Arjuna-puun kuorella on terveyttä tukevia ominaisuuksia

Arjunan-terveysvaikutukset

Arjuna– ayurvedan luottotuote – jauhetaan Arjuna-puun pehmeästä ja punertavasta sisäkuoresta. Sitä käytetään laajalti lääkekasvina erilaisten terveysongelmien hoidossa. Arjuna-puuta on noin 200 lajia, ja sitä kasvaa luonnonvaraisena Intian niemimaan alueella.

Ayurvedisesti Arjuna sopii kaikille kehotyypeille. Se on lievästi viilentävä ja se edistää rentoa mieltä. Tutkimusten mukaan sillä vaikuttaa olevan myös monia terveyttä tukevia vaikutuksia. Monia vanhoja kansanperinteissä käytettyjä kasveja on alettu viime vuosina tutkia entistä intensiivisemmin ja niistä on löydetty biokemiallisia ainesosia, joita voidaan hyödyntää lievien vaivojen hoidossa.

Arjunasta on löydetty poikkeuksellisen runsaasti terveydelle hyödyllisiä kemiallisia ainesosia ja farmakologisia vaikutuksia. Sen teho sydän- ja verisuoniterveyttä tukevana aineena ja voimakkaana antioksidanttina on osoitettu useissa erilaisissa kokeellisissa ja kliinisissä tutkimuksissa.

Arjuna-puulla on tulehdusta ehkäiseviä ja antimikrobisia ominaisuuksia. Sitä käytetään perinteisesti tukemaan sydänterveyttä ja siten vähentämään sydänsairauksien riskiä. Ayurveda-tekstien mukaan Arjuna tukee sydänlihasta ja sydämen toimintaa sekä kehon solujen uudistumisprosesseja.

Arjuna-puun kuoressa on runsaasti hyödyllisiä fytokemiallisia yhdistelmiä ovat: triterpenoideja, β-sitosterolia, flavonoideja, glykosideja sekä mineraaleja. Erityisesti triterpenoidien ja flavonoidien katsotaan olevan vastuussa Arjunan hyödyllisistä antioksidanttisista ominaisuuksista sydän- ja verenkiertojärjestemälle.

Arjuna-puun kuorella vaikuttaisi olevan myös diureettinen vaikutus, mikä voi osaltaan edistää verenpaineen pysymistä normaalina. Joissakin tutkimuksissa Arjunan on todettu alentavan kolesterolia. Arjuna tukee myös verisuonten sisäpinnan (endoteelin) terveyttä. Terveet verisuonet vähentävät valtimon kovettumataudin riskiä.

Arjunan vaikutuksista on haastavaa kirjoittaa uskottavasti, sillä kun kerrotaan olevan niin paljon merkittävi vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyden kannalta. On tärkeää muistaa, että mikään ravintoaine tai luontaistuote ei koskaan täysin kumoa huonojen elämäntapojen vaikutusta. Muistathan siis liikkua ja ulkoilla – välillä hengästyen – ja nauttia luonnosta, ystävien seurasta sekä syödä terveellisesti. Mielestäni tärkein sydänterveyden ylläpitäjä on kuitenkin hyvä fiilis ja riittävä aktiivisuus.

Huomaa myös tämä:

Toistaiseksi Arjunan yhteydessä ei ole raportoitu vakavia sivuvaikutuksia. Sen pitkäaikaisturvallisuus (yli vuoden käyttö) on kuitenkin vielä selvittämättä kunnon tutkimuksin. Vaikka sen on todettu olevan hyvä tukihoito sepelvaltimotaudin, lievän verenpainetaudin ja korkean kolesterolin hoidossa, sen tarkkaa roolia sepelvaltimotautien ennaltaehkäisyssä tai kuntoutuksessa ei vielä täysin tunneta. Arjunan ja mm. verenpainelääkkeen/kolesterolilääkkeen/verensokeria alentavan lääkkeen yhteisvaikutus voi olla voimakkaampi kuin pelkän lääkkeen – joten näiden arvojen seurantaa suositellaan.

Arjunan käytöstä raskaana oleville ja imettäville naisille ei ole turvallisuustutkimuksia. Siksi raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi käyttää sitä vain lääkärin luvalla. Sen käytöstä lapsilla ei ole turvallisuustutkimuksia.

Lähteet: J Tradit Complement Med. 2014 Oct-Dec; 4(4): 224–231. doi: 10.4103/2225-4110.139103
Revisiting Terminalia arjuna – An Ancient Cardiovascular Drug
Shridhar Dwivedi and Deepti Chopra, PMID: 25379463 (kirjallisuuskatsaus)

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

Samhita