Kesällä tunnistamme hyvin, kuinka kuumuus ja kosteus vaikuttaa oloomme. Nyt ehkä huomaat, kuinka syksyn tuulisuus ja viileys vaikuttaa sinuun? Syksy tuo mukanaan haasteita hermostolle ja tasapainottavia toimintoja tarvitaan myös kehon vakauttamiseksi pimeyden ja kylmän suojaksi. Siksi haastankin sinut kokeilemaan, kuinka voit vaikuttaa oloosi ja nauttia syksystä: ei vain ruskasta vaan silloinkin, kun koirakaan ei haluaisi ulos.
Muuttuvatko mielitekosi syksyn tullen?
Vata-kausi on jo alkanut koko Suomessa. Syksy ja talvi ovat levon ja kesää rauhallisemman tekemisen aikaa. Energiatasomme laskee valon vähenemisen myötä. Syksyllä ja talvella luontoa – ja meitä – hallitsevat vata doshan viileät energiat. Vatan elementtejä ovat ilma ja tila (vayu ja akasha). Nämä elementit ilmentyvät tuulena, sään nopeina muutoksina ja viileytenä. Talvella ilman kuivuus on viileyden lisäksi merkittävä tasapainoamme haastava tekijä.
Ympäristötekijöiden vaikutus kehoon ja mieleen on selkeä, kun vain osaat havainnoida: esimerkiksi kuiva iho ja limakalvot, viileät kädet ja jalat, levottomuuden tunne, huolestuminen tai nukahtamisvaikeudet liittyvät kaikki vata-energioiden lisääntymiseen mielessä ja kehossa. Tyypillisiä merkkejä lisääntyneestä vatasta voi olla myös epäsäännöllinen nälän tunne, ajoittainen ummetus ja nivelongelmat.
Saatat myös huomata, että mielitekosi muuttuvat vuodenajan vaihtumisen myötä. Mielesi voi tehdä lämpimiä ruokia ja juomia, eikä kylmä salaatti enää tunnukaan hyvältä. Haluat ehkä kaivaa kaapista esiin lämpimiä ja pehmeitä vaatteita, jotka tuntuvat mukavalta, tai vaihtaa kengät matalampikantaisiin ja mukaviin. Tämä on hieno asia: kehosi ja mielesi kertoo, kuinka pidät itsesi tasapainossa!
Vataa voidaan rauhoittaa ja harmonisoida siihen räätälöidyllä ruokavaliolla ja elämäntavoilla. Ayurvedassa on monia suosituksia, jotka voit integroida jokapäiväiseen elämääsi.
Vataa harmonisoivat ravitsemusvinkit
Vatan harmonisoimiseksi nauti enimmäkseen kypsennetyistä, lämpimistä ja ravitsevista ruoista. Valitse mauista makea, hapan ja suolainen. Makeaa saat parhaiten viljatuotteista ja proteiinista. Vähennä kylmiä ruokia, kuten raakoja vihanneksia ja salaatteja. Nämä sisältävät vatan laatuja, siksi on tärkeää nauttia aterialla aina jotain lämmintä.
Valmista ruokasi käyttäen vähän enemmän rasvaa kuin kesällä. Pienellä määrällä gheetä (kirkastettu voita) edistät aineenvaihduntaa sekä ihon ja nivelten hyvinvointia ja maadoittaa oloa. Juo tarpeeksi lämpimiä juomia, ei kuitenkaan hermostoa (vataa) aktivoivia: vähennä siis alkoholin ja kahvin kulutusta.
Vinkejä vataa tasapainottavaan ruokavalioon
Aamulla voit nauttia keitetyistä speltti- tai kaurahiutaleista valmistetun puuron, lisänä vähän proteiinia ja miedosti kypsennettyjä hedelmiä (päärynä, omena). Helpoimmin hedelmien kypsentäminen tapahtuu siten, että pilkot tai siivutat hedelmät ja kypsennät kattilassa muutaman minuutin pienessä vesimäärässä, tai höyryttämällä (airfryer – ilmakuivain – on myös ok vaihtoehto). Mausta mielitekosi mukaan esim. kanelilla, kardemummalla, inkiväärillä, neilikalla ja ripauksella ruskeaa sokeria.
