Lämmin Broccolinisalaatti ja kurkuma-mango smoothie

Lämmin salaatti2

Kokeile näitä kevääseen sopivia ruokaohjeita. Ne on valittu tasapainottamaan kaphaa ja lisäämään kehon ja mielen energiaa.

Lämmin Broccolinisalaatti – vihreästä voimaa

Broccolini eli varsiparsakaali on maukas, monikäyttöinen ja täynnä ravintoaineita. Sen syvän vihreä väri energisoi, koko kasvin varsi on syötävä. Yksi annos broccolinia vastaa jo 20 % päivän kasvissuosituksesta: se sisältää tärkeitä hivenaineita, kuten A- ja C-vitamiinia sekä foolihappoa.

Tämä ohje sopii kaikille kevätaikaan. Jos olet vata-tyyppi, voit lisätä enemmän öljyä ja tukevoittaa salaattia esimerkiksi juustokuutioilla. Pitta voi lisätä enemmän auringonkukansiemeniä ja pähkinöitä.

Voit valita mieleisesi proteiinin tähän. Kikherneet, cashew-pähkinät ja auringonkukan siemenet olivat minun valintani.

Kirsikkatomaatit saavat makeutta, kun ne paahdetaan uunissa. Voit paahtaa samalla tofun tai muun valitsemasi proteiinin.

  • noin 100 g kikherneitä (joko valmiiksi keitettynä tai suolaliuoksessa)
  • 1-2 pussillista tuoretta broccolinia eli varsiparsakaalia (100-200 g)
  • noin 15 cm pala valkoretikkaa pilkottuna
  • kirsikkatomaatteja pieni rasia
  • oliiviöljyä
  • Cashew-pähkinöitä ja/tai auringonkukan siemeniä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • yrttisuolaa, pippalia tai mustapippuria, (valkosipulia)
  • (valkosipulin kynsi)
  • rapeaa salaattia tai rucolaa
  1. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Huuhtele kirsikkatomaatit, laita uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta miedosti suolalla ja pippurilla. Kypsennä noin 15 minuuttia.
  2. Laita pannu keittolevylle kuumenemaan, lisää pannulle öljyä. Laita pannulle valkoretikka ja pyörittele sitä öljyssä muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää pannulle kypsät kikherneet, yrttisuola (ja valkosipuli) sekä pähkinät/siemenet.
  3. Ota tomaatit uunista.
  4. Yhdistä kulhoon tomaatit, broccolinipannun sisältö ja rapea salaatti tai rucola.

Lämmin mango-kurkuma-smoothie – vegaaninen versio

Kurkuma on maultaan karvas ja kutistava. Se tasapainottaa kaikkia kolmea ayurvedista doshaa (hienojakoista kehon ja mielen energiaa). Sen lämmittävät ominaisuudet tasapainottavat kapha- ja vata-doshia ja sen kitkerä maku tasapainottaa pittaa. Tästä annoksesta tulee kaksi lasillista.

  • 4 dl mantelimaitoa (esimerkiksi Alpro)
  • 1,5 dl mangoa
  • Puolikas banaani
  • 2-3 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna (tai 1 tl inkiväärijauhetta maun mukaan)
  • 0,5-1 tl jauhettua kuivattua kurkumaa
  • 0,5 tl kanelia
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
  • ripaus Pippali-jauhetta tai mustapippuria
  • (ripaus neilikkaa)
    Lämmitä mantelimaito. Laita muut aineet tehosekoittimeen, lisää mantelimaito ja sekoita hyvin.
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

0
    0
    Ostoskorisi
    Ostoskorisi on tyhjäPalaa kauppaan