Olet varmasti huomannut, että kulttuurissamme usein erotellaan henkinen ja fyysinen hyvinvointi. Toki tiedetään, että henkinen vointi vaikuttaa fyysiseen ja päinvastoin, mutta kuitenkin: jos mahaan koskee, mennään yleislääkärille. Jos masentaa tai ahdistaa, niin silloin haetaan apua mielenterveyspalveluista, vaikka masennukseen liittyisi vatsakipua ja oireiden perimmäiset syytkin olisivat samat kuin yleislääkärille menevällä potilaalla.
Ayurvedassa kehon ja mielen yhteys nähdään paljon tiiviimpänä. Lähtökohtaisesti ne molemmat sekä meihin vaikuttava ympäristö otetaan aina huomioon, kun mietitään oireiden syitä ja hoitoa.
Ihmisen kokonaishyvinvointia muokkaavat affektit, joilla tarkoitetaan ruumiillisen aistikokemuksen synnyttämää olotilaa ihmisessä. Aivomme käsittelevät näitä ruumiillisia aistikokemuksia koko ajan. Näin tapahtuu riippumatta siitä, mikä on ihmisen tunnetila ja huomaako hän näitä aistikokemuksia itse. Aistit lähettävät näiden affektiemme perusteella viestejä aivoihin ja sitä kautta kehon eri osiin.
Kehomme reagoi aivojen lähettämiin signaaleihin esimerkiksi kiihdyttämällä verenkiertoa, rentouttamalla kehoa tai vaikuttamalla aineenvaihduntaan. Teoriassa me voisimme tiedostaa nämä signaalit: ”nyt keho alkaa kuivua ja väsyä, pidä tauko ja juo vettä” tai ”syö omena, aineenvaihduntasi tarvitsee nyt hapokkuutta”.
Kun signaalit välittyvät meille sujuvasti, huomaamme juoda, syödä ja levätä tarpeen sitä vaatiessa. Mutta huomaammeko, aistimmeko kehomme tilan, jos olemme stressaantuneita tai ympäristössä on liikaa melua ja hälyä? Usein emme. Saatamme kokea vain epämääräistä ahdistusta. Tämän seurauksena saatamme vanhasta muistista yrittää lievittää kehon stressiä vaikkapa syömällä. Usein teemme tämän vielä vääränlaisella ruoalla, josta keho ei saa tarvitsemaansa ravintoa ja tukea hermostolle.
Ayurvedan näkemys keho-mielikokonaisuuteen
Ayurveda-tiedossa elämä nähdään kehon, mielen, sielun ja ympäristön vuorovaikutuksena. Fyysisen kehon yksilöllinen rakenne muodostuu kolmen doshan: vatan, pittan ja kaphan yksilöllisestä jakautumisesta.
Mielen tasolla näemme samanlaisen rakenteen: kolme gunaa eli laatua – Sattva, Rajas ja Tamas – synnyttävät mielen rakenteen.
Nämä kolme perusominaisuutta vaikuttavat kaikkeen, mitä tapahtuu universumin makrokosmoksessa tai mielemme mikrokosmoksessa. Ayurvedaperinteessä nähdään, että näiden kolmen laadun (Sattvan, Rajaksen ja Tamaksen) suotuisa jakautuminen ja määrä tuo harmonian kehoon ja mieleen. Toisaalta niiden epäsuotuisa jakautuminen voi tuhota sen.
Yleensä meissä kaikissa on näitä kaikkia kolmea laatua. Suotuisin ja positiivisin vaikutus kehoon ja mieleen on Sattva-laadulla.
Sattva auttaa meitä tunnistamaan kaiken yhteyden ja merkityksellisyyden
Sattva sisältää älykkyyden, ilon, harmonian, rauhallisuuden, tasapainon ja syvän ymmärryksen ominaisuudet – kaikki nämä ominaisuudet edistävät elämää ja kehitystä. Sattvan täyttäessä mielemme, vallitsee sisäisen selkeyden tila, joka edistää paranemista ja mahdollistaa henkisen kasvun. Sattva saa aikaan sielun heräämisen. Se auttaa meitä tunnistamaan kaikkien asioiden keskinäisen yhteyden toisiinsa. Se herättää myös kiinnostuksemme elämän merkityksellisyyden saavuttamiseen.
Rajas-laatua tarvitaan dynaamiseen toimintaan
Rajas edustaa toimintaa. Rajasinen laatu liittyy unelmien toteuttamiseen, motivoitumiseen ja määrätietoisuuteen sekä yleisesti toimintaan. Lyhyellä aikavälillä Rajas-laatu voi olla erittäin stimuloivaa ja kohottavaa, mutta pitkällä aikavälillä runsas Rajas-laatu voi johtaa epätasapainoon, sisäisiin konflikteihin ja levottomaan mieleen.
