Valoa loppuvuoteen ayurvedan keinoilla

Iltavaloa

Marras-, joulukuun aikaan keho – ja välillä mielikin – tuntuu toimivan säästöliekillä. Valon määrä on vähäinen, eikä sääkään aina kutsu ulkoilemaan. Luonto on lepotilassa ja mekin voimme paremmin kun hyväksymme, että nyt voi ottaa löysemmin ja kääntyä välillä sisään päin.

Nyt saa ottaa rennosti ja hemmotella itseään, jotta jaksaa tämän kaamosajan.  Samaan aikaan on tavallistakin enemmän syytä kiinnittää huomiota terveellisiin päivärutiineihin. Tässä artikkelissa teen yhteenvedon tärkeimmistä ayurvedisistä aamun ja illan rutiineista. Lisäksi saat muutamia hemmotteluvinkkejä.

Aamulla: puhdista, kosteuta ja virkistä

Talvella kehomme kuivuu herkästi, siksi sitä tulisi kosteuttaa sisältä ja ulkoapäin. Aamuisin kaipaamme virkistystä ja puhdistusta. Ensimmäinen askel on puhdistaa suu yön aikana kertyneestä plakista: kaavi kielesi hampaiden pesun yhteydessä. Kielenkaapimissamme on ohjeet tähän.

Tee aina ajankäyttösi salliessa myös ”oil pulling”: laita suuhusi ruokalusikallinen kylmäpuristettua seesamöljyä, oliiviöljyä tai kookosöljyä ja purskuttele sitä minuutin ajan. Sylje öljy esim. talouspaperiin, jotta se ei tuki viemäriä. Tarkoitus on liikutella öljyä suussa rauhallisesti, sinun ei tarvitse purskuttaa voimakkaasti. Huuhtele suu lämpimällä vedellä.  Oil pulling puhdistaa suun limakalvot ja hoitaa ikeniä.

Hampaiden pesun jälkeen juo lasillinen huoneenlämpöistä tai lämmintä vettä, jotta kosteutat itseäsi ja ruoansulatuksesi herää. Suihkun jälkeen kosteuta ihosi hierontaöljyllä jonka levität vähän kostealle iholle. Näin öljy sitoo kosteutta ihollesi pitäen sen pehmeänä. Voit toki käyttää myös ravitsevia kosteusvoiteita.

Aamiaisella olisi hyvä syödä hedelmiä tai marjoja, niistä saat vitamiineja ja virkeyttä, sekä keholle luonnollisinta nesteytystä. Syö aamiainen nälän tunteesi mukaan. On tärkeää saada aamulla myös vähän raitista ilmaa ja liikuntaa, edes työmatkalla. Se antaa energiaa päivään.

Päivällä: ole aktiivinen mutta voimavarojesi mukaan

Pidä työpäivän aikana taukoja, juo ja ota mehukkaita hedelmiä välipalaksi. Kotiin tultuasi on hyvä levätä vähän aikaa ja meditoida tai muuten vaan ottaa aikaa itsellesi. Jos menet liikuntaharrastukseen töistä, niin koeta levätä hetki ennen liikuntaa ja liiku sillä temmolla, joka tuntuu hyvältä.

Vapaapäivinä olisi tärkeää ulkoilla päivällä valoisaan aikaan ja tehdä asioita, josta nautit. Käy taidenäyttelyssä, elokuvissa, teatterissa, konsertissa tai kotoile: nauti vain omasta rauhasta tai käsitöistä.

Illalla: syö kasvispainotteisesti ja vältä kaikkea stressaavaa

Talvella on paras aika syödä lämpimiä keittoja, jotka kosteuttavat kehoasi sisäisesti. Varsinkin kasvissosekeitot ovat mitä mainiointa iltaruokaa. Syö illallinen mielellään seitsemään mennessä, jotta hieman hitaasti toimiva ruoansulatus ehtii toimia ennen nukkumaan menoa. Voit juoda myöhemmin illalla yrttiteetä, lämmintä maitoa tai Vata-teetä ja ottaa pienen iltapalan, jos kaipaat vielä jotain syötävää. Myös puuro sopii hyvin iltapalaksi, se rauhoittaa kehoa ja mieltä.

Illalla kahdeksan jälkeen kannattaa välttää tietokoneen tai puhelimen käyttöä, koska se heikentää melatoniinin tuotantoa. Melatoniinin tuotanto aktivoituu luonnostaan noin iltakahdeksan aikaan (eli keskellä kapha-aikaa). Töiden ja sähköhärpäkkeiden sijaan juttele ystävien kanssa, lue hyvää kirjaa, piirrä tai väritä tai kuuntele musiikkia. Hyvä mieli on paras kaveri unten maille. Illalla kannattaa vielä venytellä tai joogata. Nämä aktiviteetit vähentävät stressihormoni kortisolin tasoa ja lisäävät melatoniinin tuotantoa, mikä auttaa sinua nukkumaan hyvin.

Voit myös tehdä illalla ayurvedisen hemmotteluhetken:

  • Kerro perheellesi, ettei sinua saa häiritä tuntiin, ja sulje puhelin. On tärkeää, ettei sinulla ole kiire mihinkään.
  • Huolehdi siitä, että kylpyhuone on lämmin. Sytytä siellä kynttilöitä ja sammuta kirkkaat valot, käytä aromaöljyhaihdutinta tai laita tippa öljyä hierontaöljyyn (katso Ayurvedisen öljyhieronnan ohje ). Käytä hierontaan vähintään 10 minuuttia. On tärkeää, että hierot rauhallisesti, ja käytät siihen koko kämmentäsi. Hieronnan voi tehdä myös parihierontana, jos haluat.
  • Anna hierontaöljyn vaikuttaa, ja tee sillä välin kasvojen puhdistus esim. luonnon savella. Se syväpuhdistaa ja kuorii ihon. Sen jälkeen laita itsellesi kasvonaamio kasvoille, kaulalle ja dekoltee-alueelle. Voit käyttää esim. Vata- tai Ruusukasvovoidetta. Ne kosteuttavat ihoa tehokkaasti, kun laitat voidetta paksuhkon kerroksen.
  • Halutessasi voit laittaa kylpytakin päällesi ja mennä vielä sänkyyn pitkäksesi, jotta kasvonaamio ehtii vaikuttaa. Lepo lämpimässä rentouttaa ihanasti.
  • Käy suihkussa ja levitä halutessasi vartalo- ja kasvovoide. Jatka rentoutumista sängyssä kauniin musiikin ja hyvän kirjan kanssa, tai käy suoraan nukkumaan.

Mene vuoteeseen ennen kymmentä. Tuuleta makuuhuone hyvin, voit myös jättää ikkunan hieman raolleen. Öinen aineenvaihduntaprosessi nostaa toisilla kehoon kuumuutta, mikä voi haitata nukkumista. Lisää unesta voit lukea aiemmasta artikkelistamme .

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.