Kuinka lisäät veden parantavaa voimaa?

Kuinka lisäät veden parantavaa voimaa? | Samhita

Vesi antaa kehollemme elämän ja noin 70 prosenttia kehosi painosta on vettä. Sen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Tiesitkö, että juomasi veden lämpötilalla on merkitystä? Kylmä vesi – varsinkin jäisen kylmä – on ruoansulatuselimistöllesi samanlainen shokki kuin se on ihollasi eikä siksi ayurvedisesti suositeltavaa. Shokkivaikutuksensa johdosta kylmä vesi heikentää ruoansulatusta ja ruoan liikkumista ruoansulatuselimistössä. Ayurvedisesti huoneenlämmin vesi on kylmää parempi janojuoma.

Kuuma vesi on Ayurveda-tiedon mukaan eniten terveyttä lisäävä ja ruoansulatusta vahvistava aine, jota voit juoda. Se kirkastaa ihon ja auttaa kehoa puhdistumaan, sekä edistää suoliston peristalttista liikettä jonka avulla ruoka etenee suolistossa.

Keitetyn veden laatua kutsutaan sukshmaksi: se joka läpäisee. Se puhdistaa kehon hienot energiakanavat ja pääsee myös sellaisiin kudoksiin, joiden ympärillä on paljon kuona-aineita. Näin keitetyn veden puhdistava vaikutus yltää todella syvälle kehossamme, auttaen vesiliukoisia kuona-aineita poistumaan solujen välitilasta.

Kehon puhdistaminen kuuman veden avulla – kuuden viikon ohjelma

Vesi edustaa ayurvedisistä elementeistä vettä ja maata. Esittelen sinulle hyvin yksinkertaisen ohjelman, jonka avulla hyödynnät näitä elementtejä ja lisäät terveyttä ja elinvoimaa. Kuuden viikon kuuman veden juontiohjelmassa juodaan keitettyä, kuumaa vettä useasti päivän mittaan.

Kun vesi keitetään, siihen saadaan vesi- ja maa-elementtien ohella mukaan myös muut elementit: ilma, tila ja tuli. Näin saadaan vettä, joka sisältää tasapainoisesti kaikkia viittä elementtiä. Kun keität vettä viisi minuuttia, sen tasapainottavat ominaisuudet ja puhdistava vaikutus lisääntyvät entisestään. Laita kuuma vesi termospulloon, jotta se pysyy lämpimänä ja juo noin puolen tunnen välein noin desilitran verran sen lämpöisenä, kuin sen helposti pystyt juomaan. Pitta-epätasapainossa olevan kannattaa jäähdyttää vettä vähän enemmän.

Voit juoda keitettyä vettä myös ruokajuomana, janon tunteesi mukaan. Aterian jälkeen kannattaa pitää tunnin tauko juomisessa, jotta et laimenna turhaan ruoansulatusnesteitä. Iltamyöhälläkään ei kannata enää juoda vettä, koska silloin se voi häiritä nukkumistasi.

Kuuman veden juontikuuri lisää energiatasoasi ja vähentää mielihaluja makeaan. Yleensä myös nautit ruoastasi enemmän ja saatat sivuvaikutuksena jopa vähän pudottaa painoasi, jos se on tarpeen. Jos ravintoaineiden imeytyminen kehoosi on ollut heikkoa, kuuman veden juonti usein parantaa sitä.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.