Jos ruoansulatuksemme kaikki vaiheet eivät toimi hyvin, tärkeä sulatusprosessi jää kesken. Osa prosessoimattomasta ravinnosta kulkeutuu suoliston mukana ulos, mutta osa siitä ja sen haitallisista sivutuotteista kerääntyy kudoksiimme ja häiritsee kehon säätelyjärjestelmää. Tätä jäämää kutsutaan Amaksi. Amaa voivat olla myös esim. ympäristön myrkyt ja ruoan lisäaineet, joita keho ei ole pystynyt käsittelemään.
Amaa kuvataan yleensä samanlaisilla laaduilla kuin kaphaa: kylmä, kostea, raskas, hidas, tylsä, tahmea. Ama tukkii kehon kanavia ja häiritsee kaikkia kolmea doshaa, mitä kapha ei tee.
Ama heikentää ravintoaineiden imeytymistä
Ama varastoituu kudoksiimme ja kehomme kanaviin, kuten verisuoniin, solujen välitilaan ja pieniin lymfakanaviin. Siellä se voi häiritä immuniteettiamme ja aiheuttaa tai pahentaa tulehduksia. Ama heikentää ravintoaineiden imeytymistä solutasolla, kun soluvälitilan virtaus heikkenee tukkeumien takia. Samoin se voi johtaa verisuonten plakkiutumiseen, kolesterolin kertymiseen. Se voi myös kasaantua niveliin, mistä voi olla seurauksena nivelvaivoja. Näiden asioiden johdosta ruoansulatuksen sujuva toiminta on niin oleellinen asia ayurvedassa.
Mikäli aman kertyminen jatkuu pitkään, eivätkä aineenvaihduntajäämät poistu kehosta, ama saattaa yhdistyä muihin aineisiin: doshiin (vata, pitta ja kapha), kudoksiin ja suolistossa olevaan ulostemassaan aiheuttaen suuria ongelmia. Se alkaa toimia näiden kanssa vuorovaikutuksessa saaden aikaan reaktiivisia yhdisteitä, joita ayurvedassa kutsutaan amavishaksi. Oireet, joita yhdisteet saavat aikaan, vaihtelevat riippuen siitä, missä päin kehoa ama sijaitsee, koska haitalliset aineet häiritsevät yleensä juuri sen kehon osan toimintaa.
Amavishan kertymisestä seuraa monia oireita
Iholla amavishan kertyminen voi ilmetä ihottumana, ihon karkeutena tai ihoärsytyksenä. Hengitysteissä oireet voivat olla limaa tai yskän ärsytystä. Ruoansulatuselimissä amavishan kertymisestä seuraa ruoansulatusvaivoja tai jopa ruoka-aineallergioita. Allergeenit voivat myös kommunikoida amavishan kanssa aiheuttaen allergisen reaktion. Pidemmällä aikavälillä amavisha voi johtaa jopa metaboliseen oireyhtymään, diabetekseen, reumaan tms.
Jos jossain kehomme osaa on liikaa vataa, pittaa tai kaphaa, hoitona on sitä doshaa alentavat toimet. Jos ama ja dosha ovat sekoittuneet, tarvitaan voimakkaampia toimia. Esimerkiksi:
Ama ja kapha yhdessä aiheuttavat mm. ruoansulatushäiriöitä, hidasta suolen toimintaa, keuhkojen limaisuutta ja kuona-aineita kudosten välitilassa tai verisuonissa. Merkkeinä tästä on sitkeä lima ja kielen valkoinen paksu kate, hapan tai suolainen maku suussa, hengityksen raskaus, poskionteloiden tukkeutuminen ja limainen uloste. Tällöin kannattaa käyttää mm. kurkumaa, joka kuivattaa ja poistaa limaisuutta sekä Guggulua, joka puhdistaa kehon kanavia. Myös valkosipuli auttaa puhdistamaan tukkeumia.
Ama ja pitta yhdessä aiheuttavat mm. närästystä, ripulia, kuumetta, iho-oireita, kellertävää kielen katetta, pahanhajuista hengitystä, heikentynyttä ruokahalua, karvasta tai hapanta makua suussa, kuumuutta, kellertävää ulostetta ja voimakkaan keltaista virtsaa. Tällöin kannattaa käyttää esim. aloe veraa ja Triphala Plus-tuotetta, joilla saadaan ylimääräistä pittaa ulos ruoansulatuskanavasta. Agnia kannattaa aktivoida miedoilla yrteillä, jotka eivät lisää kehon kuumuutta. Tällaisia ovat esim. korianteri ja basilika.
Ama ja vata yhdessä aiheuttavat pahanhajuista hengitystä ja ruskehtavaa katetta kielessä, epäsäännöllistä ruokahalua, ilmavaivoja ja turvotusta, kuivaa ummettavaa ulostusta, kuivaa ihoa ja naksuvia, kipeitä niveliä. Tällaisen epätasapainon vallitessa kannattaa käyttää mm. mietoja ruoansulatusta ja ulostusta aktivoivia tuotteita kuten Digest Specialia ja juoda runsaasti – vähintään litra – kuumaa vettä päivän mittaan.