Ayurvedisiä iltaruokareseptejä

Ayurvediset iltareseptit, kuva

Minulta kysytään usein, mitä illalla kannattaa syödä. Usein käytännön syistä iltaruoan tulisi olla helppoa, nopeaa ja vaivatonta tehdä. Kokosin tähän pari esimerkkiä siitä, ettei hyvän iltapalan tekoon tarvitse käyttää paljoa aikaa. Nämä kasvisruoat valmistuvat nopeasti ja ravitsevat paljon paremmin kuin esim. tyypillinen iltavoileipä. Kypsymisaikoja voit vaihdella oman mieltymyksesi mukaan, joten kannattaa seurata milloin ruoka on juuri sinulle sopivan kypsää.

Nyt kannattaa käyttää varhaiskaalia, tankoparsaa ja varsiparsakaalia (broccolini) ja paksoita eli pinaattikiinankaalia. Nämä kaikki kypsyvät nopeasti: höyryttämällä tai pyöräyttämällä muutama minuutti pannulla tilkassa gheetä. Saat näistä myös helpon iltakeiton, kun lisäät vähän esim. nuudeleita, kasvisliemijauhetta ja esim. pieneksi pilkottua bataattia tai perunaa ym. juureksia. Alla on myös pari valmista reseptiä kokeiltavaksi.

Kevyesti kypsennetyt vihannekset – varhaiskaalin ihana aika

 • 200 g varhaiskaalia
 • 1 porkkana
 • 0,5 fenkolia (tai vaihtoehtoisesti 2 porkkanaa)
 • (0,5 dl vaaleaa kvinoaa huuhdeltuna, tai bulgur-jyviä antamaan lisää ruokaisuutta)
 • gheetä kuullottamiseen
 • suolaa, Kitchari-maustetta tai Vata-Churnaa
 • vettä.

Suikaloi kasvikset, erityisesti porkkanat ohuiksi siivuiksi.

Kuullota pilkottua porkkanaa gheessä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Tämän jälkeen lisää pilkottu fenkoli ja varhaiskaali (ja kvinoan tai bulgurin). Kuullota niitä hetki. Lisää sitten tilkka vettä. Jos lisäsit kvinoan tai bulgurin, laita vettä noin 1 dl. Hauduta 5-10 minuuttia kannen alla, kokeile välillä kypsyyttä.  Lopuksi lisää vähän suolaa ja Kitchari-maustetta tai Vata-Churnaa.

Haudutettu bataatti ja varsiparsakaali

 • 1 pienehkö bataatti, mielellään luomu
 • ½ pakettia varsiparsakaalia, luomu on pehmeämmän makuista
 • gheetä kuullottamiseen
 • suolaa/Herbamare yrttisuolaa, Pitta Churnaa tai Kapha Churnaa
 • vettä.

Kuori bataatti ja pilko, max. 2 cm paloiksi. Huuhtele varsiparsakaali ja poista n. 1 cm varren leikkauskohdasta. Pilko varret – tai jos varsiparsakaalit ovat hentoja, voit käyttää ne sellaisenaan.

Kuullota bataattia muutama minuutti gheessä miedolla lämmöllä. Lisää pari ruokalusikallista vettä ja hauduta kannen alla 5-10 minuuttia, kunnes palaset ovat vähän pehmenneet. Lisää varsiparsakaalit pannulle ja hauduta kannen alla vielä 3-5 minuuttia, kokeile välillä kypsyyttä. Halutessasi voit lorauttaa vielä tilkan oliiviöljyä parsakaalien päälle.

Nämä ruoat sopivat hyvin esim. raejuuston tai leipäjuuston kanssa nautittavaksi. Olenpa välillä pyöräyttänyt myös kananmunan lisukkeeksi.

Kokeile myös paistettua kasvisproteiini quornia ylläolevien reseptien kanssa. Sen voi laittaa pannulle kypsymisen alkuvaiheessa. Quorn löytyy kaupan pakastealtaasta, kasvisruokien kohdalta.

Herkullisia ja helppoja ilta-aterioita!

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.