Monen mielestä marraskuu on synkkää ja ilotonta aikaa. Mutta kun katson 3-vuotiasta Leoa, joka käy meillä viikoittain hoidossa, hän ei näytä tietävän marraskuun synkkyydestä mitään. Hänestä niin räntäsade kuin marraskuiset kuralätäkötkin ovat ihan parasta – ja tuottavat paljon aitoa iloa.
Kyllä, marraskuu on ihan parasta aikaa katsoa, mitä on sisäinen ilo ja miten ilo meissä syntyy – kaikesta ulkoisesta, kuten pimeydestä ja räntäsateesta riippumatta.
Ayurvedan läntisen maailman käyttöön tuonut Maharishi Mahesh Yogi totesi usein, että ”maailma on kuten me olemme”. Tulkitsen lausuman tarkoittavan sitä, että se miten miellämme ja koemme maailman, on ensisijaisesti riippuvainen meistä itsestämme, oman tietoisuutemme tilasta.*
Jo ayurvedan perusmääritelmässä henkinen tasapaino, täyttymys ja ilo ovat tärkeitä elementtejä – niin kehon, mielen kuin tunteidenkin osalta. Vedalainen käsitys tietoisuudesta sisältää ajatuksen, että ”autuustietoisuus, autuuden kokemus” voi olla jopa mielemme luonnollinen perustila. Kun doshat** ovat tasapainossa ja elämänenergiat kohdillaan, tätä perustilaa voi elää myös arjessa. Maharishi puhui usein pulppuavasta ilosta – ja saattoi sitten nauraa hihittää pitkän aikaa iloisesti sen sanottuaan.
Maharishin seuraaja Tony Nader, joka on taustaltaan lääkäri ja neurotieteilijä, on hänkin varsin aurinkoinen esiintyjä. Hän summaa, että ihmisen pitää tuntea turvallisuutta ollakseen onnellinen. Toinen perustarve, mitä Nader pitää onnellisuuden kannalta tärkeänä, on kokemus kehittymisestä. Hänen mukaansa voimme olla onnellisia ja tyytyväisiä vain, jos elämässämme on mukana kasvun ja myönteisen kehityksen elementti.
Turvan ja kehittymisen tunne lisäävät iloa
Nader kertoo oppineensa Maharishilta, että elämä on täydellistä ja että kaikkiin ongelmiin elämässä on mahdollista löytää ratkaisuja. ”Maailma on kuten me olemme. Kaikki mitä olemme, on ajattelumme tulosta. Mieli on kaikki. Mitä ajattelemme, siksi tulemme.”
Idän viisauksia ja länsimaista tiedettä yhteen sovittava Nader puhuu mielellään siitä, että tietoisuutta voi kehittää. Tietoisuutemme voi olla kapea ja sumea, jolloin näemme vain pienen osan todellisuudesta. Kun tietoisuutemme avartuu, laajenee ja valpastuu, näemme enemmän mahdollisuuksia. Joustava mieli suhtautuu asioihin luonnostaan laajakatseisemmin ja rakentavammin. Valon lisääntyessä pimeys poistuu ja mahdollisuudet aidolle ilolle lisääntyvät.
Tohtori Nader näkee tietoisuuden kehittämisen avaintekijäksi sen, että mielemme ja hermostomme saa säännöllisesti syvää lepoa, jolloin se pääsee purkamaan kehoon vuosien saatossa kertynyttä stressiä. Transsendenttinen Meditaatio on oiva keino tähän, koska se on yksinkertainen ja kaikkien opittavissa.
Ayurvediset päivärutiinit ja hyvästä unesta huolehtiminen ovat keinoja ehkäistä stressin kasautumista kehoon. Siksi ne ovat aidon ilon kokemisen kannalta aivan oleellisia. Kun hermostosi on vapaa stressistä, mielesi on kirkkaampi ja ilo on luonnollinen osa elämääsi – on sitten kesä, syksy tai talvi. Kehon ja mielen tasapaino on se perusta, mikä varmistaa, että iloa on syvällä sisimmässäsi muillekin jaettavaksi myös marraskuussa.
Nyt talven tullen elämme vata-kautta ja vata-doshaan liittyvien rutiinien merkitys nousee kaikkein tärkeimmäksi. Säännöllisyys ja hyvät rutiinit ovat mannaa vatalle. Jo se, että menet iltaisin ajoissa nukkumaan ja varaat joka aamu itsellesi mahdollisuuden hengittää hetken raikasta ulkoilmaa – ja nauttia luonnon valosta – voi antaa sinulle pranaa sen verran, että ilo arjessasi lisääntyy.
Olen huomannut, että näin kun ikää on tullut lisää, marraskuun rauha ja pitkät hämärät illat tuntuvat joskus tosi hyvältä, seesteistä iloa tuottavilta. Toinen minulle nyt iloa tuottava asia on ollut marmaterapian opiskelu. Kävin äskettäin Hollannissa ayurveda-lääkäreille ja -konsulteille tarkoitetun marmaterapiakoulutuksen. Se oli todella inspiroivaa – palaan teemaan pian.
Mikä sinulle tuo iloa marraskuussa? Jaa ajatuksesi meille, joko nimelläsi tai nimimerkillä, laitamme ilon kiertämään viimeistään seuraavassa uutiskirjeessämme!
*Maharishi määrittelee tietoisuuden alati hiljaiseksi, itseensä viittaavaksi, itseriittoiseksi, rajattomaksi olemassaolon kentäksi. Hänen mukaansa kaikki luomakunnan erilaiset muodot ja dynamiikat ovat tämän kentän ilmentymiä. Tietoisuuden perustila on ”sisäisen valveillaolon tila. Siihen ei sisälly mitään ajatusobjektia tai havaintoa, vain puhdas tietoisuus tietoisena omasta rajattomuudestaan. Se on kokonaisuus tietoisena itsestään, vailla eroavaisuuksia, subjektin ja objektin tuolla puolen – transsendenttisessa tietoisuudessa.” https://www.tm.org/blog/maharishi/flow-of-consciousness/
**Ayurvedisessä perinteessä puhutaan ”doshasta” eli kehomielityypistä kun tarkoitetaan tietyn piirteen esiintymistä ihmisessä, usein se toteutuu kahden eri elementin yhdistymisenä. Tee kehotyyppitesti sivuillamme selvittääksesi ainutlaatuisen keho-mielityyppisi.