Lounaalla voit lisätä proteiinin määrää mieltymyksesi mukaan. Esimerkiksi pähkinöistä saat mukavasti ja helposti lisäproteiinia. Syö lämmin lounas ja pienennä salaatin määrää. Juuresten määrää voit lisätä, kokeile esimerkiksi juuriselleriä ja puna- tai keltajuurta, niiden tärkkelyspitoisuus ei ole korkea. Lisäksi kurpitsa, porkkana, punajuuri, palsternakka, nauris ja kyssäkaali ovat kypsennettynä hyviä vihanneksia. Pidä huolta, että lounaalla on hyvänlaatuista oliiviöljyä (tai kotiruoassa gheetä eli kirkastettua voita). Jätä jäävesi pois ja kokeile lämmintä ruokajuomaa, esimerkiksi vihreää teetä. Jos olo tuntuu ruoan jälkeen raskaalta, kokeile Digest Special –valmistetta lounaan ja päivällisen jälkeen.
Päivälliseksi tai iltaruoaksi sopii hyvin keitto tai puuro. Voit tuunata peruspuuroja lisäämällä niihin esimerkiksi vähän kookosmaitoa, mantelijauhetta tai -rouhetta, chian siemeniä tai kuivahedelmiä kuten rusinat, taatelit tai viikunat. Lisää kuivahedelmät ja pähkinät/mantelit jo kypsennysvaiheessa, jotta ne ehtivät vähän pehmetä. Lisäksi tarvitset illallakin vähän proteiinia. Erillinen, lämmin iltamaitovälipala on yksi vaihtoehto.
Muina aikoina välipalaksi sopivat mehukkaat ja makeat hedelmät, kuten persimoni, sharon, granaattiomena, papaija, mango, viinirypäleet, banaani ja päärynä. Ota hedelmän kanssa vähän pähkinöitä tai muuta proteiinia tasaamaan verensokerin nousua.
Lisää ayurvedisia vatakauden hyvinvointivinkkejä
Vatalla on kylmän ja kuivan ominaisuuksia ja sitä voidaan tasapainottaa lämmön ja kosteuden kanssa.
Ennen aamusuihkua hemmottele vartaloasi ayurvedisellä kokovartalohieronnalla. Tämä rauhoittaa hermostoa, vahvistaa verenkiertoa ja edistää ihon hyvinvointia. Kokeile hierontaöljyjämme! Kun ostat hierontaöljyn, saat meiltä samalla öljyn ”käyttöohjeet” hierontaan.
Myös lämmin jalkakylpy tai jalkaterien ja pohkeiden öljyhieronta illalla harmonisoi vataa ja edistää siten unen laatua. Jalkaterät ovat vatan rauhoituksessa ”avainalue”.
Limakalvot kuivuvat herkästi lämmityskaudella. Öljyä sieraimet Nasya Oililla tai seesamöljyllä, etenkin silloin, jos oleilet paljon ilmastoidussa huoneessa. Nasya Oil tasapainottaa koko ylähengitysteiden aluetta. Jos öljy tuntuu sellaisenaan turhan vahvalta, voit lisätä siihen seesamöljyä ja laimentaa sitä näin.
Viilenevä syksy on usein nuhakauden alku. Tätä silmällä pitäen voi olla hyödyllistä tukea kehosi luonnollista vastustuskykyä lisäämällä antioksidanttien ja mineraalien saantia. Antioksidantit ovat luonnollisia aineita, jotka tukevat terveitä soluja ja auttavat torjumaan vapaita radikaaleja – yhdisteitä, jotka voivat johtaa ei-toivottuihin terveysongelmiin. Mineraalit puolestaan tukevat antioksidanttien toimintaa, ja ovat hyväksi vatalle*.
Oletko jo kokeillut Amrit Kalash -valmistetta, Maharishi Ayurvedan tehokkaista tehokkainta yrttirasayanaa? Tämä palkittu, perinteinen valmiste on yksi maailman tutkituimmista luontaisvalmisteista. Se on luonnollinen antioksidanttien lähde, joka imeytyy hyvin. Se tulee luonnollista vastustuskykyä, lisää elinvoimaa sekä auttaa mieltä ja kehoa selviytymään stressin kanssa. Saman tyyppinen yrttivalmiste, mutta jonkin verran Amritia edullisempi on Chyavanprash.
* Mineraaleilla on monenlaisia immuunijärjestelmää sääteleviä, tulehdusta ehkäiseviä, mikrobeja estäviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Ne voivat olla hyödyllisiä jopa Covidin torjunnassa. Vaikka niitä ei voida pitää varsinaisena hoitoratkaisuna, tähän mennessä saatavilla oleva näyttö, joka on saatu hengitystiesairauksia koskevista tutkimuksista, viittaa siihen, että mineraalien käyttöä tämän kaltaisen pandemian ehkäisemiseksi on järkevää tutkia perusteellisemmin https://www.mdpi.com/2076-3921/12/5/1104