Kokeile näitä kevääseen sopivia ruokaohjeita. Ne on valittu tasapainottamaan kaphaa ja lisäämään kehon ja mielen energiaa.
Lämmin Broccolinisalaatti – vihreästä voimaa
Broccolini eli varsiparsakaali on maukas, monikäyttöinen ja täynnä ravintoaineita. Sen syvän vihreä väri energisoi, koko kasvin varsi on syötävä. Yksi annos broccolinia vastaa jo 20 % päivän kasvissuosituksesta: se sisältää tärkeitä hivenaineita, kuten A- ja C-vitamiinia sekä foolihappoa.
Tämä ohje sopii kaikille kevätaikaan. Jos olet vata-tyyppi, voit lisätä enemmän öljyä ja tukevoittaa salaattia esimerkiksi juustokuutioilla. Pitta voi lisätä enemmän auringonkukansiemeniä ja pähkinöitä.
Voit valita mieleisesi proteiinin tähän. Kikherneet, cashew-pähkinät ja auringonkukan siemenet olivat minun valintani.
Kirsikkatomaatit saavat makeutta, kun ne paahdetaan uunissa. Voit paahtaa samalla tofun tai muun valitsemasi proteiinin.
- noin 100 g kikherneitä (joko valmiiksi keitettynä tai suolaliuoksessa)
- 1-2 pussillista tuoretta broccolinia eli varsiparsakaalia (100-200 g)
- noin 15 cm pala valkoretikkaa pilkottuna
- kirsikkatomaatteja pieni rasia
- oliiviöljyä
- Cashew-pähkinöitä ja/tai auringonkukan siemeniä
- 1 rkl oliiviöljyä
- yrttisuolaa, pippalia tai mustapippuria, (valkosipulia)
- (valkosipulin kynsi)
- rapeaa salaattia tai rucolaa
- Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Huuhtele kirsikkatomaatit, laita uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta miedosti suolalla ja pippurilla. Kypsennä noin 15 minuuttia.
- Laita pannu keittolevylle kuumenemaan, lisää pannulle öljyä. Laita pannulle valkoretikka ja pyörittele sitä öljyssä muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää pannulle kypsät kikherneet, yrttisuola (ja valkosipuli) sekä pähkinät/siemenet.
- Ota tomaatit uunista.
- Yhdistä kulhoon tomaatit, broccolinipannun sisältö ja rapea salaatti tai rucola.
Lämmin mango-kurkuma-smoothie – vegaaninen versio
Kurkuma on maultaan karvas ja kutistava. Se tasapainottaa kaikkia kolmea ayurvedista doshaa (hienojakoista kehon ja mielen energiaa). Sen lämmittävät ominaisuudet tasapainottavat kapha- ja vata-doshia ja sen kitkerä maku tasapainottaa pittaa. Tästä annoksesta tulee kaksi lasillista.
- 4 dl mantelimaitoa (esimerkiksi Alpro)
- 1,5 dl mangoa
- Puolikas banaani
- 2-3 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna (tai 1 tl inkiväärijauhetta maun mukaan)
- 0,5-1 tl jauhettua kuivattua kurkumaa
- 0,5 tl kanelia
- 0,5 tl kardemummaa
- 1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
- ripaus Pippali-jauhetta tai mustapippuria
- (ripaus neilikkaa)
Lämmitä mantelimaito. Laita muut aineet tehosekoittimeen, lisää mantelimaito ja sekoita hyvin.