Kevät – ilon vai alakulon aikaa?

Samhita

Keväällä mieli yleensä piristyy, mutta ei kaikilla. Toisinaan olo muuttuukin raskaammaksi ja mieliala jää matalalle ilman näkyvää syytä. Tällä kertaa pohdimme masentavaa oloa ayurvedisesta näkökulmasta.

Mielialamme toki vaihtelevat aina, mutta on aikoja, jolloin olemme erityisen alttiina mielialan raskaudelle ja masennukselle. Kevät on tällainen aika. Maharishi Ayurvedan mukaan tälle kaikelle on looginen selitys. Syynä on yleensä joko kaphan lisääntyminen keväällä tapahtuvan ulkoisen luonnonmuutoksen takia tai Sadhaka Pittaan liittyvä ongelma. Tällä kertaa käsittelemme jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Masennus jaotellaan Ayurvedassa kolmeen eri tyyppiin:

 • Vata-tyyppinen masennus on useimmiten ahdistuneisuutta, pelkoa ja turvattomuutta.
 • Pitta-tyyppinen masennus ilmenee addiktioina, epäonnistumisen pelkona ja itsesyytöksinä.
 • Kapha-tyyppinen masennus on syvää, se ilmenee mm. aikaansaamattomuutena, sisäänpäin kääntyneisyytenä ja pohjattomana väsymyksenä.

Ayurvedassa nähdään, että tunteilla on oma käsittelyprosessinsa, metaboliansa, joka toimiessaan vastaa siitä, että tunnekokemuksemme ikään kuin neutralisoituvat ja muuttuvat muistoiksi. Kun tunnemetabolia toimii, tunteet eivät kasaannu tai heijastu tämän päivän tilanteisiin ja johda ylireagointiin. Jos metabolia ei toimi, niin esimerkiksi pettymyksen kohdatessamme aiemmatkin pettymyksen tunteet voivat aktivoitua, ja tämänkertainen pettymys saa suhteettoman isot mittasuhteet.

Jos sinulla ”keittää”, syy voi olla Sadhaka Pittan*

Sadhaka pitta on vastuussa siitä, että ”kypsytämme” ajatuksemme ja tunteemme, vähän samalla tavoin kuin sulatamme ruokamme. Tämä pittan laatu vastaa mm. sydämestä ja tunteista. Pitta lisääntyy mm. mielen stressistä, kovasta fyysisestä rasituksesta, liiasta työskentelystä, kofeiinista, alkoholista, nikotiinista ja mausteisesta sekä hapokkaasta ruoasta/juomasta.

Sadhaka pitta on kuin oikea keitin: keskilämmöllä ajatukset ja tunteet kypsyvät tasaisesti ja oikeaan aikaan. Liian matala lämpö saa ne kypsymään hitaasti, vaikuttaen kykyysi prosessoida epämukavia tapahtumia tai tunteita rauhallisesti. Saatat loukkaantua hyvin herkästi ja olla helposti puolustuskannalla. Negatiiviset kokemukset voivat hallita tunteita ja ajatuksia kauan, ja aiheuttaa masennuksen. Jos taas lämpö (pitta) on liian korkea, ihminen voi olla esim. liian tuomitseva, ylikriittinen, yliampuvan kunnianhimoinen tai kilpailunhaluinen. Sadhaka pittan lämpö voi siis vaihdella matalasta korkeaan.

Jos lisäämme tähän vielä pittan ja maksan yhteyden, niin saamme syvemmän ymmärryksen tunteiden käsittelyn fyysisestä prosessista ja kevään mahdollisesta alakulosta. Maksalla on merkittävä rooli ruoansulatuksessamme ja aineenvaihdunnastamme. Se muuttaa ravintoaineita kehon tarvitsemaan muotoon ja neutralisoi keholle haitallisia aineita. Ilmeisesti tunteiden metabolia tapahtuu myös ainakin osin maksan kautta. Keväisin maksa puhdistaa tavallista aktiivisemmin kehoamme ja itseään, eli maksaan kertyneitä kuona-aineita. Ehkä siksi sairastumme keväällä herkemmin esim. flunssaan ja tunteissakin voi tapahtua eräänlaista puhdistumisprosessia: vanhat tunteet ja tapahtumat voivat prosessoitua uudelleen.

