Aterian jälkeisen väsymykseen voi olla monta syytä. Neurologi ja uneen erikoistunut yhdysvaltalaislääkäri Brandon Peters on tiivistänyt asian näin: se voi johtua siitä, mitä syöt, kuinka paljon syöt tai siitä, että sisäinen kellosi vaatii lepoa. Ayurveda-tiedossa nähdään, että aterian jälkeinen väsymys johtuu usein myös kehon heikentyneestä kyvystä käsitellä ruokaa.
Kumpikin yllä olevista määritelmistä vaatii hieman jatkokäsittelyä;-)
Aiemmin on ajateltu, että aterian jälkeinen väsymys johtuu siitä, että verenkierto siirtyy ruoan jälkeen aivoista vatsaan. Petersin mukaan nykytiede on kumonnut tämän näkemyksen. Uniasiantuntijoiden näkemys on nykyisin se, että merkittävimmässä roolissa aterian jälkeistä väsymystä aiheuttamassa ovat ruoan aikaansaamat hormonaaliset muutokset, erityisesti serotoniinin ja melatoniinin lisääntynyt tuotanto.
Melatoniinipitoiset ruoka-aineet väsyttävät
Melatoniini on aivojen käpyrauhasen tuottama hormoni, joka tahdistaa ihmisen vuorokausirytmiä. Tätä ”väsymyshormonia” erittyy eniten yöllä, ja aamua kohti eritys vähenee, mikä auttaa heräämään.
Melatoniinia on runsaasti esim. viljatuotteissa, maississa, riisissä, kananmunissa, banaanissa ja kurkussa. Tryptofaani on aminohappo, josta keho valmistaa serotoniinia ja melatoniinia. Siksi myös runsaasti tryptofaania sisältäviä ruokia pidetään ruoan jälkeistä väsymystä edistävinä. Tällaisia ruoka-aineita ovat esim. maito, pähkinät, auringonkukan siemenet, seesamin siemenet, soija, kana- ja kalaruoat.
Runsaasti hiilihydraatteja sisältävät ruoat, erityisesti ne, joiden glykeeminen indeksi[1] on korkea, kuuluvat myös vältettäviin, jos haluaa olla ruoan jälkeen pirteä ja työkykyinen. Tällaisia ruokia ovat esim. valkoinen leipä, pulla, valkoinen riisi, spagetti ja pasta, peruna ja palsternakka sekä kaikki sokeriset ruoat. Makea jälkiruoka ei sula ilman jälkiväsyä ainakaan kaikkien suolistossa. Yleensä myös pitkälle prosessoiduissa elintarvikkeissa on korkea glykeeminen indeksi.
Nyt luettelinkin jo niin pitkän listan ruokia, että joku varmasti jo ahdistuu ja kysyy, mitä sitten saa syödä. On tärkeää huomata, että aterian sisällön määrä on usein varsin merkityksellistä. Monesti riittää, jos vain jonkin verran vähennät yllä mainittuja ruoka-aineita.
Vahva ruoansulatus hoitaa homman
Yleisesti ottaen ayurvedinen ajattelu lähtee siitä, että väsymys on seurausta siitä, että kehoa, tunteita tai mieltä käytetään väärin tai liikaa. Ruoan jälkeinen väsymys ja raskas olo viittaa usein myös siihen, että ruoansulatuksesi ei ole riittävän tehokas. Pitkällä aikavälillä tämä on haitallista terveydellesi.
Jos haluamme vähentää ruoan jälkeistä väsymystä ayurvedan keinoin, on tärkeää huomioida sekä doshatieto että ruoan laatu. Usein syynä on liiallinen kapha ruoansulatuksessa. Tämä ilmenee heikkoina ruoansulatusnesteinä, ja vatsassa voi olla liikaa limaisuutta.
