Triphala – Ayurvedan tunnetuin hedelmävalmiste

Samhita

En tiedä, tuliko sinun syötyä joulunaikaan liikaa, mutta oletan, että osan lukijoista tuli. Siksi esittelen tällä kertaa yrttivalmisteen, joka näyttää käytännössä helpottavan oloa monilla, kun on tullut syötyä vähän liikaa tai jotain, mitä ei ehkä olisi kannattanut syödä.

Triphala tarkoittaa kolmea hedelmää, ja se on tasapainottava valmiste sekä elimistön puhdistamiseen että kehon vahvistamiseen.

Triphalan yhdeksän hyötyä vanhojen ayurveda-tekstien mukaan ovat:

  • avustaa luonnollista kehon puhdistumista
  • puhdistaa verta ja edistää maksan hyvinvointia
  • hoitaa sisäelimiä
  • tukee kehon pysymistä nuorena ja vastustuskykyisenä
  • edistää hyvää verenkiertoa
  • edistää ruoansulatusta
  • normalisoi nälän tunnetta ja avustaa rasvan poistumisessa
  • auttaa tilapäisissä ruoansulatusvaivoissa, mm. ummetuksessa
  • hoitaa ruoansulatuskanavaa.

Triphalan kolme hedelmää ovat Haritaki (Chebulic Myrobalan), Amalaki (Amla) ja Bibhitaki (Beleric Myrobalan). Maharishi Ayurvedan mukaan valmistetussa Triphala-yrttipuristeessa on myös kartanoruusua. Ruusu tukee ja vahvistaa muiden ainesosien toimintaa sekä rauhoittaa suolistoa. Yrttipuristeen kaikki ainesosat ovat voimakkaita jo sinällään, mutta oikeassa suhteessa nautittuina niiden synergiavaikutus voimistaa terveysvaikutuksia entisestään.

Yksi esimerkki yhdistelmävaikutuksesta näkyy suolistossa: Amalaki tukee suoliston terveyttä, Bibhitaki vahvistaa suoliston limakalvoa ja Haritaki elvyttää suoliston seinämän toimintaa ja kestävyyttä.

Haritaki

Charaka Samhita, eräs ayurvedan perusteos, kutsuu Haritakia yhtä ravitsevaksi kuin äidin maitoa. Siinä kerrotaan myös, että Haritaki edistää ravintoaineiden imeytymistä ruoasta, edistää sydänterveyttä sekä puhdistaa verisuonia.

Amalaki

Amalaki on pyhä kasvi, joka on nk. rasayana, eli edistää immuniteettia ja pitkäikäisyyttä – Charaka Samhitan mukaan se onkin paras kehoa uudistava kasvi. Amalaki ravitsee myös sydäntä ja verenkiertoa, sekä auttaa puhdistamaan verta. Lisäksi se edistää raudan imeytymistä, luultavasti korkean C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta.

Bibhitaki

Charaka Samhitan mukaan Bibhitaki on hyvin puhdistava kasvi. Sen sanotaan puhdistavan verta, lihaksia ja rasvakudosta, sekä avaavan tukkeutuneita kehon kanavia. Se on antibakteerinen ja ravitsee myös äänihuulia, silmiä ja hiusjuuria.

Triphala Plus sopii kaikille, mutta vatan ja herkkävatsaisen kannattaa aloittaa kokeilu pienillä annoksilla. Yleinen annostus on 1 – 2 kapselia iltaisin. Triphalaa saa myös jauheena, mutta maku ei ole kovin miellyttävä ja jauheen käyttöikä on huomattavasti lyhyempi kuin puristeen.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.