Väsyttääkö? Vinkkejä energiatason nostamiseksi

Samhita

Kaikki kehomme toiminnot tarvitsevat energiaa, ilman sitä emme pysty toimimaan.  Jos energiatasomme on alhaalla, tunnemme itsemme väsyneeksi, keskittymiskykymme häiriintyy, iltapäivällä alkaa väsyttää, liikunta ei maistu, hiukset ja kynnet haurastuvat ja iho menettää kuulautensa. Energiatason alentuminen voi myös johtaa painonnousuun, kun hiilihydraattien ja sokerin mieliteot kasvavat ja keholla ei ole riittävästi energiaa ylläpitää hyvää aineenvaihduntaa. Oletko miettinyt, miten kehomme tuottaa energiaa ja mitkä asiat siihen vaikuttavat?

Lääketiede antaa asiaan yksinkertaisen selityksen. Miltei jokaisen solumme sisällä on elin nimeltä mitokondrio, solun oma pieni voimalaitos. Mitokondrio tarvitsee sokereita, happea, vettä ja mikroravintoaineita energian tuotantoon. Nämä aineet se saa verenkierron välityksellä, ja niiden laatuun vaikuttaa oleellisesti syömäsi ravinto ja aineenvaihdunnan toimivuus.

Jotta energiatasomme pysyy korkealla, tarvitsemme hyvälaatuisia hiilihydraatteja ja mikroravinteita sekä liikuntaa hapensaantiin. Kuten huomaat, ei mikään uusi konsepti; mutta syvennetäänpä kokonaisuutta tällä kertaa lisäämällä siihen vielä ruoansulatus ja aineenvaihdunta, sekä ayurvedinen näkökulma.

Ruokavalio

Ruokavalion tärkein pointti on syödä ruokaa, joka oikeasti ravitsee. Ayurveda ohjeistaa syömään kehotyyppimme tai sen hetkisen tasapainotilamme mukaan. Kasvikset, hedelmät ja viljatuotteet ovat hyviä hiilihydraatteja, joista mitokondrio saa energiaa. Proteiinit ja hyvät rasvat esim. avokadosta, siemenistä ja pähkinöistä täydentävät ravintoaineiden saantiamme ja niiden imeytymistä.

Pysy siis ns. alkuperäisessä ruoassa. Kun menet kauppaan, mieti millaista ruokaa esivanhempasi ovat syöneet ja osta sellaista: oikeita kasviksia ja hedelmiä, ylipäätään käsittelemätöntä ruokaa tuoreista aineksista. Tällaista polttoainetta kehosi on vuosituhansien saatossa rakentunut sulattamaan. Älä osta tuotteita joissa lukee vähän, vähennetty, vähä- tai dieetti- jotain… Samalla kun ruoasta on karsittu rasvaa, sokeria jne., siitä on tullut yhä käsitellympää ja sen ravintoarvo on vähäisempi.

Ayurveda-tiedon mukaan kannattaa seuraavien ruokien määrä pitää pienenä:

  • liha, kala, kana, kananmunat
  • juusto
  • raskas ja rasvainen ruoka
  • valkoinen sokeri
  • tehdasvalmisteinen ruoka
  • edellisen päivän ruoan tähteet

Nämä ruoat ovat vaikeasti sulavia, joten ne voivat heikentää ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa ja näin vähentää kehomme elinvoimaa.

Ruokailu

Kun syöt, syö rauhallisesti ja pureskele ruokasi kunnolla. Sen on todettu olevan hyvä keino ruoansulatuksen ja aineenvaihdunnan aktivoimiseen ja siten myös painon pudotukseen! Vältä syömästä huolimattomasti, pakonomaisesti tai liikkeellä ollessasi. Mielialasi ja ajatuksesi vaikuttavat siihen, millaisia ruoansulatusentsyymejä muodostat syödessäsi. Ei kannata siis myöskään kävellä kiireessä kaupungilla kahvikuppi kädessä ja kännykkä toisessa kädessä, koska Vata-dosha ei saisi nousta aterian aikana. Itse asiassa Vatan häiritseminen on tehokkain tapa heikentää merkittävästi ruoansulatusporosessia. (lue lisää aiemmasta artikkelista Tietoinen syöminen)

