Tietoinen läsnäolo ja kehon oma älykkyys Ayurvedan näkökulmasta

Samhita

Tietoinen läsnäolo ja Mindfulness ovat tällä hetkellä tunnettuja käsitteitä. Kerron tässä blogissani näistä, ja kehon älykkyydestä Ayurvedan näkökulmasta.

Kehomme toimii itseohjautuvasti. Meidän ei tarvitse antaa sille ohjeita, kuinka nukkua, hengittää tai käsitellä syöty ruoka. Ainesosat, jotka kehomme ottaa ympäristöstä hengityksen ja ravinnon kautta muuttuvat kehon soluiksi. Kehomme uusiutuu koko ajan. Noin 98 % soluistamme uusiutuu vuosittain. Kehomme itseohjautuvuus perustuu abstraktiin älykkyyteen, jota voidaan kutsua vaikka kehon rakennuskoodiksi. Tämä älykkyys järjestää ympäristöstä ja ravinnosta saamamme ainesosat terveeksi tai sairaaksi kehoksi.

Ayurvedan mukaan sairauden ja kärsimyksen perussyy on tämän älykkyyden häiriintyminen. Yleensä häiriintyminen tapahtuu siksi, että mielemme suuntautuu liikaa ulkoiseen maailmaan ja unohtaa kehomme oman viisauden – ja samalla sisäisen rauhan. Jos emme ole tasapainossa, niin yleensä toimintammekaan ei ole harmonista. Tästä epäharmoniasta syntyvät kehon ja mielen epätasapainotilat ja sairaudet.

Kun sisäinen harmonia järkkyy, unohdamme toimia luonnollisten vaistojemme pohjalta ja kuunnella sitä mikä on meille hyväksi. Alamme toimia epätasapainoisen mielemme mukaan, esimerkiksi:

  • Elämme luonnon rytmien vastaisesti: muutamme päivä- ja unirytmiä erilaiseksi kuin mikä meille on luontaista.
  • Muutamme ruokailutottumuksiamme epäterveelliseksi, kun seuraamme harmonian puutteesta epätasapainoon ajautuneita mielihalujamme liikaa. Alamme ylensyödä tai mielemme himoitsee epäterveellistä ruokaa.
  • Emme noudata luonnollisia tarpeitamme: emme lepää, kun väsyttää tai syö, kun on nälkä.
  • Tästä seuraa negatiivisuuden lisääntyminen tunnetasolla, mikä puolestaan altistaa em. asioille entisestään. Noidankehä on valmis.

Meidän tulisi siis toimia siten, että otamme kehomme tarpeet huomioon. Tämä onnistuu vain tietoisella läsnäololla. Emme saa ”hukata itseämme” ulkoisen elämän pyörteisiin, vaan meidän tulee olla tietoisesti läsnä: tehdä aktiivisesti valintoja sen pohjalta, mikä lisää kehomme, mielemme ja tunteidemme harmoniaa. Näin mahdollistamme kehon ja mielen luontaisen älykkyyden parhaan toiminnan. Ayurveda tarjoaa paljon erilaisia keinoja rauhan ja läsnäolon vakiinnuttamiseksi luonnolliseksi osaksi elämää. Kerron näistä keinoista myöhemmin.

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.