Sen seitsemän yrttiä flunssaa vastaan

Samhita

Lopputalvi ja kevät on ayurvedisen vuosikellon mukaan kehon vahvistumisen aikaa. Silloin solumme ja kudoksemme uudistuvat ja voimme rakentaa itsellemme vahvan kehon. Nyt kun sää on alkanut vaihdella ja kevät on jo kulman takana, ayurvedinen vuodenaikamme vaihtuu hiljalleen kylmästä, tuulisesta ja kuivasta Vata-ajasta kosteaan ja kylmään Kapha-aikaan.

Käymme nyt läpi asioita, joiden avulla pysyt muutoksen aikana tasapainoisena, terveenä ja hyvillä mielin, sekä yrtit, joilla voit ennaltaehkäistä kevätflunssaa.

Kevättalven haasteet

Ruoansulatuksen tuli lämmittää koko kehoa ja siksi kylmällä säällä ruokahalu kasvaa. Kevään edetessä ja Kaphan lisääntyessä kehossa ruoansulatus hidastuu. Lisäksi sään ja vuodenajan muutokset voivat johtaa hengityselinten ongelmiin: yskä voi olla kuivaa, limaista tai keuhkoputken ärsytyksestä johtuvaa. Myös vilustumiset ja astma pahenevat usein keväisin. Lisääntyvä Kapha saattaa edesauttaa myös erilaisten turvotusten ja allergioiden lisääntymistä tai mielialan laskua.

Näiden haasteiden voittamiseksi:

  1. Juo lämmintä ja kevennä ruokavaliotasi. Tarkkaile, kuinka kauan menee ennen kuin olet nälkäinen aterian jälkeen. Jos siihen menee yli viisi tuntia, niin silloin syöt liikaa tai liian raskaasti. Syö edelleen lämmintä ruokaa. Vielä ei ole salaattiaterioiden aika, vaan keitto on paras ruokavalion keventäjä ja paras ruoka vuodenajan vaihtuessa. Kevennä varsinkin iltaisin: vältä silloin makeaa, lihaa, juustoa ja hapanmaitotuotteita. Juomaksi ruoan kanssa tai aterioiden välillä suosittelen vettä tai ayurvedisia teejuomia (Kapha teetä, Digest Plus-teetä ja iltaan Vata-teetä).
  2. Nyt jos koskaan ruokaa kannattaa maustaa kunnolla. Esimerkiksi inkivääri, mustat sinapinsiemenet, pippuri ja valkosipuli aktivoivat kehon kykyä käyttää hyväksi ruoan ravintoaineet. Chili saattaa olla liian kuumentavaa muina vuodenaikoina, mutta nyt se saattaa sopia ruokavalioon. Kapha Churna on Kaphalle hyvä lisä maustamiseen.

Kevättalvella kehoa vahvistavia ja flunssa ehkäiseviä yrttejä ovat:

  1. For the Cold Season vahvistaa immuunijärjestelmää. Voit ottaa sitä yhden kapselin päivässä ennaltaehkäisyyn tai 2-3 kapselia flunssan ensi oireisiin.
  2. Luomu Amalaki (Amla) tukee ruoansulatusta, auttaa solujen uudistumista ja lihasten kasvua edistämällä typen tasapainoa, tukee keuhkoja ja immuniteettia runsaan C-vitamiinipitoisuutensa takia. Amalaki ei ärsytä vatsaa niin kuin monet C-vitamiinivalmisteet.
  3. Luomu Tulsia käytetään myös flunssa-aikaan keuhkojen ja hengitysteiden hyvinvointiin ja sen antioksidanttivaikutusten vuoksi. Se tasapainottaa kaikkia doshia, erityisesti Vataa.
  4. Triphala Plus edistää kehon puhdistumista ja hyvinvointia, lue lisää artikkelistamme.
  5. Herbal Oil with Mint sisältää aromaattisia voimakkaita öljyjä: kamferi, eukalyptus, neilikka ja fenkoli. Se on erityisen hyödyllinen, kun ilmatiet ovat tukossa. Älä sivele öljyä paljaalle iholle laimentamatta, sillä se on todella voimakasta. Nasya oil avaa ja hoitaa nenää ja poskionteloita. Tippa tai kaksi sieraimiin riittää.
  6. Kapha Balance auttaa, jos mieliala on matalalla. Se antaa voimaa ja energiaa sekä keholle että mielelle.
  7. Allertab auttaa kehoa vastustamaan allergeeneja. Se puhdistaa kehon kuona-aineita ja tukee maksan toimintaa. Ayurvedan mukaan kuona-aineiden lisääntyminen kehossa aiheuttaa koko keho-mielijärjestelmän luontaisen älykkyyden heikentymisen, mikä puolestaan johtaa herkistymiseen allergeeneille. Allertab on valmistettu ikiaikaisen reseptin mukaan.

Syventävää tietoa flunssan torjunnasta ja Kapha vuodenajasta löydät näistä artikkeleista:

Torju heti flunssan ensioireet

Miten vahvistat immuniteettiäsi talven flunssa- ja noroviruskauden aikana

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.