Mietitkö kuinka noudatat kehotyyppistä ruokavaliota?

Happy three-generation family cooking together vegetable salad in kitchen

Omien tarpeiden tunnistaminen on ensisijaisen tärkeää. On tärkeää kysyä itseltään, onko minulla nyt nälkä, vai haluanko syödä koska oloni ei ole hyvä.  Tarvitsenko kevyttä ja aktivoivaa ruokaa, vai tukevaa ja rauhoittavaa? Ruokavalio vaihtuu myös vuodenajan mukaan: kesällä syömme enemmän tuoreita ja raikkaita vihanneksia ja salaattia emmekä kaipaa mausteista ruokaa. Syksyllä ja talvella lämmittävä ja tukeva ruoka tuntuu paremmalle, ja mausteilla saamme aktivoitua pimeyden väsyttävää kehoa ja mieltä.

Jos olet esim. vata-pitta, sinun kannattaa noudattaa kylmään vuodenaikaan lämmittävää vata-ruokavaliota ja kesällä pitta-ruokavaliota. Vata ja kapha hyötyvät lämpimästä, kun taas pitta hyötyy raikkaasta ja viileästä ruoasta ja juomasta. Kokosimme sinulle taulukon eri doshille sopivista ravintosuosituksista.

Ravintosuosituksia eri doshille

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.