Tunnetko joskus polttelua tai epämiellyttävää tunnetta rintalastan alla? Kurkussakin voi olla palan tunne ja saatat röyhtäillä. Jos vatsasi ärsyyntyy syömästäsi ruoasta, se ärsyttää, mutta sille on syynsä.
Monet meistä kärsivät liikahappoisuuteen liittyvistä oireista silloin tällöin. Tässä artikkelissa katsomme tätä ikävää vaivaa sekä länsimaisen terveystiedon että erityisesti ayurvedan näkökulmasta.
Närästys on ruokatorvessa tai kurkussa tuntuvaa polttelu tai kipu. Se johtuu pääosin ruokatorveen nousevasta happamasta mahan sisällöstä. Moni kärsii satunnaisesti närästyksestä esimerkiksi runsaan syömisen tai rasvaisen ruoan jälkeen, mutta ilmiön taustalla voi olla myös jokin selkeä vaiva, joka altistaa jatkuvalle refluksille eli ylösvirtaukselle. Näin on varsinkin, jos närästystä esiintyy enemmän kuin kerran viikossa.
Närästystä voi aiheuttaa tai lisätä myös mahalaukkua ärsyttävät ruoka-aineet, raskaus ja ylipaino.
Ayurveda-lääkärit määrittelevät närästyksen ja happovaivat varsin selkeästi. Ruoansulatuksesta vastaa pitta-dosha. Jos pitta-dosha häiriintyy, niin sen laatu muuttuu liian happamaksi. Käytännössä liika ruoansulatusnesteiden hapokkuus johtuu ruoansulatuskanavan epätasapainosta: mahalaukun ja suolen haponeritysmekanismi toimii liian voimakkaasti ja ruoansulatuskanavan neutraloivat suojamekanismit eivät toimi riittävän hyvin. Ruoka ei sula kunnolla ja seurauksena on happamia röyhtäisyjä.
Ruoansulatusvaivojen taustalla ”hurry, worry ja curry”
Yleisimmät syyt liikahappoisuuteen ovat ”hurry, worry and curry” – eli kiireinen elämäntyyli, stressi ja huolestuminen sekä liian mausteinen tai huonosti yhteen sopiva ruoka.
Intiassa närästys on monsuunikauden ongelma, meillä Suomessa se on erityisesti loppukesän ongelma. Sen taustavaikuttajia ovat mm. pitkään jatkunut lämmin sää, liian vähäinen lepo ja kiireinen elämä, ahdistus, stressikiukku ja päiväunet. Runsas suolainen, tulinen ja hapan ruoka, rasvaiset sipsit ja snackit, hapatetut ruoat kiireeseen ja stressiin yhdistettynä lienee yleisin syy närästykseen. Alkoholi – jopa omenaviinietikka – pahentaa närästysoireita.
Liian isot ruoka-annokset ja liian kuuma ruoka tai juoma ärsyttävät ruokatorven ja vatsan limakalvoja. Intialaiset lääkärit sanovat usein, että jos et pysty upottamaan pikkusormen päätä lämpimään juomaan, niin se on liian kuumaa vatsallesi ja ruokatorvellesi. Kahvi ja musta tee lisäävät monilla närästysoireita.
Maito on vastakkaista laatua monen edellä mainitun ruoka-aineen kanssa ja voi neutraloida tilannetta. Ayurvedinen näkemys on kuitenkin se, että maito kuuluisi nauttia sellaisenaan välipalana tai illalla. Maito-vihannes, maito-liha/kala tai maito-hedelmä -yhdistelmät eivät ole ayurvedisesti suositeltavia ja voivat aiheuttaa närästystä. Maito ei myöskään sovi yhteen suolan kanssa. Jos sinulla on vatsaongelmia, kannattaa välttää maito-liemisiä keittoja ja kastikkeita. Tällainen ruoka ei sula hyvin ja se pysyy vatsalaukussa pitkän aikaan aiheuttaen monelle närästysoireita. Ayurvedassa suositellaan, että maito nautitaan joko sellaisenaan tai yhdessä vehnän tai kauran kanssa.
