Guggulu tutkimusten valossa
Guggulun antimikrobiset ominaisuudet ovat herättäneet modernin lääketieteellisen tutkimuksen mielenkiinnon jo 1990-luvun vaihteessa kertoo vuonna 2015 julkaistu tutkimus[1] Guggulun käytöstä haavanhoidossa.
Yrtin ”vaikuttavaksi aineeksi” nimetyllä guggulusteronella on saatu lupaavia tuloksia mm. syövänhoitoon liittyvissä tutkimuksissa.[2] Tähän liittyen tulemme varmasti kuulemaan lisää myöhemmin, kun aiheen parissa parhaillaan käynnissä olevat tutkimukset valmistuvat.
Yksi tutkimus vuodelta 2017 osoittaa Guggulun tehon kipua lieventävänä yrttinä. Guggulun kipua lievittävä vaikutus oli samalla tasolla kuin kipulääkkeissä.[3] Vaikutus ei kuitenkaan synny Guggululla yhtä nopeasti kuin lääkkeellä, vaan sitä piti käyttää 20 päivää ennen vaikutuksen esiintuloa. Tämäkin on merkittävää niille, jotka yrttivalmisteen avulla haluavat välttää synteettisten lääkkeiden aiheuttamat sivuvaikutukset.
Virallisesti Guggulua ei voi vielä kutsua lääkkeeksi. Lupaavista tutkimustuloksista huolimatta se on edelleen ”vain” ravintolisä.
Guggulun Auyrvediset ominaisuudet
Ayurvedisen kasviopin mukaan Guggulu on luonnostaan lämmittävä ja vähentää Vataa sekä Kaphaa. Näin se vauhdittaa myös kehon epäpuhtauksien poistumista ja edesauttaa elimistön tervettä toimintaa. Sen kipua lievittävät ja kehoa uudistavat vaikutukset johtuvat Guggulun Vataa vähentävistä ominaisuuksista.
Guggulu vähentää Kaphaa merkittävässä määrin ja tukee elimistöä myös häiriintyneen Vata-doshan blokkaaman rasvakerroksen ja ylipainon vähentämisessä. Näin sillä voi olla vaikutusta myös ”omenavatsaan” eli vatsan ja sisäelinten alueen rasvakerrokseen, varsinkin yhdistettynä ruokavaliohoitoon ja liikuntaan.
Eri lähteissä on mielipide-eroja Guggulun ayurvedisistä ominaisuuksista. Erot johtunevat siitä, että kirjallisuudessa on kuvailtu viittä eri Guggulu-lajia. Sen lisäksi tuoreella ja viisi vuotta varastoidulla ravintolisällä on varmasti eroa. Alla ehkä tyypillisin yhteenveto yrtin ayurvedisistä ominaisuuksista.
Käytetyt osat: Varresta ja oksista eroteltu pihka
Dosha: Ensisijaisesti vataa ja kaphaa tasapainottavaa, pieninä annoksina myös pitalle sopivaa.
Rasa (maku): Kirpeä, väkevä, hapan
Guna (Ominaisuudet): kuiva, liikkuvainen (elastinen), kevyt, terävä, hienovarainen
Virya (vaikutus ruoansulatuksen aikana): Kuumentava
Vipaka (ruoansulatuksen jälkeinen vaikutus): Terävä
[1] Gebrehiwot, Asres, Bisrat, Mazumder, Lindemann, Bucar: Evoluation of Wound Healing Property of Commiphora, PubMed NCBI
[2] Bhat, Prabhu, Kuttikrishnan, Krishnakutty: Photential therapeutic targets of Guggulsterone in cancer, BioMed Central 28.02.2017
[3] Germano, Occhipinti, Barbero, Maffei: A Pilot Study on Bioactive Consistuents and Analgesic Effects of Cammiphora Extract, BioMed Research International 24.05.2017