Kevät tuli – niiskuttaako? On aika ehkäistä allergiaoireita

pretty-woman-11500x1000

Ihanaa aurinkoa ja kevään ääniä! Sää on kaunis ja mieli tekee ulos. Toisaalta tiet ovat vielä hiekkaisia ja pölisevät, ja siitepölyäkin on ilmassa. Allergiaoireista kärsivälle kevät ei ole pelkkää auvoa. Jos olet allergiaan taipuvainen tai muuten vaan herkästi reagoiva, lue seuraava artikkeli ayurvedisesta ennaltaehkäisystä ja hoidosta.

Ayurvedassa allergiat luokitellaan kahteen tyyppiin. Ensimmäiseen tyyppiin liittyy jo syntymästä asti esiintyvä geneettinen taipumus allergisiin reaktioihin tiettyjä ruokia, eläimiä tai siitepölyä kohtaan. Jos olet tätä tyyppiä, sinun kannattaa käydä ayurveda-terapeutin tai lääkärin vastaanotolla, jotta saat yksilölliset ohjeet.

Toinen allergiatyyppi on sellainen, joka kärsii lähinnä vain eri vuodenaikoihin liittyvistä allergiareaktioista, tai muista lapsuuden jälkeen puhjenneista oireista. Näihin myöhemmin puhjenneisiin oireisiin voidaan vaikuttaa helpommin. Seuraavat ohjeet ovat tälle allergiatyypille sopivia – ja voivat auttaa meitä kaikkia.

Allergian taustalla ovat usein kehon kuona-aineet

Ayurveda-teksteissä suositellaan puhdistamaan kehoa aina kun vuodenaika vaihtuu. Jokainen vuodenaika vaikuttaa kehoon ja voi rasittaa sitä, aiheuttaen kehossa epätasapainotilan. Tämä heikentää ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, minkä seurauksena kehoon alkaa kerääntyä kuona-aineita.

Kuona-aineita kertyy kehoosi, jos olet syönyt turhan raskaita ruokia tai syöt epäsäännöllisesti. Nämä aineet häiritsevät kehon omaa puolustusmekanismia sekä solujen aineenvaihduntaa. Kuona-aineet kerääntyvät kehon pieniin kanaviin, joita ovat mm. hiusverisuonet ja lymfakanavat. Nämä kanavat kuljettavat soluille ravinteita ja poistavat soluilta aineenvaihdunnan sivutuotteet. Jos kuona-aineita – jota Ayurvedassa kutsutaan Amaksi – ei poisteta, keholla on enemmän vaikeuksia kohdata seuraavan vuodenajan haasteet.

Jos kehossasi on paljon kuona-aineita, olosi voi olla raskas ja väsynyt. Tällöin myös kehosi puolustusjärjestelmä on hidas ja tehoton. Tämä ei ole hyvä alku tulevalle allergiakaudelle. Autat kehoasi parhaiten pitämällä huolta, että koko ruoansulatus- ja aineenvaihduntajärjestelmäsi toimii hyvin ja kuona-aineet eivät häiritse kehosi toimintaa. Näin syömäsi ravintoaineet imeytyvät hyvin soluihin ja annat hyvät lähtökohdat immuunijärjestelmän ja kehon kudosten sujuvalle toiminnalle. Keväällä kannattaa vähän keventää ruokavaliota ja puhdistautua esim. kevytpaastolla.

