Pakkanen puree, jos vata viiraa

Samhita

Inhottaako pakkanen? Se voi kertoa siitä, että vatasi on lähtenyt hieman laukalle. Kylmä kuormittaa kehoamme ja supistaa ääreisverenkiertoamme. Ayurvedisen näkemyksen mukaan se myös heikentää ruoansulatusta ja lisää levon tarvetta. Keho tekee enemmän töitä, kun on kylmä.

Oulun Yliopistossa tutkittiin, kuinka liikunta kylmässä kuormittaa sydäntä sepelvaltimotautia sairastavilla. Tulokset olivat ayurvedisesti mielenkiintoisia. Jo -15 asteen lämpötilassa suoritettu kävely lisäsi sydämen työmäärää ja sydänlihaksen hapen saantia verrattuna huonelämpötilassa (22 °) tehtyyn liikuntaan. Tutkimuksen päätulos oli, että sydämen työmäärä kylmässä on melkein viidenneksen (17%) suurempi kuin huoneenlämmössä.

Tutkijoiden mukaan sepelvaltimotautipotilaiden kannattaa tehdä rauhallista liikuntaa myös kylmässä – mutta tulos osoitti, että kylmä kuormittaa kehoa jo sinällään.

Ayurvedinen tieto kertoo, että kylmä ja kuiva sää lisäävät voimakkaasti vataa. Kylmä vaikuttaa hermostoomme, mikä puolestaan osallistuu mm. pienten verisuonten virtauksen säätelyyn. Lämpö rentouttaa ja kylmä supistaa verenkiertoa niin jalkaterissä kuin suolistossakin.

Hetkellinen kylmä voi aktivoida verenkiertoa, mutta pidempiaikainen kylmyys heikentää ruoansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä sekä supistaa esim. lymfakanavien toimintaa. Näin keho tarvitsee enemmän energiaa perustoimintoihinsa. Monilla myös yöuni kevenee, kun vata nousee ja aktivoi hermostoa.

Ulkoilu on meille hyväksi, mutta – jotta vata ei nousisi liikaa – pakkasilla kannattaa välttää kehoa voimakkaasti kuormittavaa liikuntaa. Kuntosalillakin kannattaa ottaa hieman kevyemmin ja tehdä hyvä etukäteislämmittely. Venyttely ja jooga palauttavat hyvin kehoa ja avaavat sitä. Hiihto on hyvin kokonaisvaltaista liikuntaa ja suositeltava urheilumuoto, mutta jo lyhyet kävelytkin ulkona virkistävät. Muista kerrospukeutuminen ja tosikylmällä kaulaliina suun eteen.

Nyt kannattaa syödä pääosin lämmintä, kypsennettyä ruokaa, jotta kehon ei tarvitse käyttää runsaasti energiaa sen sulatukseen. Mielesi saattaa tehdä enemmän hiilihydraattia ja proteiinia ja niitä onkin hyvä lisätä. Kypsennetyt juurekset maadoittavat, mutta raakojen salaattien osuutta kannattaa pienentää, kunnes pakkaset hellittävät.

Hedelmät ovat talvellakin hyviä välipaloja. Nyt kannattaa nauttia avocadosta, persimoneista ja kypsistä banaaneista eli vatan rauhoittamisen nimissä hieman ”raskaammasta” hedelmälihasta. Näin ruokavaliosi tukee hermoston rentoutumista.

Jos nälän tunteesi on heikentynyt, kokeile juoda keitettyä, lämmintä vettä tai ayurvedistä Vata-teetä päivän mittaan, kupillinen aina noin puolen tunnin välein. Ruoansulatus kiittää, ja edesautat lymfakiertosi toimintaa. Jos ruoansulatus on selkeästi heikentynyt, kannattaa lisäksi käyttää Digest Special –tuotetta, yksi tabletti lounaalla ja iltaruoalla. Näin varmistat, että kehosi saa ruoan ravintoaineet paremmin käyttöönsä.

Jos väsyttää, niin kannattaa mennä nukkumaan hyvissä ajoin. Kehon viestejä kannattaa kuunnella. Kaikki Vata-tuotteet rauhoittavat ja parantavat unta. Sitten kun kevään ensi merkit ovat ilmassa, on meidän ihmistenkin aika taas aktivoitua.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.