen häiritsee immuunijärjestelmää eikä se voi toimia normaalisti. Se menettää sopeutumiskykynsä – kykynsä palauttaa tasapaino äkillisissä muutoksissa. Allergeenit – kuten pöly ja siitepöly – lisäävät tähän kokonaisuuteen oman lisäelementtinsä.

Amavishaan liittyvät oireet vaihtelevat sen mukaan, missä kehon osassa amavishaa kertyy. Jos amavisha/allergeeniyhdistelmä vaikuttaa ihoon, se voi aiheuttaa ihottumaa, ihon karheutta tai ihoärsytystä. Sama seos keuhkoissa liittyy hengitystieongelmiin. Amavisha ja allergeenit suolistossa aiheuttavat ruoansulatuskanavan vaivoja.

Kun vuodenajat vaihtuvat ja uudet kasvit kukkivat ja vapauttavat siitepölyä, tai sää vaihtelee kuuman ja kylmän tai kostean ja kuivan välillä, nämä voimakkaat muutokset ympäristössä haastavat immuunijärjestelmää. Normaalioloissa ihminen pystyy sopeutumaan, mutta jos immuunijärjestelmää rasittaa jo amavishan läsnäolo, se ei ehkä pysty reagoimaan vuodenaikojen muutoksiin normaalilla joustavuudella. Seurauksena on, että keho alkaa reagoida allergeeneihin.

Ayurvedan yksi periaate on: tee kehoa puhdistavia toimia aina vuodenajan vaihtuessa. Näin keho on valmiimpi kohtaamaan kaikki tarvittavat muutokset. Puhdistus on erityisen tärkeää, jos olet altis allergiareaktioille. Esimerkiksi talvella ihmiset syövät usein enemmän raskaita ruokia kylmän sään vuoksi. Jos osa tästä ruoasta ei sula kunnolla, se saattaa aiheuttaa ama- tai jopa amavisha-ilmiötä. Ennen kuin kevät allergeeneineen koittaa, on tärkeää päästä eroon talven myrkyistä. Muuten kohtaat siitepölyajan hitaalla ja vajaasti toimivalla järjestelmällä.

Yliherkkyyksien kanssa kamppailevan kannattaa rauhoittaa pittaa ja kaphaa

Ama Cleanse on kokonaisvaltaisen puhdistumisen tukija: se auttaa puhdistamaan koko kehon, ei vain ruoansulatuskanavaa. Useimmat tuotteet puhdistavat vain paksusuolen ja ruoansulatuskanavan. Tämä Detox-tuote tukee myös maksaa ja aineenvaihduntaa, mikä puolestaan tukee ravintoaineiden imeytymistä. Lisäksi se edistää maksan ja veren puhdistumista sekä poistaa toksiineja ja puhdistaa kehoa, jolloin energiatasomme normalisoituu.

Allergiakauden alussa kannattaa käyttää Allertab-valmistetta, jotta voit samanaikaisesti puhdistaa kehoasi ja vahvistaa vastustuskykyäsi. Nämä tabletit auttavat myös estämään amavisha-reaktioita, parantamaan ruoansulatusta, puhdistamaan mikroverenkierron kanavia (shrotat) ja vähentämään herkkyyttä allergeeneille ravitsemalla ja puhdistamalla maksaa.

Jos olet luonteeltasi Pitta tai jos sinulla on enemmän erittäin reaktiivista amavishaa, on parempi ottaa myös Amalakia (Amla), joka tasapainottaa pittaa. Voit ottaa 3 tablettia ennen nukkumaanmenoa.

Sinun olisi hyvä syödä pittaa ja kaphaa tasapainottavaa ruokaa. Se tarkoittaa paljon tuoreita vihreitä vihanneksia (kuten kesäkurpitsaa ja parsakaalia sekä lehtivihanneksia). Vihreät vihannekset ovat viilentäviä ja rauhoittavat amavishan reaktiivisuutta. Käytä mausteita, mutta älä tulisia.

Voit käyttää hieman mustapippuria ja inkivääriä sekä yrttejä. Pippali on erittäin hyödyllistä Kaphalle, mutta jos sinulla on liikaa Pittaa, inkivääri on parempi vaihtoehto.

Lepää ja nuku riittävästi, jotta kehosi voi puhdistua rauhassa. Varmista nimenomaan se, että nukut riittävästi yöllä, koska kehomme puhdistusprosessit ovat aktiivisimmillaan silloin. Stressaantunut keho ja mieli eivät ehdi vapautua kiireisen elämän aiheuttamista fysiologisista muutoksista riittävästi, jos yöuni ei ole riittävää. Vain riittävästi levänneen kehon immuniteetti toimii hyvin.

Lähteitä: thl.fi ja Maharishi Ayurveda Europe B.V.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

Samhita