Terveen elämäntavan ohjeet länsimaissa poikkeavat yhdessä asiassa ayurvedisistä ruokavalio- ja liikuntaohjeista: ayurveda-tiedossa otetaan huomioon luonnon rytmien mukaan eläminen. Erityisesti ruokavalio-ohjeet vaihtelevat vuodenaikojen vaihdellessa.
Jokaisella vuodenajalla on omat yksilölliset laatunsa, jotka vaikuttavat mieleemme ja kehoomme. Kun otat huomioon vuodenajalle tyypilliset terveyshaasteet, voit ennaltaehkäistä ne asiat, jotka vaikuttaisivat vointiisi negatiivisesti.
Kevät on kapha-doshan hallitsema vuodenaika. Silloin luonto herää ja valon määrä lisääntyy. Kevättä hallitseva laatu on kaphan raskaus, mikä voi näkyä kevätväsymyksenä, innostuksen puutteena ja raskaan tuntuisena kehona ja mielenä. Kehoon voi tulla turvotusta ja paino voi nousta. Kevätflunssa ja allergiset reaktiot voivat olla merkki liiallisesta kapha-doshasta.
Talvella syömme usein enemmän, jotta keho voi tuottaa lämpöä, mutta keväällä sama ruoka-annos voi aiheuttaa raskaan olon. Oli kehotyyppisi mikä tahansa, sinun kannattaa nyt tehdä vähän muutoksia: kevennä ruokavaliota, lisää aktiviteetin – erityisesti ulkoilun – määrää. Ala myös herätä aiemmin aamulla, kun aamuaurinko nousee yhä aikaisemmin.
Kuinka muutat ruokavaliotasi
Jos haluat tasapainottaa tiettyä doshaa, vältä ruokia, joilla on samanlaisia ominaisuuksia kuin ko. doshalla. Kapha on kylmä ja raskas, kuten esimerkiksi viili, jäätelö ja juusto. Kaikkien kehotyyppien kannattaa vähentää näiden käyttöä keväällä. Myös makeiden, suolaisten ja happamien ruokien määrää kannattaa vähentää. Ne voivat lisätä turvotusta.
Vältä kylmiä, rasvaisia ja raskaita ruokia ja runsaita aterioita. Etsi ruokia ja makuja,
jotka tuovat kehoon ja mieleen lämpöä ja keveyttä. Pienennä vähän aterian annoskokoa ja syö
ilta-ateria mielellään jo iltakuuden aikaan.
Keväällä tulisi kiinnittää tavallistakin enemmän huomiota siihen, että saat joka aterialla kaikkia kuutta eri makua: makea, hapan, karvas, kutistava[1], suolainen ja mausteinen/tulinen. Maukas ruoka virkistää kehoa ja mieltä. Jos sinulla on runsaasti kaphaa, energisoit oloasi syömällä ruokaa, jossa on runsaasti vihreitä vihanneksia, yrttejä, ituja ja palkokasveja. Muista myös kaalit!
Kaphaa aktivoivia mausteita ovat kurkuma, inkivääri, sinapinsiemen ja mustapippuri tai pippali (Intian pitkäpippuri). Jos pidät chilistä tai cayenne-pippurista, niin nyt voit käyttää niitä maltillisesti. Luomu Kapha-churna on kätevä, käyttövalmis ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa aktivoiva mausteseos. Suositeltavin tapa käyttää sitä on ruoanlaiton yhteydessä. Kun mausteet kuumennetaan nopeasti gheen tai öljyn kanssa, mausteiden hyvät ominaisuudet tulevat parhaiten esiin.
Parhaita ruoka-aineita kaphan tasapainotukseen ovat kaikki palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit[2]. Lisäksi nämä vihannekset sopivat hyvin: vihreät lehtivihannekset, parsa (kevään parsa-aika kannattaa siis hyödyntää!), kukkakaali, parsakaali, selleri, paprikat, idut, kurpitsat, kesäkurpitsa, tomaatit, nuoret munakoisot ja retiisit. Jos haluat käyttää perunaa, uuniperuna on kaphalle paras. Juureksien määrän tulisi olla kapha-ruokavaliossa selvästi vähäisempi kuin vata-aikaan talvella.