Epäsäännölliset ruoka-ajat ja napostelu pahentavat oireita, samoin kuin myöhään illalla syöminen.
Vatsan rauha on pitkälti omissa käsissäsi
Koska närästyksen yksi tärkeä syy on ”hurry” eli kiire, tulisi sinun ensimmäisenä rauhoittaa ruokahetket ja pitää kiinni oikeudestasi syödä rauhassa ja nauttia ruoastasi. Kun hermosto rauhoittuu, ruoansulatus pääsee tekemään työnsä. Kiireessä syöden hermosto on ”taistele tai pakene” -tilassa. Tällöin ruoansulatus on kehon toissijainen tehtävä, eivätkä ruoansulatusnesteet ja -entsyymit vapaudu ruoansulatuskanavaan niin hyvin kuin pitäisi.
Syö pienempiä annoksia kevyehköä kasvisruokaa, muutaman tunnin välein. Pidä ruoka-ajat mahdollisimman säännöllisenä, jotta vatsasi tottuu valmistamaan ruoansulatusnesteitä ja vatsahappoja tiettyinä aikoina. Älä syö illalla myöhään. Voit kuitenkin ottaa illalla lasin lämmintä maitoa, johon sekoitat teelusikallisen gheetä, hieman kardemummaa ja kurkumaa.
Juo riittävästi vettä, se neutraloi liian voimakkaita vatsahappoja. Vatsan ongelma ei välttämättä olekaan liialliset vatsahapot, vaan se, että stressi aktivoi vatsahapot väärällä hetkellä.[1] Siksi on hyvä juoda vettä aterioiden välillä.
Vältä kovia ja karkeita ruokia, kuten esim. myslit ja näkkileivät. Kun ruoansulatuskanavan limakalvo on ärtynyt, sitä ei kannata ärsyttää liian karkealla ruoalla. Pehmeät, neutraalin makuiset ruoat ovat parhaita.
Vatsan ongelma ei välttämättä olekaan liialliset vatsahapot,
vaan se, että stressi aktivoi vatsahapot väärällä hetkellä.
Juurekset ovat erinomaisia ruoansulatusnesteiden tasapainottajia. Ne eivät ärsytä vatsaa ja niissä on paljon hivenaineita. Suosittelen juuriselleriä, perunaa, palsternakkaa ja bataattia parin viikon ajaksi. Voit myös ottaa vähän vihreitä lehtivihanneksia: esimerkiksi paksoi ja fenkoli ovat miellyttävän neutraaleja vihanneksia. Jos vatsasi sietää kaaliruokia, niin lehtikaalikin on ok.
Vihanneksista voi tehdä esimerkiksi sosekeittoa, hauduttaa hyvin uunissa tai höyryttää kattilassa. Paistamista pannulla kannattaa välttää, tai ainakin käyttää vain mietoa lämpöä. Tuoreyrtit ja tilkka sitruunamehua ovat parhaat mausteet. Kasviproteiini on vatsalle lihaa ystävällisempää: jos pystyt syömään papuja ja linssejä, ne ovat hyvä vaihtoehto. Myös pähkinöistä ja siemenistä saa hyvin proteiinia.
Vältä hapokkaita hedelmiä ja marjoja, kunnes oireet tasapainottuvat. Rusinat, tummat luomu viinirypäleet, lime, taatelit, viikunat ja granaattiomenat sopivat yleensä myös hyvin herkkävatsaiselle. Jos käytät kuivahedelmiä, sinun kannattaa liottaa niitä yön yli.
Pitta Churna -mausteseos rauhoittaa ärtynyttä ruoansulatuskanavaa. Käytä sitä ruokasi perusmausteena – tai voit laittaa sitä myös veteen ja juoda silloin kun närästää. Pitta tee lämpimänä – ei siis liian kuumana – on myös hyvä poltteen viilentäjä. Voit juoda sitä myös huoneenlämpöisenä.
