Miten hyödyt ayurvedan kehotyyppitiedosta työelämässä

rooms

Tässä blogissa käsitellään sitä, miten dosha-tietoa – eli tietoa henkilökohtaisesta keho-mielityypistä –  voi hyödyntää työelämässä. Kuten tiedät, ayurvedinen dosha-ajattelu on varsin yksinkertaista: vata edustaa ilmavuutta, keveyttä ja nopeutta, kapha hitautta, raskautta ja kestävyyttä, pitta toimintaa, tulta ja tappuraa. Kukaan ei ole pelkästään vata, pitta tai kapha, mutta dominoivalla doshalla on monesti käytännössä paljon merkitystä siihen, miten ihminen toimii ja miten ihmistä tulisi esim. työelämässä kohdella. Seuraava artikkeli antaa suuntaviivoja siihen, miten voit hyötyä dosha-tiedosta työelämässä.

Asiakaspalvelijan on hyvä huomioida vatan vilkkaus ja kaphan hitaus

Jos sinulla on asiakas, joka on ilmeinen Pitta-Pekka, hänen kysymyksiinsä pitää vastata nopeasti ja täsmällisesti. Ellet tiedä vastauksia, kerro se ja kerro Pekalle, miten selvität asiaa. Tarvittaessa anna hänelle tarkka aika, milloin palaat asiaan – ja palaa viimeistään luvatusti, niin Pekka on tyytyväinen.

Vata-Viljamin mieli liikkuu eloisammin ja laajemmissa kaarissa kuin Pekan, se myös karkaa helposti tarpeettomiin yksityiskohtiin. Mikäli hän on asiakkaasi, ole hänelle kallio, joka ei vaapu ja johon voi luottaa: puhu rauhallisesti ja vakaasti; pysy pääasiassa ja palaa siihen tarvittaessa uudelleen.

Kapha-Kallella päätöksenteko kestää pitkään, mutta asiat voivat edetä, vaikka ei siltä näytäkään. Jos asiat jäävät kesken, se olet sinä, jonka pitää ottaa yhteyttä, Kalle tuskin saa aikaiseksi soittaa. Toisaalta, jos jostain on Kallen kanssa päätetty, sen mukaan sitten mennään ja asiakassuhteet pidetään voimassa pitkään, ellei ilmene jotain aivan mullistavaa.

Pitta vaatii esimieheltä aluksi enemmän, mutta sitten vähemmän

Jos olet pomo Pitta-Pekalle, ole tarkkana ja muista, että hän haluaa selkeät toimintaohjeet ja asioille täsmälliset aikataulut, mieluiten heti. Jos teet alkuohjeistuksen hyvin, enempää Pekkaa ei yleensä tarvitsekaan pomottaa. Hän on mielellään itse oma päällikkönsä, herkästi vähän muidenkin pomo…
Vata-Viljami voi olla huolissaan monista asioista. Ohjeet ja aikataulut auttavat siksi myös häntä. Näistä hän saa raamit työlleeen. Ilman raameja hän voi saada liikaa ideoita siitä, miten asioita voisi tehdä muulla tavoin. Viljamin luovista ideoista kaikki eivät ole käypäisiä, mutta osa on. Jaksathan kuunnella ja poimia hyödylliset käyttöön.
Kapha-Kallen osalta voit aina luottaa siihen, että ladulla pysytään, kun on päästy liikkeelle. Esimiehenä haasteesi voi olla se, että saat Kallen veturi jollakin tavalla nytkähtämään matkan tekoon.

Projekteissa kaikkia tarvitaan

On ihanteellista, jos projektitiimissä on ainakin suunnitteluvaiheessa uusia ideoita paljon ja niitä laajalla kirjolla tuottava Vata-Viljami. Mutta sitten kun idea tai ratkaisut ovat löytyneet, Vatan rooli ei välttämättä ole enää tärkein. Toki luovuus auttaa myös matkan edetessä.

Pitta-Pekka ottaa mielellään pomon roolin, laittaa asiat toimeksi ja päättää, että nyt ja näin mennään. Jos projekti jatkuu yhtään pidempään ja siihen tulee mukaan pitkästyttävää toistoa, Kapha-Kalle on se, joka parhaiten jaksaa viedä homman maaliin.

Yrittäjänä sinussa pitää olla sekä vataa, pittaa että kaphaa

Jos haluat menestyä yksityisyrittäjänä, sinun pitää löytää itsestäsi niin Viljami, Pekka kuin Kallekin. Ilman sisäistä Viljamia et keksi mitään uutta, et saa ilmaa siipiesi alle. Ilman Pekkaa et saa asioita toimeksi ja ilman Kallea et jaksa tehdä yksitoikkoisia, toistoa vaativia tai raskaita töitä.

Jos tunnet edustavasi selkeästi vain yhtä tai kahta heistä, kiinnitä ainakin läheisiä yhteistyökumppaneita valitessasi huomiota siihen, että mieluummin kuin haet itsesi kaltaisia, hae itseäsi täydentäviä kumppaneita.

Vahvuudet ja haasteet

Lopuksi vielä yhteenveto vahvuuksistasi ja haasteistasi:

Jos kapha on dominoiva doshasi, vahvuutesi työelämässä on se, että jaksat tehdä ja jopa puurtaa. Suurin haasteesi on se, että saat itsesi liikkeelle ja oikeasti ryhtymään johonkin uuteen. Kaikki kaphaa vähentävät toimet ja tuotteet auttavat sinua parempaan kokonaistasapainoon.

Jos pitta on dominoiva doshasi, vahvuutesi on päätöksentekokyky ja yleensä myös napakka asioiden esittämiskyky. Saat hyvin asioita toimeksi. Haasteesi voi olla ihmissuhteissa ja esim. siinä, miten käsittelet stressiä, miten hyvin säilytät malttisi ja kohtelet alaisiasi tai asiakkaitasi tiukoissa tilanteissa. Kaikki pittaa vähentävät toimet ja tuotteet auttavat sinua parempaan kokonaistasapainoon.

Jos dominoiva doshasi on vata, työtoverisi saavat varmasti nauttia uusista ideoista ja välillä myös nopeasta aikaansaamisesta. Haasteesi voi olla napakka päätöksenteko ja välillä myös jaksaminen. Kaikki vataa vähentävät toimet ja tuotteet auttavat sinua parempaan kokonaistasapainoon.

Ellet tiedä omaa päädoshaasi, pysy kuulolla, ensi kerralla käsitellään juuri sitä, miten voit arvioida omaa kehotyyppiäsi.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.