Onko sinulla kesäsuunnitelmia?

Onko sinulla kesäsuunnitelmia?

Kesälomakausi alkaa, joten kokosimme sinulle ayurvedisiä vinkkejä lomaan ja matkustamiseen. Kerromme keinoja rentoutumiseen ja rauhoittumiseen ja siihen, kuinka voit hyödyntää Ayurvedaa myös lomaillessa.

Mökkiloma

Mökkiloma kannattaa! Luonnossa ja veden äärellä on käytettävissäsi kaikki se voima, joka harmonisoi ja maadoittaa kehoasi. Ota aikaa itsellesi ja rentoudu. Iltaisin nukkumaan mennessä ja aamuisin herättyäsi suosittelemme joogan Pranayama hengitysharjoituksia ulkona istuen – aamu- ja ilta-auringon säteistä nauttien. Harjoituksia on monenlaisia, mutta voit myös yksinkertaisesti hengittää syvään ja rauhallisesti 5 – 10 minuuttia.

Aamun hengitysharjoituksen jälkeen suosittelen Ayurvedisiä aamurutiineja: tee itsellesi öljyhieronta lämpimällä öljyllä, esim. oliiviöljyllä tai kookosöljyllä. Sen jälkeen voit peseytyä lämpimällä vedellä. Saippuaa ei kannata käyttää, jotta iholle jää pieni kerros öljyä suojaamaan ihoa auringolta ja tuulelta. Öljy itsessään puhdistaa ihoa. Öljyhieronta hoitaa kehoa ja ihoa, ja rauhoittaa Vataa.

Öljyhieronnan jälkeen on sopiva aika tehdä venyttelyitä tai jooga-asanoita, vaikka terassilla tai laiturilla, jos hyttysistä ei ole vaivaa. Asanoiden jälkeen on hyvä istua hetkeksi hiljentymään: nauti luonnosta, meditoi tai kuuntele rauhoittavaa musiikkia. Nämä voit toki tehdä myös iltaisin. Mökillä rento puuhastelu on myös hyvin meditatiivista.

Kaupunkiloma

Kaupunkilomalle kannattaa ottaa mukaan Vata-teetä, jota voi hyvin siemailla iltaisin ja vaikka päiväkahvin sijaan. Vata-tee vähentää kaupungin rauhattomuuden vaikutusta hermostolle. Samoin ruoan päälle voi ripotella vähän Vata-churna mausteseosta. Jos kaupunkilomalla vaivaa helle, niin Pitta-tee ja Pitta-churna auttavat tasapainoon. Muistathan ottaa rennosti myös kaupunkilomalla ja välillä vain istua ja nauttia olemisesta, antaa aistien levätä.

Etelän lomakohteet

Etelän lomalla tulee helposti syötyä liikaa runsaista noutopöydistä ja ruokavalio on hyvin erilainen kuin mihin kehosi on tottunut. Siksi mukaan kannattaakin ottaa Pitta-churna mausteseosta ja Digest Plus -teetä, joka tukee ruoansulatusta. Herbal Oil with Mint on mainio tuote, jos huomaat vatsasi reagoivan oudosti. Laita sitä tippa lasilliseen lämmintä vettä ja juo. Näin käytettynä se virkistää kehoasi, jos kärsit kuumuudesta.

Aloe vera geeli on erinomainen ihon rauhoittaja. Kookosöljy auttaa ihoasi selviytymään auringosta ja merivedestä. Suosittelen öljyhierontaa, joogaa ja ilta-auringossa hiljentymistä myös etelän rannoille.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.