Terveellinen mukulaselleri ja keltajuuri – katso reseptit

Haudutetut keltajuuren palat

Sellerin varsi on monelle tuttu, mutta myös mukulaselleri on erinomainen juures talven ruokavalioon. Sellerin juuri sisältää runsaasti hivenaineita ja vitamiineja, mm. kaliumia, folaattia ja K-vitamiinia. Sitä on perinteisesti pidetty aineenvaihduntaa kiihdyttävänä ja terveyttä vahvistavana. Kerrotaan, että länsimaisen lääketieteen ”isä” Hippokrateskin on todennut: ”jos hermosi ovat riekaleina, syö selleriä”.

Selleri rauhoittaa vataa ja kaphaa, ja sopii myös pittalle näin talviaikaan. Runsaan kaliumpitoisuuden takia sillä oletetaan olevan myös verenpainetta alentavia ominaisuuksia. Ayurveda-tiedon mukaan sillä voisi olla anti-inflammatoorisia[1] ominaisuuksia.

Selleri maistuu salaateissa ja sellaisenaan paistettuna – joko pannulla miedolla lämmöllä tai uunipellillä siten, että sellerin paloja on vain yhdessä kerroksessa (ei siis korkeana kasana), tai sosekeiton ainesosana/perunamuusin keventäjänä.

Sellerissä on paljon vähemmän tärkkelystä kuin perunassa, mutta uunissa paistettuna koostumus on melko samanlainen kuin uuniperunalla. Sellerissä on myös runsaasti kuitua, joten se pitää sinut kylläisenä verrattain pitkään. Monelle suurin sellerin etu on, että siinä on murto-osa perunan kaloreista!

Kuinka valitsen hyvän juurisellerin?

Ei kannata ostaa ihan pieniä eikä myöskään kaikkein suurimpia. Pienistä saat vain vähän syötävää, koska kiemurainen juuriosa pitää leikata pois. Hyvin suuret taas ovat yleensä lannoitteilla nopeasti kasvatettuja ja siten vetisen makuisia. Tarkista jo kaupassa, ettei selleri ole nahistunut tai pehmeä.

Seuraavilla resepteillä voit tyydyttää ranskanperunoiden himosi, mutta murto-osalla perunan kaloreista.

Mukulaselleri ”ranskalaiset perunat”

 • noin 1 kg sellerin juurta kuorittuna
 • 0,5 dl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä tai sulatettua gheetä (kirkastettu voi)
 • suolaa maun mukaan

Mausteseos:

 • 0,5 dl mantelirouhetta
 • 2 rkl seesaminsiemeniä
 • 2 rkl kuminansiemeniä tai kuminaa jauhettuna (ei pakollinen)
 • 2 rkl korianterin siemeniä tai jauhettua korianteria (ei pakollinen)

Laita uuni 200 – 225 asteeseen kuumenemaan. Kuori sellerin juuri ja leikkaa se paloiksi tai lohkoiksi, vähän paksummaksi kuin ranskalaiset perunat. Jauha morttelissa korianterin ja kuminan siemenet, tai käytä valmiiksi jauhettua.  Riko vähän myös seesamin siemeniä esim. sauvasekoittimella. Sekoita mausteseoksen aineet keskenään.

Laita sellerin palat, öljy/ghee ja mausteseos kulhoon, sekoita ja kaada uunipellille. Paahda uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes sellerinpalat ovat saaneet kauniin värin. Ei kannata päästää niitä ihan pehmeiksi, vaan ne saavat olla hieman napakoita.

Kun juurekset ovat uunissa, tee dippikastike esim. ranskankermasta, suolasta, sokerista ja sitruunamehusta tai maustamattomasta jogurtista, valkosipulista, suolasta ja pippurista.

Keltajuuri – punajuuren lähisukulainen

Keltajuuret eroavat punajuuren ravintosisällöstä vain värinsä puolesta. Ne sisältävät runsaasti betalaiini-nimistä väripigmenttiä, millä on  antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Lisäksi keltajuuressa on runsaasti C-vitamiinia, mikä on tärkeää mm. immuunipuolustukselle.

Keltajuuret ovat erinomainen folaatin, mangaanin ja beetakaroteenin lähde. Lisäksi ne sisältävät runsaasti kaliumia, kuparia ja kuituja. Ne sisältävät myös magnesiumia, fosforia, B6- ja C-vitamiinia sekä rautaa. Keltajuuren korkea C-vitamiinipitoisuus on ratkaisevan tärkeä vahvalle immuunipuolustukselle.

Raaka punajuuri ja keltajuuri lisäävät pittaa, mutta kypsennetty sen sijaan tasapainottaa pittaa. Vatalle molemmat ovat tasapainottavia, ja suurina annoksina ne lisäävät kaphaa. Kelta- ja punajuuren sanotaan ayurveda-teksteissä puhdistavan maksaa ja verta, joten ne sopivat hyvin kun haluat keventää oloa.

Voit käyttää keltajuuren kokonaan, sitä ei tarvitse kuoria jollet halua. Harjaa juuri hyvin puhtaaksi ennen käyttöä.

Pannulla kypsennetyt kelta- tai punajuuret lisukeruokana

 • noin 2,5 dl keltajuuria paloiteltuna
 • 1 rkl Gheetä (kirkastettu voi) tai oliiviöljyä
 • 1 tl korianterijauhetta ja/tai fenkolijauhetta
 • noin 1 tl sitruunan mehua – tai maun mukaan.
 • suolaa

Höyrytys kannellisessa kasarissa tai paistinpannussa: laita paloitellut puna- tai keltajuuret juuret pannulle, jossa on kansi. Lisää noin 1 – 2 dl  vettä ja kiehauta: pannun pohjalla tulee olla vettä max. sentin verran. Kun vesi kiehuu, alenna lämpöä, lisää suolaa ja peitä kannella. Tarkista välillä, ettei vesi lopu. Keitä 15-20 minuuttia, kunnes juuret ovat kypsät (kypsymisaika riippuu palojen koosta). Älä kypsennä liian pehmeäksi vaan jätä hieman napakaksi.  Nyt voit kaataa nesteen pois, jos sitä on vielä runsaasti.

Huom! Voit myös laittaa juuret höyrytyskattilaan ja kypsentää ne siellä.

Laita ghee pannulle keskilämmölle. Kun ghee on juoksevaa, lisää korianteri- ja/tai fenkolijauhe ja sekoita hetki, kunnes tunnet tuoksun. Kaada seos kypsien juuresten päälle ja sekoita. Lopuksi lisää sitruunamehua maun mukaan.

Voit halutessasi koristella ruoan silputuilla tuoreilla yrteillä. Kuvassa olen käyttänyt korianterin lehtiä, mutta esimerkiksi basilika on hyvä kaveri kelta- ja punajuurelle. Tämän ruoan kaveriksi käy hyvin myös parsakaali nopeasti höyrytettynä, tai laita parsakaalipalat muutamaksi minuutiksi pannulle ennen kuin juuret ovat kypsiä.

[1] anti-inflammatoorinen: tuhehduksia ehkäisevä – inflammatio on tulehdus, jonka syynä ei ole bakteeri tai virus. Tulehduksen voi aiheuttaa esimerkiksi kudosvaurio tai mm. autoimmuunireaktio.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.