Jos olet taipuvainen kärsimään keväällä alakulosta, niin huolehdi siitä, että syöt kevyesti ja liikut riittävästi, jotta aineenvaihduntasi toimii hyvin ja maksa pystyy tekemään tehtävänsä. Voimakkaita puhdistuskuureja ei yleensä Ayurvedassa keväälle suositella, koska ne lisäävät maksan työmäärää ja saattavat jopa pahentaa oloa. Voit kuitenkin keventää ruokailuasi pitämällä kevytpaastoja kasviskeitoilla ja kitchari-keitolla. Maksan toimintaa voi tukea myös Liver Care ja Neem-valmisteilla.

* Jokaisella doshalla (Vata, Pitta ja Kapha) on viisi alalajia. Jokaisella alalajilla on oma energeettinen ja fyysinen toiminta-alue keho-mielikokonaisuudessamme. Sadhaka Pitta sijaitsee sydämessä ja on vastuussa mm. tunteiden prosessoinnista ja ajatusten muuttumisesta tunteiksi.

Kahdeksan neuvoa iloista kevättä varmistamaan

Kokonaishyvinvoinnin kannalta on tärkeää vaikuttaa omaan tasapainoonsa kaikin ayurvedan keinoin, mutta jos koet, että kyvyssäsi sulattaa tunteita on ongelmia, niin nyt saat hyviä uutisia: voimme vaikuttaa sadhaka pittan toimintaan! Sadhaka pittaa voit hoitaa erityisesti näiden vinkkien avulla:

 1. Älä uuvuta itseäsi – ja jos uuvutit – lepää. Liikarasitus lisää pittaa, ja sydänkin tarvitsee lepoa. Salli itsellesi vapaa-aika ja rentoutuminen. Ilman sitä et vahvistu ja tasapainota itseäsi. Vähennä välillä myös aististimulaatioita, jotta ehdit sulattaa rauhassa kokemasi.
 2. Mikä tuottaa sinulle iloa? Onko se ystävät, eläimet, luonto, taide, musiikki vai jokin muu? Nauti näistä säännöllisesti, niin löydät taas elämänilon. Anna läheisillesi positiivista palautetta, jokainen tarvitsee sitä. Kun teet sen rehellisesti, niin se tukee myös sinun sydäntäsi.
 3. Vältä aiemmin luettelemiani stimulantteja, joista pitta lisääntyy. Syö kuumalla säällä viilentäviä ruokia, kuten salaattia ja makeita hedelmiä.
 4. Pitta-tee viilentää tunteita. Juo sitä usein. Voit tehdä sitä termospulloon tai juoda huoneen lämpöisenä. Pitta teessä on mm. viilentäviä mausteita ja ruusun terälehtiä.
 5. Ruusu kaikissa muodoissaan on hyväksi pittalle, joten osta välillä ruusuja ihan omaksi iloksesi. Niiden sanotaan vähentävän depressiota, ahdistusta ja ärtyneisyyttä.
 6. Aamu- ja iltakävely luonnossa, sen kauneudesta nauttien tasapainottaa sadhaka pittaa. Käy rauhallisella kävelyllä myös ystävän kanssa, niin yhdistät kaksi parantavaa elementtiä.
 7. Nuku viileässä ja hiero iltaisin rintakehääsi Pitta hierontaöljyä, Weledan villiruusu ihoöljyä tai kookosöljyä tasapainottamaan tunteitasi. Kapha-epätasapainossa käytä öljyjä harkiten: jos olo alkaa tuntua raskaalta, hiero öljy ennen suihkua. Voit myös kuunnella kaunista musiikkia sängyssä ja antaa sen hoitaa itseäsi.
 8. Ayurveda-tuotteet: Kapha Balance (aiemmalta nimeltään Blissful Joy) tuo valoa kevään alakuloon ja auttaa elinvoiman löytymisessä. Vata-tyypeille saattaa toimia paremmin Vata balance. Se sopii myös silloin kun koet ahdistuneisuutta ja levottomuutta tai univaikeuksia.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.