Jos liha kuuluu ruokavalioosi, niin nyt kannattaa vähentää sen määrää. Koska kapha lisää kosteutta (jopa limaisuutta) ruoansulatuskanavaan, ruoansulatus hidastuu ja heikentyy rasvaisesta ja runsasproteiinisesta ruokavaliosta. Tämä voi johtaa kehoon kerääntyviin kuona-aineisiin ja jopa sairauksiin.
Hunaja on kaphalle paras makeutus. Vältä kuitenkin lisäämästä hunajaa kuumaan veteen tai teehen, koska sen laatu muuttuu: sen terveelliset entsyymit tuhoutuvat ja ayuveda-tiedon mukaan hunajaan muodostuu sen kuumentuessa terveydelle haitallisia yhdisteitä.
Hedelmistä parhaiten kapha-tyypille sopivat granaattiomenat, vihreät viinirypäleet, karpalot, päärynät (hieman raakoina), omenat, papaija sekä kaikki marjat, erityisesti puolukka ja karpalo.
Leivän on hyvä olla enemmän jälkiuunileipä-tyyppistä kuivahkoa leipää tai näkkileipää. Siemennäkkäri on myös hyvä valinta.
Kaikki väsymys ei johdu levon puutteesta
Näin keväisin on hyvä tiedostaa, että kaikki väsymys ei johdu levon puutteesta. Jos nukut aamulla pitkään, syöt raskaasti ja pysyttelet päivän sisällä, väsymys voi johtua liiasta kaphan kertymisestä, liian vähästä aktiviteetista.
Aamujen valoisuuden lisääntyminen kannattaa hyödyntää heräämällä aiemmin ja ulkoilemalla tai joogaamalla heti aamutuimaan. Näin saat päivääsi energiaa, joka kantaa pitkälle iltapäivään. Kevät ei ole päiväunien aikaa. Niiden sijaan kannattaa mennä raittiiseen ilmaan ja järjestää keholle ja mielelle jotain aktiviteettia.
Liikuntaa voi keväällä harrastaa tavallista enemmänkin: sekä voima- että kestävyysharjoittelu sopivat hyvin kaphalle. Ulkoliikunta on ihan parasta, mutta sisäliikuntakin käy oikein hyvin. Lihaskuntoa nostava liikuntaa voi nyt harjoittaa selvästi enemmän kuin kesäkuumalla tai pimeänä vuodenaikana.
Kurkumaa kaikille!
Paras kevään mauste on kurkuma. Se on hyvin monikäyttöinen. Kurkumassa on karvas, kutistava ja mausteinen maku – siis kaikki keväälle ja kaphalle sopivat maut. Se on lämmittävä mauste ja sopii siksi vatalle ja kaphalle, ja sen karvas maku tasapainottaa pittaa.
Kurkuman kanssa kannattaa ottaa pieni määrä mustapippuria, se edistää kurkuman imeytymistä. Ayurvediset Vata, Pitta ja Kapha Churna-mausteseokset sisältävät kurkumaa ja niiden kanssa pippurilisää ei tarvita.
Kokeile kaphan vähentämiseen sitruuna-kurkumavettä:
- 1 rkl sitruunamehua, 1 lasillinen haaleaa vettä, 1 tl kurkumajauhetta (luomu)
- Sekoita ja juo aamujuomana.
Tämä on sitruunaveden voimakkaampi versio – niihin päiviin, jolloin haluat todella tehokkaan kaphaa poistavan aamujuoman.
Länsimaissakin on viime vuosina huomattu kurkuman teho ja sitä on tutkittu eri yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Kurkuman tärkeimmät hyödyt ovat:
- Kurkuma tukee kehomme kykyä taistella tulehduksia vastaan ja auttaa sitä paranemaan. Kurkumalla on mikrobeja ja bakteereja tuhoavia ominaisuuksia. Sitä onkin käytetty immuunijärjestelmän tukemiseen jo tuhansia vuosia.