Kun oireet ovat ohi ja haluat palata vähän mausteisempaan ruokaan, suosittelen inkiväärijauhetta tai Pippalia eli Intian pitkäpippuria. Nämä ovat yleensä vatsasi parhaiten sietämät tuliset mausteet. Korianterin siemenet ja lehdet sekä kardemumma ovat myös hyviä herkän vatsan mausteita.
AyurAci-Balance terveiden ruoansulatusnesteiden tueksi
AyurAci-Balance on tuote, jota ehkä haluat kokeilla. Se tukee tervettä ruoansulatusta ja siinä on viilentäviä yrttejä ja mausteita, jotka rauhoittavat vatsaa. Se tasapainottaa ruoansulatuksen kuumuutta ja liiallista happamuutta. Se myös tasapainottaa vataa, jonka energia nostaa vatsalaukun sisältöä ylöspäin, jos vata on epätasapainossa. Lisäksi AyurAci-Balance edistää ruoansulatuskanavan puhdistumista ja tervettä limakalvon uudistumista.
AyurAci-Balance on usean yrtin ja mausteen yhdistelmä. Tällainen synerginen yhdistelmä on tehokkaampi kuin samat yrtit olisivat yksittäin käytettyinä. Esimerkiksi Aci-Balancen amalaki (Amla) tukee ruoansulatusta ja rauhoittaa ruoansulatuskanavaa. Indian Jalab tasapainottaa ja puhdistaa ruoansulatuskanavaa, tukien siten ruoansulatusmekanismin toimintaa. Lakritsinjuurella on tasapainottava ja viilentävä vaikutus, mikä vähentää liiallista kuumuutta.
Kaikki Aci-Balancen yrtit kasvatetaan niiden luonnollisessa ympäristössä, oikeassa lämpötilassa. Tämä takaa niiden tehokkuuden. Tuotteet käyvät läpi tiukat laboratoriotestaukset. AyurAci-Balance ei sisällä gluteenia eikä laktoosia. Ota AyurAci-Balancea yksi tabletti lounaan ja päivällisen yhteydessä. Jos närästys on kova tai vatsa hyvin herkkä, voit aloittaa ensin puolella tabletilla kaksi kertaa päivässä. Parin viikon kuluttua voit kokeilla nostaa annoksen yhteen tablettiin kaksi kertaa päivässä. Puristeet otetaan veden kanssa.
******
[1] Stressi, joka määritellään akuutiksi uhaksi homeostaasille, vaikuttaa sekä lyhytaikaisesti että pitkäaikaisesti ruoansulatuskanavan toimintaan. Stressille altistuminen aiheuttaa muutoksia aivojen ja suoliston vuorovaikutussuhteissa (”aivo-suoli-akseli”), mikä johtaa lopulta monenlaisten ruoansulatuskanavan häiriöiden kehittymiseen, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin, ärtyvän suolen oireyhtymään ja muihin funktionaalisiin ruoansulatuskanavan sairauksiin, ruoka-antigeeneihin liittyviin haittareaktioihin, mahahaavaan ja ruokatorven refluksitautiin (GERD). Stressin tärkeimpiä vaikutuksia suoliston fysiologiaan ovat muun muassa seuraavat: 1) muutokset ruoansulatuskanavan motiliteetissa eli liikkuvuudessa, 2) viskeraalisen (vatsa-suolistoalueen aistimuksen) lisääntyminen, 3) muutokset ruoansulatuskanavan erityksessä, 4) suolen läpäisevyyden lisääntyminen, 5) ruoansulatuskanavan limakalvon uudistumiskyvyn ja limakalvon verenkierron heikkeneminen ja 6) kielteiset vaikutukset suoliston mikrobistoon. Linkki: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22314561/