Kevätkevennys ayurvedan tapaan

Kevaantintti

Keväällä kevennetään oloa, koska se on keholle aika uudistua ja puhdistua. Nyt ei ole vielä paaston tai muiden reippaiden puhdistusten aikaa, koska on kylmää ja paasto lisää vataa eli aktivoi hermostoa. Kevättalvi on aikaa, jolloin siirrymme vata-ajasta kapha-aikaan – ja on tarpeen huolehtia molemmista näistä doshista. Monella meistä hermosto saattaa olla kuormittunut myös esim. maailman tilanteesta johtuen, joten aloitetaan kevät vähän miedommalla, myös vatalle sopivalla, kevennyksellä.

Miksi juuri nyt on keventämisen aika?

Talvi on aikaa, jolloin tarvitsemme tukevaa ruokaa ja riittävästi myös rasvoja. Pimeyden, kylmyyden ja vata-ajan vaikutukset kehoon ovat sellaisia, että niitä voi tasapainottaa syömällä hieman tukevammin. Kevät on kapha-aikaa ja kaphan ominaisuuksiin kuuluvat raskaus ja limaisuus. Kun kevätaurinko lämmittää ja aurinko paistaa, saattavat kehoon talvella kertyneet kuona-aineet lähteä liikkeelle. Tämä aiheuttaa haasteita maksan ja munuaisten puhdistustyölle sekä ruoansulatukselle. Keventämällä helpotamme tätä puhdistustyötä.

Miten kevään kapha ilmenee elämässämme?

Keväässä on paljon hyvää, ovathan kaphan laatuja mm. vahvuus, kestävyys, vakaus ja rentous. Lumen sulaessa ja veden virratessa voi olo ja mieliala kuitenkin tuntua kaphan aktivoiduttua välillä myös yllättävän raskaalta. Tätä tasapainottamaan tarvitsemme mielelle ja keholle sopivia virikkeitä ja aktiviteettia.

Mistä tiedän, onko minulla kuona-aineita (amaa)?

Ama käsitetään yleensä tahmeaksi kuona-aineeksi, joka syntyy ruoansulatuskanavassa, kun ruoansulatus on heikko tai syöt liian raskaasti tai sinulle sopimattomasti, esim. liian kuivaa/rasvaista/sokeripitoista ruokaa tai liikaa kylmää ruokaa ruoansulatustehoon nähden. Tässä on muutamia tyypillisiä oireita, jotka voivat johtua kehon kuona-aineista:

 • pahanhajuinen hengitys, liman eritys nielusta tai kielessä oleva valkea/harmaa kate
 • vähentynyt henkinen ja fyysinen voima tai kestävyys,
 • veltto olo, raskas tunne kehossa tai mielessä, aivosumu
 • allergiat ja heikentynyt immuniteetti (esim. flunssa usein)
 • ummetus, hidastunut suolen toiminta, uloste tahmeaa tai limaista.

Kuinka kevennän keväällä: päivärutiini

Herää mahdollisimman aikaisin ja nouse aamulla ylös heti herättyäsi. Se onkin nyt helpompaa, kun aamut ovat valoisia. Pese hampaat ennen aamupalaa ja puhdista kieli kielenpuhdistimella, jotta et niele uudestaan suuhun kerääntyneitä kuona-aineita. Voit tehdä ainakin viikonloppuisin öljyhieronnan hierontaöljyllä. Jos kehotyypissäsi on kapha hallitseva, suosittelen kuivahierontaa ennen kapha-öljyhierontaa.

Ulkoile aamulla tai tee venyttelyä/joogaa, mielellään ennen kymmentä. Näin poistat kaphan tukkoista vaikutusta. Jo kaksikymmentä minuuttia ulkoilua riittää, mutta tee myös pidempiä lenkkejä silloin tällöin, ne aktivoivat aineenvaihduntaa.

Kestävyysliikunta ulkoilmassa on hieno tapa neutraloida kaphaa ja parantaa hyvinvointia: hiihto, sauvakävely, lenkkeily, pyöräily ja vaeltaminen toimivat kaikki. Käyn itse hiihtämässä Saimaalla parina, kolmena päivänä viikossa. Eilen huomasin selvästi, miten noin 25 minuutin hiihdon jälkeen lima (kapha) lähti liikkeelle – ja seurauksena keho tuntui ihanan kevyeltä ja puhdistuneelta hiihdon jälkeen.

Rauhallinen, vähän pitkäkestoisempi liikunta on ihmiselle hyvin luonnollista. Olemme vuosituhansia olleet liikkeellä melkein päivittäin. Jatkuva istuminen sen sijaan ei ole meille luonnollista – eikä varsinkaan kevään tulleen suositeltavaa. Eräs istumatyötä tekevä asiakkaani kertoi äskettäin, että häntä ajoittain vaivannut ummetus oli helpottanut niinkin yksinkertaisella toimenpiteellä, että hän otti tavakseen kävellä muutaman minuutin aina aterian jälkeen. Joskus, kun ummetus iskee voimakkaammin, hän vain pidentää kävelyä ja homma pysyy hyvin hallinnassa.

