Kuten aikuisten ruoan, myös lasten ruoan tulisi sisältää monipuolisesti eri makuja. Toki maut ja mausteet voivat lapsilla olla miedompia kuin aikuisten ruoassa. Ayurvedassa maut luokitellaan kuuteen luokkaan:
- makea: esimerkiksi maito- ja viljatuotteet, riisi, hedelmät sekä kuivahedelmät
- hapan: hapanmaitotuotteet, juusto, hedelmät, tomaatti
- suolainen: kaikki ruoat, johon on lisätty suolaa
- tulinen/mausteinen: mausteet, sipulit ja yrtit. Lapsien ruoka maustetaan miedosti, koska heillä on herkkä makuaisti.
- karvas: esim. vihreät vihannekset, kaalit, monet raakavihannekset, yrtit, kurkuma
- kutistava: kaalit, vihreät vihannekset, linssit, yrtit, granaattiomena, kurkuma
Se miten monipuolisesti ruoassa on makuja, vaikuttaa suoraan ruoan tuottamaan kylläisyyden ja tyytyväisyyden tunteeseen. Ayurvedassa opetetaan myös, että makujen runsaus pitää spontaanisti huolta siitä, että keho saa kaikkea, mitä se tarvitsee. Moni ruoka-aine sisältää useampaakin makua ja siksi kaikkien makujen läsnäolosta huolehtiminen ei lopulta ole ollenkaan hankala ohje toteuttaa.
Lapsille luonnollista makeaa, ghee on teinien superruokaa
Lapsuus on kapha-aikaa, mikä näkyy kehossa lapsenomaisena pehmeytenä. Kapha lisää lasten viehtymystä makeaan. Makeanhimossa ei sinällään ole mitään pahaa, mutta sitä kannattaa keinotekoisten makeisten sijaan tyydyttää pääosin ravinteikkaammalla sisällöllä, kuten rusinoilla, muilla kuivahedelmillä, hedelmillä tai marjoilla. Makeanhimoa tyydyttää myös puuro, sillä viljat ovat perusmaultaan makeita. Puuron ohella moni lapsi voi esim. aamupalalla tykätä omenasoseesta tai keitetyistä hedelmistä, kuten kanelilla tai kardemummalla maustetuista omenoista ja päärynöistä. Makeanhimon tyydyttämisen ohella ne auttavat lasten ruoansulatusta ja siten edistävät ravintoaineiden hyödyntämistä. Lounas- tai päivällishetki voi joskus rauhoittua sillä, että makean jälkiruoan syö ainakin osittain jo ruokailun alussa.
Teini-ikäisetkin pitävät ja hyötyvät luonnollisesti makeasta ruoasta, kunhan se ei tarkoita suurta määrää sokeria. Teini-ikäisten ayurvedistä superruokaa on muuttuvaa elimistöä hyvin voiteleva ghee* eli kirkastettu voi. Eri ruokien lisänä käytettävä Ghee valmistetaan keittämällä voita, kunnes vesi ja hera erottuu siitä. Gheellä voi kuulottaa kasviksia ja sitä voi käyttää paistamiseen, sillä se kestää hyvin kuumuutta. Sitä voi lisätä myös nokareen ruoan päälle.
Ayurvediset pointit eri ruokahetkiin:
Aamiainen
Lämmin puuro on hyvä alku päivälle niin lapselle kuin teinillekin. Sitä voi maustaa inkiväärijauheella, kurkumalla, kanelilla ja kardemummalla, ja siihen voi sekoittaa vähän gheetä. Jos puuro ei maistu, voit maustaa lämpimän maidon samoilla mausteilla.
Ayurveda ei suosittele kasvavassa iässä oleville vegaaniruokavaliota. Lastenlääkäri Dr. Jasmin Blumembergin mukaan maidon pois jättäminen voi johtaa jopa luiden kasvuhäiriöön.
Lounas
Lassi eli ayurvedinen jogurttijuoma on hyvä lisä aterialle. Se edistää hyvien suolistobakteerien elinolosuhteita. Lassi reseptin löydät tästä. Lounas on paras aika eläinproteiinin nauttimiselle, jos se kuuluu ruokavalioon.
Päivällinen
Päivällisen tulisi olla kevyehkö, ilman lihaa/kalaa, jotta ruoansulatus ei haittaa unta ja nukahtamista. Illalla lämmin maito sopii hyvin vielä ennen nukkumaan menoakin. Sitä voidaan laimentaa vähän vedellä ja maustaa kuten aamullakin. Tämä edesauttaa hyvää yöunta.
Makea maku
Lasten luonnollinen halu syödä makeaa tyydyttyy, kun lapsi saa makeaa makua esim. kuivahedelmistä, hedelmistä tai hillolla / hunajalla maustetuista välipaloista. Hunajaa ei kuitenkaan suositella alle vuoden ikäisille – eikä kenellekään kuumana.
*Gheetä saa myös valmiiksi tehtynä, esim. verkkokaupastamme
Kirjoitin aiemmin myös lasten ayurvedisista päivärutiineista