Miksi helteellä myös tunteet käyvät kuumina?

pillow-kuvasuhde

Suomen lämmin kesä on ihanaa aikaa! Uskon, että olet kanssani samaa mieltä ainakin, jos olet viileä vata tai rauhallinen kapha-tyyppi. Olet kuitenkin saattanut huomata pitkissä hellejaksoissa myös varjopuolia – varsinkin, jos kehotyypissäsi on paljon pittaa, tai jos pittasi on muutoin epätasapainossa. Pitta yhdistetään kuumuuteen, jota kesäinen sää lisää myös kehossamme.

Yksi yleinen, jopa kriminologien yleisesti tunnustama helteen varjopuoli on se, että aggressiivinen käyttäytyminen yleistyy ilman lämmetessä. Tunteiden kuumenemistrendi näkyy selvästi paitsi väkivaltatilastoissa, joskus myös ihan perhepiirissä lisääntyneenä kireytenä ja kärsimättömyytenä. Kuuma kesä nostaa pittaa ja jos pitta lisääntyy vielä lisää esim. sen vuoksi, että lounaasi siirtyy liikaa, saattaa siitä kuumalla seurata ”sanomista” puolin jos toisinkin.

Onneksi kesä on monella meistä myös aikaa, jolloin on lomaa ja voi ottaa vähän kevyemmin. Pittan lisääntymisen paras vastalääke on nimittäin kohtuus. Kun maltat hieman löysätä tehokkuusajatteluasi ja pääset ainakin ajoittain eroon jatkuvan tehokkaan tekemisen oravanpyörästä, tunteesikin alkavat normalisoitua, etkä kiehahda ihan niin helposti, vaikka olisi hiki ja hellettä.

Jos pittaongelma ei koske sinua, vaan enemmänkin kumppaniasi tai läheistäsi, huomaa, että pittatyyppiä ei voi eikä pidä opettaa oikeille tavoille. Ei varsinkaan silloin kun tunteet ovat kuumina. Pitta ei tasapainotu neuvomalla, mutta jos voit tuottaa läheisesi päivään iloa, rentoa yhdessäoloa ja vaikka naurunaihetta, se saattaa auttaa.

Voit auttaa pitta-ongelmasta kärsivää kumppaniasi myös niin, että ikään kuin ohimennen jaat hänen työkuormaansa ja siten annat hänelle vähän enemmän omaa aikaa. Sitten kun hän saa omaa aikaa ja hieman rauhoittuu, voitte yhdessä lueskella läpi kaksikymmentä helleaikaan kaikille tärkeää pitta-vinkkiä.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.