Älä kuitenkaan uuvuta itseäsi liikaa myöskään liikkumalla, vaan toimi 50 % maksimikapasiteetista. Tämä on ayurvedan yleisohje, mikä toimii parhaiten myös kehon puhdistuksessa.

Mene vuoteeseen klo 22 mennessä, jotta saat riittävästi syvää unta. Kevät on kapha-doshan aikaa, mutta vata vastaa kaikista muutoksista joita keväällä on paljon. Siksi lepo ja vataa vähentävät toimet ovat tarpeen myös kevättalvella ja keväällä – erityisesti nyt kun hermostoamme ja mielialaamme koetellaan negatiivisilla uutisilla. Iltaisin voit nauttia kupin Vata-teetä, joka rentouttaa ja auttaa hermostoa rauhoittumaan. Jos tunnet tarvitsevasi vielä vahvempaa ”unilääkettä”, voit nukkumaan mennessä hieroa jalkoihisi ja alavatsaan hieman vata-hierontaöljyä tai lämmittää alavatsaa esim. lämpimällä jyvätyynyllä. Vatan tyyntyessä huolet ikään kuin sulavat pois ja unen laatu paranee.

Kevään kevennetty ruokailu

Nyt on aika palata kasvispainotteiseen ruokavalioon ja vähentää rasvan sekä kaikkien maitotuotteiden käyttöä.

Suosi:

 • aamiainen saa nyt olla kevyt, esimerkiksi lohkottu, kypsennetty omena tai päärynä, makeuta tarvittaessa muutamalla rusinalla. Lasillinen mietoa sitruunamehua aamuisin piristää ja keventää oloa, voit makeuttaa sitä hunajalla.
 • tuoreita, höyrytettyjä tai haudutettuja vihreitä vihanneksia, kuten lehtikaali, mangoldi, voikukan lehdet, parsakaali, varsiparsakaali, idut ja versot. Vihreiden vihannesten kuitu edistää suoliston puhdistumista. Kaikki kaalit ja sipulit ovat hyväksi maksan toiminnalle.
 • hunaja on paras makeutus, älä kuitenkaan käytä sitä kuumaan ruokaan tai juomaan
 • päivällisen tulisi olla kevyempi ja hyvin kasvispitoinen
 • erinomainen detox-ajan ruoka on Kitchari, eli riisi-mung dahl-kasviskeitto. Katso sen ohje tästä. Voit tehdä sen aamuisin ruokatermokseen valmiiksi, ja syödä lounasaikaan maittavan lämpimän kasvisaterian.

Vältä:

 • paistettuja ja rasvaisia ruokia sekä runsasta sokerin ja suolan käyttöä
 • välipaloja – hedelmät ja pähkinät ovat hyvä yhdistelmä, jos tarvitset välipalaa.
 • maitotuotteita aamuisin ja iltaisin, ne lisäävät hengitysteiden limaisuutta. Jos maidon kiehauttaa, niin se sopii silloin paremmin iltajuomaksi.
 • pikaruokaa, makeisia, virvoitusjuomia ja jäätelöä

Mausta ruokasi hyvin, se edistää ruoansulatusta. Kapha-aikaan monelle sopivat myös tulisemmat maut. Tuoreilla yrteillä ja sitruunamehulla saat lisäpotkua. Kokeile myös Kapha Churna -mausteseosta, se sopii hyvin papu- ja linssiruokiin. Paras makeutus Kaphalle on hunaja – muistathan ettei sitä kannata kuumentaa, ettei sen terveysvaikutukset häviä.

Lisäpotkua ruoansulatukseen saat Digest Specialyrttipuristeesta. Voit ottaa sitä tabletin lounaan ja päivällisen jälkeen, se piristää laiskaa suoltakin. Digest Plus -luomutee sopii hyvin ruokajuomaksi, se on mausteinen mutta mieto, ei yleensä ärsytä herkkää suolta.

Tehosta puhdistumista tarvittaessa näillä tuotteilla:

Ota iltaisin 1-2 tablettia Triphala Plus-valmistetta ennen nukkumaan menoa. Se sisältää kolmea hedelmää, jotka ovat erittäin hyviä suoliston puhdistajia. Triphala Plus ei aiheuta riippuvuutta, eikä se myöskään stimuloi suolen liikkeitä. Siksi sitä voi käyttää turvallisesti pitkään, jos on tarvetta.

Ama Cleanse on nimensä mukaisesti tarkoitettu amasta puhdistumiseen. Se sisältää runsaasti mm. Okarennokkia (Gokshura), joka ayurveda-tiedon mukaan mm. puhdistaa munuaisia ja siten edistää virtsan eritystä, sekä guduchia, josta lisää https://samhita.fi/esittelyssa-uutuustuote-luomu-guduchi-eli-amrit-yrtti/

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.