Siitepöly- ja ristiallergiat Kapha-vuodenaikana

Siitepöly- ja ristiallergiat Kapha-vuodenaikana

Joka viides ihminen saa allergiaoireita siitepölystä. Tässä blogissa kerron ensin lyhyesti allergian mekaniikasta, ja sen jälkeen esitän toimivia allergiaa helpottavia vinkkejä ja toimenpiteitä.

Siitepölyallergiassa pöly laskeutuu nenän limakalvolle, ja sen proteiini alkaa sulautua limakalvoon. Elimistön immuunijärjestelmä tulkitsee tämän proteiinin vaaralliseksi aineeksi ja aktivoi syöttösolut. Nämä syöttösolut vapauttavat runsaasti histamiinia, joka tuottaa allergiset oireet. Silmät ja korvat kutisevat, nenä ”valuu vettä”, kurkkua pistelee ja hengitysteiden limakalvot turpoavat.

Toiset siitepölyallergiset saavat oireita myös ruoasta, tällöin puhutaan ristiallergiasta. Immuunijärjestelmä voi luulla tiettyjen ruoka-aineiden proteiineja siitepölyksi, koska niissä on samanlaisia rakenteita. Osa kasviksista ja hedelmistä on myös sukua siitepölyä tuottavien kasvien kanssa. Ristiallergisen oireet ovat yleensä voimakkaimmillaan siitepölyaikaan.

Vinkkejä ristiallergiselle:

  • kokeile kasvisten kypsentämistä – Ayurvedan mukaan ruoka on silloin helpommin sulavaa ja proteiinirakenne voi muuttua kuumentamisen yhteydessä.
  • jos sinulla on ristiallergia, vältä curry-tyyppisiä mausteita ja etnisiä ruokia siitepölyaikaan
  • yleensä hyvin siedettyjä kasveja myös tuoreena ovat kesäkurpitsa, kaali, salaatit, bataatti, maissi, kurkku sipulit ja purjo.
  • marjoista ja hedelmistä sopivat yleensä mustikka, vadelma, puolukka, viinirypäleet (luomu), melonit ja banaani.

Kevät on Ayurvedassa Kapha vuodenaikaa, jolloin elimistö uudistuu ja puhdistaa itseään. Kapha-aikaan kuuluu jo itsessään limaisuus ja limakalvojen paksuuntuminen, jotka yleensä lisääntyvät, mitä kauemmin Kapha-aika kestää. Touko-kesäkuun lämpö aktivoi entisestään kehon kuonanpoistoa ja Kapha-oireita, erityisesti hengitystien alueella.  Ayurvedan mukaan hyvä ruoansulatus takaa tasapainoisen immuniteetin. Keväällä onkin hyvä tukea maksan toimintaa ja ruoansulatusta.

Allergian ennaltaehkäisevä tukihoito kannattaa aloittaa jo helmikuussa. Suosittelemme kokeilemaan Allertab-yrttipuristeita. Siinä on hengitysteitä tukevia yrttejä, ja se on erityisen tehokas, kun nuha on vetistä ja aivastuttaa. Allertabia voi ottaa ennaltaehkäisevästi pienempää annosta, ja oireisiin täyttä annosta.  Lisäksi kannattaa ottaa mukaan Nasya Oil nenäöljy.

Jos nenän limakalvo ei ole kovin herkkä ja arka, niin Nasya Oil on erinomainen suojaamaan limakalvoja. Se sisältää 26 eri yrttiä ja seesamöljyä. Nasya Oilia laitetaan 1-2 tippaa molempiin sieraimiin. Pahimpaan siitepölyaikaan sitä voi käyttää vaikka kahden tunnin välein. Hyvin herkälle nenälle suosittelen puhdasta seesamöljyä – se lähinnä suojaa mutta ei hoida kuten Nasya Oil. Öljytty nenä edesauttaa myös sitä, että siitepöly tarttuu paremmin öljyttyihin nenän värekarvoihin eikä pääse suoraan limakalvolle, kun sekin on öljyllä suojattu. Öljyt sopivat myös ehkäisemään katupölyn tarttumista nenään.

Lisäksi kannattaa kokeilla nenän huuhtelua nenäkannulla, jonka veteen on lisätty hieman suolaa. Suola desinfioi ja neste auttaa huuhtelemaan pölyn pois limakalvolta. Suosittelen ensin huuhtelua ja sitten limakalvojen öljyämistä.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.