Tamas voi auttaa vanhasta luopumisessa, mutta vain pieninä määrinä
Tamas tarkoittaa tuhoa tai pysähtyneisyyttä. Vaikka Tamas voidaan nähdä negatiivisena laatuna, ayurveda-filosofiassa nähdään, että sillä on oma roolinsa elämän kokonaisuudessa. Se voi auttaa meitä uudistumaan ja jättämään vanhan toimintatavan ja rohkaista meitä siirtymään eteenpäin. Liiallinen Tamas ilmenee mielen tylsyytenä ja kehon velttoutena sekä haluttomuutena muuttaa mitään. Tamasinen ihminen ei kehity tai etene elämässään.
Sattvinen, rajasinen ja tamasinen ruokavalio
Sattvinen ruoka edistää keho-mieliyhteyttä ja virkeää, valpasta mieltä. Se ravitsee kehoa, mutta ei rasita ruoansulatusta. Sattviset ruoat rauhoittavat stressaantunutta mieltä ja kehoa, eivätkä jätä tyytymätöntä oloa ruokailun jälkeen. Ne myös tukevat henkistä kasvua.
Lyhyesti määriteltynä sattvinen ruokavalio on lakto-vegetaarinen ja melko vähärasvainen. Esimerkkejä sattvisista ruoista ovat ghee, maito, mantelit, riisi, tuoreet vihannekset ja makeat hedelmät.
Rajasiset ruoat stimuloivat kehoa ja mieltä. Esimerkiksi punainen liha, runsasproteiininen ruokavalio, valkosipuli, chili ja sipuli ovat hyvin stimuloivia, samoin kuin kahvi ja kofeiinipitoiset juomat.
Tamasiset elintarvikkeet tuottavat väsyneen ja raskaan olon ruoan jälkeen, varsinkin jos niitä syö runsaasti. Teollisesti prosessoidut ja ultraprosessoidut ruoat ja valmisruoat, lisäaineita ja väriaineita sisältävät ruoat, säilykkeet ja edellispäivän tähteet ovat tamasista ravintoa.
Rajasta ja Tamasta lisäävä toiminta
Tasapainoinen elämäntapa on aina hyvinvointimme perusta. Tarvitsemme fyysistä ja henkistä vakautta kestääksemme kehoon ja mieleen kohdistuvat haasteet.
Rajas-laatu voi alkaa hallita liiaksi, kun tekee liikaa töitä ilman säännöllisiä taukoja ja vertailee jatkuvasti itseään muihin. Jos Rajas-laadun osuus elämässä lisääntyy liikaa, kehon ja mielen aktiivisuus ja stressitaso nousee yleishyvinvoinnin kustannuksella.
Tamas lisääntyy mm. liiallisesta nukkumisesta, erityisesti päiväsaikaan nukkumisesta. Tamas lisääntyy myös kohtuuttoman nautinnonhakuisista elämäntavoista, kuten erilaisten päihteiden nauttimisesta. Jos sinun päivässäsi ei ole säännöllistä rytmiä, niin Tamaksen velttous ja pysähtyneisyys voi ottaa vallan.
(Ehkä huomasitkin: rajas-laatu on yhteydessä pitta-doshaan ja tamas kapha-doshaan.)
Sattvaa lisäävä toiminta
- Etsi ilo tekemisestäsi: pidä huolta, että teet joka päivä ainakin joitain sinua ilahduttavia asioita. Vietä aikaa luonnossa, kaikessa rauhassa ja tietoisena ympäristöstäsi.
- Mene aikaisin nukkumaan, jotta saat riittävän pitkän ja laadukkaan yöunen.
- Ajattelusi, puheesi ja toimintasi tulisi edustaa kohtuullisuutta, maltillisuutta. Vältä ääriajattelua, -puhetta ja -tekoja.
- Syö riittävästi, mutta vältä ylensyöntiä.
- Liiku ja ulkoile, mutta älä uuvuta itseäsi liikunnalla.
- Älä anna mielihalujesi ohjata päivääsi, mikä tapahtuu helposti, kun stressaannut. Asiaa auttaa, kun muistat kohtuullisuuden.
- Kodilla – tai ympäristöllä, jossa vietät aikasi – on suuri merkitys keho-mielikokonaisuuteen. Siisti, kaunis ympäristö tukee hyvinvointia.
- Jooga ja meditaatio edesauttavat sattvisuutta, sekä vähentävät kehon ja mielen stressiä.
- Pidä hyvää huolta kehostasi! Lempeä vartalon hoito luonnonmukaisin ainein on osoitus siitä, että arvostat itseäsi. Säännöllinen omatoiminen öljyhieronta (Abhyanga) lisää Sattvaa ja tekee hyvää voinnillesi, synnyttää positiivisia affekteja.
Sattvinen mieli valitsee itseohjautuvasti ajatuksia ja tekoja, jotka edistävät täyttymystä ja iloa. Automaattiohjauksella, intuitiivisesti hyvinvoiva keho-mielikokonaisuus on parasta, mitä voit itsellesi antaa.