Kevytpaasto

  • Juo ennen aamiaista lasillinen sitruunamehua: laita huoneenlämpöiseen tai lämpimään veteen ¼ – ½ sitruunan vastapuristettu mehu. Voit lisätä mehuun hunajaa makusi mukaan.
  • Juo päivän mittaan 1 – 2 litraa keitettyä vettä tai mietoa yrttiteetä. Esimerkiksi lakritsi- ja fenkolitee sekä Kapha-tee sopivat hyvin. Juo kerralla vähän, mutta juo vähintään puolen tunnin välein.
  • Kevennä ruokaasi: syö vähärasvaista lämmintä ruokaa, esimerkiksi ruokaisia keittoja. Vähennä juuston ja lihan osuutta, sillä ne ovat vaikeasti sulavia. Älä syö runsaasti salaatteja tms. kylmää.
  • Iltaisin vältä kaikkia maitotuotteita. Syö ilta-ateriasi ajoissa, mielellään viimeistään seitsemältä. Voit ottaa pienen iltapalan myöhemmin, jos olet nälkäinen.
  • Kerran viikossa voit pitää yhden keittopäivän, jolloin syöt keittoja ja hedelmiä – et muuta. Suosittelen ayurvedistä Kitchari-keittoa
  • Suosi vihreitä lehtivihanneksia, kesäkurpitsaa, kaaleja ym. kasveja. Jos et ole PItta-tyyppi, niin voit syödä myös tulisempaa ruokaa kuin muina vuodenaikoina. Jos oloa kuumottaa, viilennä mausteita: Ayurvedassa kuumuus liitetään tulehdukseen. Turvallisia tulisia mausteita ovat inkivääri, ja mustapippuri pieninä määrinä.
  • Voit vahvistaa ruoansulatuksesi tehoa Digest Special -yrttipuristeella ja tukea kehosi puhdistumista Triphala Plus -valmisteella. Siinä on mukana ruusua, joka viilentää ja tekee tuotteesta sopivan herkällekin vatsalle.

Muista myös levätä riittävästi allergia-aikaan. Tarvitset lepoa koska immuniteettisi työskentelee torjuakseen hyökkäykset. On tärkeää mennä nukkumaan viimeistään kello kymmenen illalla, koska yön ja unen aikana toimivat meille tärkeät kehon omat puhdistusjärjestelmät.

Ayurvedisiä tuotteita allergiaoireista kärsiville

Allertab-yrttipuristeessa on hengitysteitä tukevia yrttejä, ja se on erityisen tehokas, kun nuha on vetistä ja aivastuttaa. Se tukee kehon luonnollista vastustuskykyä allergeeneihin auttamalla kehoa puhdistamaan toksiineja ja tukemalla maksan toimintaa. Ota Allertabia ennaltaehkäisevästi pienempää annosta, ja oireisiin täyttä annosta.

Maharishi Ayurvedassa suositaan valmisteita, jotka ovat eri yrttien yhdistelmiä. Ne on suunniteltu sopimaan kaikille kehotyypeille, eivätkä ne aiheuta minkään kehotyypin epätasapainotilaa. Tasapainottavan laatunsa ansiosta ne ovat turvallisia myös henkilöille, joilla on kroonisia sairauksia. Niiden tärkein tehtävä ei ole epätasapainon oireiden hoitaminen, vaan tasapainon palauttaminen.

Käytä ayurvedistä Nasya Oilia useita kertoja päivässä pitääksesi nenäontelot puhtaina siitepölystä ja epäpuhtauksista. Jos nenän limakalvo ei ole kovin herkkä ja arka, niin Nasya Oil on erinomainen suojaamaan limakalvoja. Se sisältää 26 eri yrttiä, vuohen maitoa ja seesamöljyä. Nasya Oilia laitetaan 1-2 tippaa molempiin sieraimiin. Pahimpaan siitepölyaikaan sitä voi käyttää vaikka kahden tunnin välein. Hyvin herkälle nenälle suosittelen puhdasta seesamöljyä – se lähinnä suojaa mutta ei hoida kuten Nasya Oil. Öljytty nenä edesauttaa myös sitä, että siitepöly tarttuu paremmin öljyttyihin nenän värekarvoihin eikä pääse suoraan limakalvolle, kun sekin on öljyllä suojattu. Öljyt sopivat myös ehkäisemään katupölyn tarttumista nenään. Nasya oil sopii hyvin myös astman hoidon tueksi.

Lisäksi kannattaa kokeilla nenän huuhtelua nenäkannulla, jonka veteen on lisätty hieman suolaa. Suola desinfioi ja neste auttaa huuhtelemaan pölyn pois limakalvolta. Suosittelen ensin huuhtelua ja sitten limakalvojen öljyämistä Nasya Oililla.

Herbal Oil with Mint on erinomainen valmiste allergisen nuhan ensioireisiin. Sitä käytetään laittamalla 1 – 3 tippaa höyryhengitysveteen. Siten se auttaa puhdistamaan kehon nenää ja poskionteloita sekä kehon hienoja kanavia, puhdistaen limakalvot. Yskään Herbal Oilia voi sivellä rintaan, mieluummin laimennettuna pieneen tilkkaan muuta öljyä. Ei limakalvoille laimentamattomana!

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.