Kesä ja loma – kuinka nautit täysillä

kesä

Kesä on alkanut hienosti ja tosihelteet saapuneet! Kesäkuukaudet ovat ayurveda-tiedon mukaan pitta-laadun (kuumuus ja kosteus) hallitsemaa aikaa. Tämä aika on meillä lyhyt, mutta koska emme ole tottuneet kuumuuteen, se voi olla monelle todella haastavaa. Nyt onkin aika kosteuttaa ja viilentää kehoa veden, ihanien hedelmien ja vihreiden vihannesten avulla.

Yleisesti ottaen kaikkien kehotyyppien kannattaa helteellä viilentää kehoa ja mieltä. Ayurvedisessä ajattelussa kehon viilentämiseen on laaja kirjo erilaisia keinoja. Siinä nähdään, että kuumuus kerääntyy kehossamme vatsaan, pohjukaissuoleen, silmiin, maksaan ja sydämeen. Nämä alueet kärsivät liiallisesta kuumuudesta vielä muita enemmän. Moni toimiva viilennyskeino liittyy paitsi pittan myös näiden alueiden tasapainotukseen.

Kuumuuteen ja pittan yliaktivoitumiseen liittyviä yleisiä ongelmia ovat mm. iho-ongelmat, ärtyneisyys ja vatsan liikahappoisuus – myös niihin voidaan vaikuttaa pittaa tasapainottamalla.

Rentoudu ja nauti!

Kova fyysinen tai henkinen suorittaminen ja suorituskeskeisyys tuntuu monesti helteellä epäluonnolliselta siksi, että se ON sitä. Tee kesäkuumalla vähän vähemmän, niin jaksat sitten syksyllä vähän enemmän.

Kaikki nautinnon ja ilon kokemukset tasapainottavat pittaa ja hermostoamme. Ilo on aina hyväksi, mutta helteellä vielä tavallista enemmän. Nyt kannattaa välttää väittelyjä ja kiistoja, sillä ne lähtevät helposti lapasesta kuumuuden ja lisääntyneen pittan johdosta. Suosi siis myötämielistä seuraa.

Kesäinen ruokavalio on raikas ja kevyt

Huomaathan, että helteellä ruoansulatuksen teho on tavallista heikompi. Kehomme siirtää kuumuutta kohti ihoa, jotta voimme jäähdyttää itseämme tehokkaammin mm. hikoilemalla. Tämä kuitenkin vähentää kuumuutta sieltä, missä sen kuuluu olla, eli ruoansulatuksessa. Tämä heikentää ruoansulatuksen voimaa. Siksi onkin hyvä nyt välttää raskaita ruokia, punaista lihaa ja ylenmääräistä jäätelöä tai jääkylmiä juomia/ruokia.

Hyvään pittaa rauhoittavaan ruokavalioon kuuluu lisääntynyt vihreiden kasvien ja salaatin nauttiminen sekä kypsät, makeat hedelmät ja valkoinen riisi, joka viilentää tehokkaasti. Avokadoa ja kookosta kannattaa lisätä ruokavalioon kaikissa muodoissaan ja mausteista parhaita ovat yrtit. Mantelit ovat hyväksi pittalle: niistä saat tärkeitä hivenaineita, joita menetät hikoillessa. Vältä tulisia mausteita ja alkoholia. Olut, long drink ja siideri kuumentavat kehoa, vaikka hetkellisesti saattavat tuntua viilentäviltä.

Liiku luonnossa ja veden äärellä

Paras kuumuutta tasapainottava tekijä on vesi. Juo riittävästi ja ui tai oleskele veden äärellä. Ilta- ja aamukävely kannattaa nyt suunnata rantaan, metsään tai varjoisaan puistoon. Vesi viilentää kehoa ja tunteita pelkästään olemassaolollaan, kun katselemme ja kuuntelemme sitä. Myös luonto ja kukat viilentävät meitä. Nauti luonnon kauneudesta ja tuoksuista.

Lisätehoa tasapainoon

Suosittelemme kesään erityisesti seuraavia Maharishi Ayurveda tuotteita. Nämä tuotteet sopivat kesähelteellä kaikille kehotyypeille.:

  • Pitta-churna mausteseos auttaa heikentynyttä ruoansulatusta ja viilentää oloa.
  • Shatavari yrttipuriste viilentää tehokkaasti sekä vahvistaa kehoa ja hermostoa.
  • Pitta tee huoneenlämpöisenä viilentää mieltä, kehoa ja tunteita. Tee kannullinen Pitta-teetä, jota nautit päivän mittaan. Litraan vettä kannattaa laittaa kaksi tai kolme pussia. Voit maustaa teetä esim. mintun oksalla tai lisätä siihen tilkan maitoa. Tämä tee rentouttaa myös mieltä.
  • Amalaki eli Amla tukee maksan toimintaa ja silmiä. Se on erityisen tehokas pittan viilentäjä kesällä.

Lue lisää vinkkejä pittan rauhoittamiseen ja siten kehon + mielen viilennykseen.

Ihanaa kesän jatkoa sinulle! Lopuksi vielä mango-avokadosalaatin ohje, nam!

Mango-avokadosalaatti

1 ruukullinen tai pikku pussi salaattia, huuhdeltuna ja pilkottuna

1 mango kuorittuna ja pilkottuna pieniksi paloiksi

1 iso tai 2 pientä avokadoa kuorittuna ja pilkottuna pieniksi paloiksi

Kastike:

½ limen mehu

2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä

ripaus suolaa ja mustapippuria, maun mukaan

(pari ripausta Pitta Churna -mausteseosta)

Pilko vihannekset ja hedelmät. Sekoita kastikkeen ainekset, tarkista maku. Lisää kastike salaattiainesten sekaan, sekoita vähän. Voit jättää salaatin hetkeksi marinoitumaan ja nauttia sellaisenaan tai esim. pitaleivän tai patongin kanssa.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.