Ruoansulatuksen voimasta eli agnista[2] ja kuona-aineista eli amasta[3] olemme kirjoittaneet enemmän toisaalla, mutta niitä ei todellakaan voi tässä unohtaa. Jos agnisi on vahva, se sulattaa lähes ruoan kuin ruoan ilman jälkiväsymystä.
Tamasinen ruoka väsyttää ja passivoi aina
Ruoan laadulla on silläkin iso merkitys. Tamasinen[4] ruoka väsyttää ja passivoi aina, rajasinen ruoka saattaa aktivoida, mutta ei välttämättä tyydytä. Sattvinen ruoka tyydyttää mielen, mutta voi rauhoittaa meitä päiväsaikaan jopa liikaa, jos ruonsulatuksen tuli, agni, ei ole hyvässä kunnossa.
Agnin vahvistamisen ohella tärkeimmät ayurvediset vinkit aterian jälkeisen väsymyksen välttämiseen ovat:
- Syö rauhassa: kun syöt täydellä huomiolla ja makuja suussasi maistellen, on todennäköistä, että tunnet ajoissa kylläisyyden ja syömäsi ruoan määrä jää pienemmäksi, sinulle sopivaksi.
- Kävele ruoan jälkeen muutama minuutti. Istuttuasi ensin rauhassa pienen hetken aterian päätteeksi voit antaa ruoansulatukselle hieman lisätukea pienellä kävelyllä. Ruoansulatuksesi pitää kävelyn tuottamasta kevyestä vatsan ”hölskyttelystä” ja pieni liikunta parantaa vireystilaasi.
- Tottakai liikunta yleisestikin on vireystilasi kannalta tärkeää, samoin luonnonvalon ”tankkaaminen”, erityisesti näin pimeänä vuodenaikana.
- Ayurveda ei suosittele nykyisin usein kuultua ”parin tunnin välein” syömistä, mutta vireystilasi kannalta on tärkeää, että juot päivän aikana riittävästi. Juo mieluummin lämmintä tai huoneenlämpöistä kuin kylmää vettä. Myös vihreä tee tai ayurvedinen tee ovat ok. Kahvi on ayurvedisesti ajatellen rajasinen juoma, joka aktivoi vähäksi aikaa, mutta sumentaa mielen kirkkautta liikaa käytettynä.
- Jos aterian jälkeinen väsymys on yleistä, muokkaa ruokavaliotasi kapha-doshaa tasapainottavaan suuntaan.
- Lähes tulkoon kaikki mausteet edistävät aterian nopeaa sulamista.
- Käytä agnisi vahvistamiseen tarvittaessa siihen tarkoitettuja yrttivalmisteita, kuten Digest Special (erityisen hyvä kaphalle) tai Ayur Aci-Balance. Joillakin ne vähentävät ruoan jälkeistä väsymystä heti, toisilla vasta pidemmällä aikavälillä.
Huomioi myös, että joskus ruoan jälkeiselle väsymykselle voi olla syynä ihan vaan se, että olet nukkunut liian vähän. On myös sairauksia, kuten diabetes ja uniapnea, jotka voivat signaloida itsestään väsyllä aterian jälkeen. Jos epäilet niitä, ota tällöin yhteys terveyskeskukseesi.
[1] Korkea glykeeminen indeksi tarkoittaa, että ruoka vaikuttaa erityisen nopeasti veren sokeritasoon. Se menee ruoansulatuksesta läpi nopeasti, eikä pidä kylläistä oloa pitkään.
[3] Lue lisää amasta, esim: Ama paha, Amavisha pahempi
[4] Lue lisää aiheesta: Tamasinen, rajasinen ja sattvinen ruokavalio
Artikkelin lähteitä:
- 4 Reasons You Feel Sleepy After Eating
- What Is Postprandial Somnolence?
- Vital Health Topic: Wiping Away Fatigue
- A Perspective on the Safety of Supplemental Tryptophan Based on Its Metabolic Fates
- Subjective mood and energy levels of healthy weight and overweight/obese healthy adults on high-and low-glycemic load experimental diets