Ruoansulatus

Kun puhumme ruoansulatuksesta, puhumme mahalaukussa ja suolistossa tapahtuvista prosesseista, joiden tuloksena ravintoaineet siirtyvät suolen seinämän läpi verenkiertoomme. Verenkierron mukana ravintoaineet kulkeutuvat solujen käyttöön. Ruoansulatuksen ”tuli” eli agni on ayurvedan mukaan terveyden tärkeimpiä tukipilareita, ja se on edellytys kehon energian saannille. Jos ruoansulatus ei toimi kunnolla, ravintoaineiden siirtyminen verenkiertoon häiriintyy. Ruoansulatusta voit tehostaa lisäämällä ruoan päälle sitruunaa tai ottamalla inkivääriteetä ruoan kanssa. Voit myös käyttää ayurvedistä Digest Special valmistetta nostamaan ruoansulatusnesteitä ruokailun yhteydessä. Mustapippuri ja kardemumma ovat hyviä mausteita ruokaan lisättäväksi. Yleisesti ottaen kaikki mausteet tehostavat jonkin verran ruoansulatusta.

Aineenvaihdunta

Kehon jokainen osa on yhteydessä toisiin osiin, ja ne välittävät tietoja toisilleen jatkuvasti. Kaikki vaikuttaa kaikkeen kehosi hyvinvoinnissa. Jos ruoansulatuksesi on heikko, aineenvaihduntasi ei sekään toimi hyvin. Tämän seurauksena mitokondriosi eivät saa oikeanlaista ”polttoainetta” energian tuotantoon. Heikko energian tuotanto näkyy muunakin kuin väsymyksenä. Se näkyy koko kehon toiminnan heikkenemisenä, samoin se vaikuttaa kognitiivisiin kykyihisi ja mielialaan. Tämä johtuu mm. siitä, että suolistomme valmistaa suurimman osan serotoniinista. Suolisto myös kommunikoi eri keinoin aivojemme ja hermostomme kanssa, mm. suolistobakteerien sekä hermosolujen välityksellä.

Stressi lisää adrenaliinin tuotantoa, mikä vaikuttaa verensokeriin, insuliiniin ja hormonitasapainoon. Jos maksasi tai muut aineenvaihduntaelimesi ovat rasittuneet esim. stressistä tai huonosta ruokavaliosta, ne tarvitsevat virkistystä. Virkistystä saadaksesi rentoudu aina kun voit sekä huolehdi, että nukut riittävästi.

Maksan tehokas toiminta on oleellisen tärkeää aineenvaihdunnalle. Sen heikentyneestä toiminnasta kertoo mm. pitta-oireiden lisääntyminen, esim. kuvottava olo, kehon lämmönsäätelyn häiriintyminen ja lisääntynyt kiukkuisuus. Lisää silloin karvaiden vihreiden vihanneksien osuutta ruokavaliossasi, mieltymystesi mukaan, kevennä ruoan rasvaisuutta ja juo enemmän kuumaa vettä. Kannattaa myös kokeilla ayurvedistä Liver Care -valmistetta ruokailun yhteydessä, se tukee maksan toimintaa. Maksan aluetta voit myös virkistää lämpimällä suihkulla ja lämpöpakkauksella – mutta vain lämpimällä, ei kuumalla.

Liikunta

Kuten aiemmassa artikkelissa totesin (Fyysinen suorituskyky: Ayurvedinen käsitys liikunnasta), Ayurveda suosittaa pääosin kestävyystyyppistä harjoittelua omien voimavarojen mukaan. Liikunta raittiissa ilmassa ja hengästyminen lisäävät veren happipitoisuutta, mikä edesauttaa mitokondrioiden toimintaa ja kehon puhdistumista. Hiit-tyyppinen liikunta, jossa tehdään intervalliharjoittelua korkealla intensiteetillä, on toki hyväksi oman kunnon mukaan tehtynä sekin.  Se aktivoi myös kehon aineenvaihduntaa. En kuitenkaan suosittele Hiit-liikuntaa ihan tyhjällä vatsalla – ja kannustan pysymään kohtuudessa myös määrissä.

Ayurvedisesti: onko väsymys ravinnon puutetta, kuona-aineita vai liiallista kaphaa?

Vastaus kysymykseen selviää vain kokeilemalla. Liiku enemmän, kevennä ruokavaliotasi, juo päivittäin vähintään litra keitettyä vettä ja lisää ruokavalioosi maksaa ja ruoansulatusta tukevia aineita. Jos parin, kolmen viikon viikon kuluttua energiataso on selvästi noussut, kyse oli kuona-aineista ja kaphasta.

Siinä tapauksessa, että et huomaa energiatasossasi juurikaan muutosta kokeilun aikana, kannattaa antaa keholle mahdollisuus energiatason vähittäiseen kasvuun hieman kevyemmällä ruokavaliolla ja kiinnittämällä selkeästi huomiota ravinnon laatuun ja ruoansulatuksen tehostamiseen.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.