- Kurkuma on erinomainen mauste tukemaan hengitysteiden terveyttä ja edistämään ruoansulatusta sekä suoliston ja maksan toimintaa. Kurkuma on hyödyksi koko verenkiertojärjestelmälle, mm. antioksidanttisen ja tulehdusta estävän laatunsa takia.[3]
Voit käyttää kurkumajauhetta esimerkiksi näin:
- Riisin maustamiseen: pieni määrä keitinveteen värjää riisin kauniin väriseksi. Voit lisätä keitinveteen myös esim. kanelia ja kardemummaa, tai pyöräytä mausteet pannulla tilkassa gheetä, jolloin aromit vahventuvat. Kaada seos valmiin riisin päälle ja sekoita.
- Uunikasviksiin: sekoita kurkuma ja muut mausteet (esim. curry tai Kitchari-mauste) öljyyn tai sulatettuun gheehen, ja pyöräytä kasvikset seoksessa ennen pellille laittoa.
- Jogurtin tai rahkan raskautta vähentää seos, jossa on kurkumaa, kardemummaa ja tilkka mustapippuria. Näin ne sopivat paremmin myös kaphalle. Maitoonkin voi ripauttaa kurkumaa vähentämään sen limaa tuottavaa ominaisuutta.
- Flunssa-ajan tee: lisää kuumaan veteen tuoretta, raastettua inkivääriä ja kurkumaa. Anna jäähtyä hieman, ja lisää lopuksi mukaan sitruunamehua.
Kurkumaa on saatavilla myös yrttipuristeina.
Kaphan tasapainottamiseen ja olon keventämiseen sopivat myös nämä Ayurveda-tuotteet:
- Tunnetko keväällä alakuloa ja raskasta oloa? Kapha Balance keventää kehoa ja mieltä. Kapha Balancessa on yli 20 ainesosaa, jotka auttavat tasapainottamaan kaphaa ja ylläpitämään normaalia energiatasoa.
- Digest Special -yrttipuristeet tukevat ruoansulatusta. Puriste otetaan kaksi kertaa päivässä aterian yhteydessä. Jos nälän tunne ei herää moneen tuntiin aterian jälkeen, tämä tuote on hyvä lisä, ulkoilun ja liikunnan lisäksi.
- Triphala Plus sopii hyvin keväiseen kehon puhdistukseen. Kun kehossa ei ole kuona-aineita, olo on kevyempi ja kirkkaampi. Triphala Plus sisältää ruusua, mikä rauhoittaa ruoansulatuskanavaa. Triphala Plus otetaan iltaisin, jonkin aikaa iltaruoan jälkeen.
- Ama Cleanse on vähän järeämpi kehon puhdistaja. Se otetaan ennen ateriaa, mutta jos vatsasi on kovin herkkä, ota se aterian yhteydessä.
- Jos sinulla on taipumusta siitepöly- tai katupölyallergiaan, kannattaa Allertab-yrttipuristeiden käyttö aloittaa jo alkukeväästä.
[1] Kutistavaa makua on vihreissä lehtivihanneksissa ja palkokasveissa. Erityisen paljon sitä on hunajassa, greipissä ja hieman raa’assa banaanissa.
[2] Tuntuuko sinusta, että pavut ja muut palkokasvit aiheuttavat suolisto-ongelmia? Pavuissa ja linsseissä on lektiiniä, joka ärsyttää vatsaa. Herneproteiineista löytyy myös jauheita, joista lektiini on poistettu. Esimerkiksi ravintokäyttöön tarkoitetuissa lupiinin siemenissä ei ole lektiiniä. Sitä löytyy esim. Koivunalhon tilan verkkokaupasta. Huom! älä käytä muita lupiinin siemeniä kuin ravintokäyttöön tarkoitettuja.
[3] Tiedot kurkuman terveyshyödyistä on kerätty useasta lähteestä, mm.: Hewlings, S. ja Kalman, D.:Curcumin: a review of it’s effects on human health. Foods 2017 Oct 22. doi: 10.3390/foods6100092 PMID: 29065496.