Ruoka ei ole vain lääke, se on enemmän

Kuva ayurvedinen ruokailu

Ayurvedassa ruoka ei ole vain vitamiineja ja hivenaineita, vaikka niidenkin merkitys tulee hyvässä ayurvedisessä ruoassa huomioiduksi. Tässä artikkelissa käymme läpi ayurvedisesti hyviä ruokailutapoja ja ruokailuun liittyviä käytäntöjä.

Lounaan tulisi olla päivän pääateria, koska ruoansulatusnesteet ovat keskipäivän aikaan voimakkaimmillaan ja kehosi saa ravintoaineet käyttöönsä tehokkaimmin. Pitta eli ruoansulatuksen tuli palaa keskipäivällä parhaiten! Aamupala ja päivällinen ovat määrältään ja laadultaan kevyempiä. Kun syöt joka päivä suurin piirtein samoihin aikoihin, kehosi ikään kuin valmistautuu ruoansulatukseen oikea-aikaisesti ja oppii valmistamaan ruoansulatusnesteitä näihin aikoihin.

Syö välipaloja vain, jos sinulla on nälkä. Vältä niiden syömistä ennen kuin edellinen ateria on sulanut, pidä vähintään kahden tunnin tauko. Muuten häiritset aiemmin syömäsi ruoan sulatusprosessia, minkä seurauksena voi syntyä kuona-aineita ja jopa ravinnon imeytymisongelmia.

Syö aina istualtaan rauhallisesti ilmapiirissä, mieluiten ilman, että luet tai katselet televisiota aterian aikana. Jos sinulla on seuraa, juttele jostain ei-niin-kuormittavasta – esim. hankalia työasioita ei kannata pureskella samalla, kun kehon energiat olisi hyvä suunnata ruoankäsittelyn eri vaiheisiin.  Kun syöt täydellä huomiolla, kehosi pystyy valmistautumaan ravinnon vastaanottamiseen paremmin. Pureskele ruoka hyvin, ruoansulatustapahtuma alkaa suussa.

Ruokailun jälkeen istu muutama minuutti, jotta ruoansulatusprosessi lähtee hyvin käyntiin. Kaphalle suosittelemme ruokailun ja hetken istumisen jälkeen muutaman minuutin rauhallista kävelyä. Se edistää kaphan hidasta ruoansulatusta. Muillekin tekee hyvää se kuuluisa sata askelta aina ruoan jälkeen. Saatat huomata kävelyaskelten hyödyn siten, että vatsassa tapahtuvat ruoansulatusprosessit alkavat nopeammin ja ruokailun joskus tuomaa yleistä energisyyden laskua ei tapahdukaan. Erään tutkimuksen mukaan 10 minuutin kävely ruoan jälkeen vaikutti suotuisasti verensokeriin kakkostyypin diabetestä sairastavilla.*

Ayurvedinen ruoka on yleensä vastavalmistettua lämmintä kasvisruokaa

  1. Ayurveda suosittaa kasvispainotteista ruokavaliota. Lämmin ruoka on paras vaihtoehto. Kylmä ja kypsentämätön ruoka vaikeuttaa ruoansulatusta, joten niitä tulisi nauttia vain vähän.
  2. Käytä laadukkaita raaka-aineita, ne ovat kehosi rakennusaineita. Siksi ruoan tulisi olla aina tuoretta ja vastavalmistettua. Vältä ylijääneen ja lämmitetyn ruoan käyttöä sekä säilykkeitä.
  3. Aterian tulisi sisältää eri makuja (makea, hapan, tulinen, karvas, kutistava, suolainen). Katso taulukko makujen vaikutuksista artikkelin lopussa. Kutistavaa makua on mm. pavuissa ja linsseissä, kaaleissa ja kurkumassa.
  4. Ruokajuomaksi parasta on kuuma vesi tai yrttitee. Kylmä ruokajuoma hidastaa ruoansulatusprosessia, huoneenlämpöinen vesi on kylmintä, mitä kannattaa nauttia. Maitoa ei suositella ruokajuomaksi, koska se tekee ruoasta vaikeasti sulavaa. Maitoa käytetään vain viljatuotteiden kanssa (esim. puurot, paahtoleipä, makeat ruoat),  mieluiten keitettynä.
  5. Hedelmät ja marjat ovat suositeltavia jälkiruoaksi ja välipaloiksi.
  6. Iltaruoan tulisi olla kevyempi kuin lounaan. Syö iltaruoka mielellään vähintään kolme tuntia ennen nukkumaan menoa, jotta ruoansulatus ehtii käsitellä sen. Paras päivällinen on keitto, puuro tai lämmin kasvisruoka.

Muista, että ruokaa EI syödä pelkästään nälän voittamiseksi tai kehon tarpeiden täyttämistä varten. Varsinkin Maharishi Ayurvedassa laadukas ruoka ja syöminen nähdään tärkeänä elementtinä paitsi fyysisen terveyden myös mielen hyvinvoinnin ja tietoisuuden kehittymisen kannalta.

Vielä parikymmentä vuotta sitten kuulosti vähän hassulta, kun neuvoimme, että ruoka tulee syödä hyvässä ilmapiirissä. Ei kuulosta enää. Nyt kaikki ymmärtävät – ainakin teoriassa – että aivojen tuottamat kemikaalit ovat erilaisia stressin keskellä kuin rauhallisessa ilmapiirissä. Tällaiset asiat ovat oikeasti merkitysellisiä ravinnon imeytymisen kannalta – ja vain imeytynyt ravinto on meille hyödyksi.

* Reynolds AN, Mann JI, Sheila Williams S, et al. Advice to walk after meals is more effective for lowering postprandial glycaemia in type 2 diabetes mellitus than advice that does not specify timing: a randomised crossover study. Published online on October 17 2016.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.