Mitä sinun tulisi tietää ayurveda-tuotteista ja niiden käytöstä

magnifying-glass-3714543_1920

Ayurveda-yrttejä on yhden yrtin valmisteina ja yrttiyhdistelminä. Molemmilla on oma tarkoituksensa. Yhden yrtin valmisteet sopivat silloin, kun ayurveda-konsultaatiossa on suositeltu tiettyä yrttiä, tai tiedät oireiden perusteella, mikä yrtti sinulle sopii.  Yrteistä ja niiden sopivuudesta eri vaivoihin löytyy myös runsaasti tietoa netistä, suomeksikin.

Maharishi Ayurvedassa käytämme kokonaisista kasvin osista jauhettuja yrttipuristeita, koska ne ovat turvallisempia käyttää kuin vahvennetut, uutteesta valmistetut yhden yrtin valmisteet. Yleensä emme myöskään käytä yrttijauheita, koska niiden säilytysaika on lyhyt ja niiden teho hiipuu nopeasti.

Yrttiyhdistelmissä on etunsa. Yhdisteissä kasvien vaikutusteho on voimakkaampi verrattaessa sitä yksittäisten kasvien yhteen laskettuun vaikutukseen erikseen otettuna. Lisäksi yhdistelmät on valittu siten, että ne sopivat kaikille kehotyypeille, eivätkä aiheuta millekään kehotyypille epätasapainotilaa. Yhdistelmät eivät hoida vain epätasapainon oireita vaan ne palauttavat tasapainotilan. Tämä on muutoinkin Ayurvedan kuningasajatus: lähtökohtana ei ole hoitaa oireita, vaan vahvistaa tasapainoa ajoissa niin, että oireista ei tarvitse kärsiä.

Vata, pitta ja kapha-tuotteet

Kaupassamme on luokiteltu tuotteet myös vatan, pittan ja kaphan mukaan. Vata-yrtit tasapainottavat (vähentävät) vataa, kapha-tuotteet vähentävät kaphaa ja pitta-tuotteet pittaa.

Vata-tuotteet ovat siis tarkoitettu erityisesti stressin, paineen ja kiireen tunteen tasapainottamiseen. Niistä on erityisesti apua iltaisin, jos olo on levoton tai uni ei tule, sekä talvella tuomaan tasapainoa kehoon ja mieleen. Ne voivat auttaa myös matkustamiseen liittyvään stressiin ja univaikeuksiin.

Pitta-tuotteilla on viilentävä ja tasoittava vaikutus kehoon ja mieleen: erityisesti kireyteen ja työstressiin sekä esim. paljon puhuville tai fyysisesti treenaaville. Ne sopivat myös tasapainottamaan sisäistä kuumuutta päässä tai koko kehossa, ja liialliseen nälän tai janon tunteeseen.

Kapha-tuotteet ovat lämmittäviä, ne stimuloivat kehoa ja mieltä. Jos olo on laiska tai veltto, niin kapha-tuotteista saat virkistystä. Tuotteet aktivoivat hidasta aineenvaihduntaa. Suositellaan erityisesti keväällä tai kun ilma on ”seisova” ja säätila muutoin kostea tai kylmä.

Kuinka otat ayurvediset yrttivalmisteet

Ota yrttipuristeet mieluummin lämpimän veden kanssa. Ne imeytyvät parhaiten, kun juoman lämpö tukee ruoansulatuksen toimintaa. Käyttöohjeessa suositellaan joskus muitakin nesteitä, mutta lämmintä vettä voi käyttää aina. Voit myös puraista yrttipuristeen rikki, jolloin se imeytyy nopeammin.

Useat yrttivalmisteet kannattaa ottaa tyhjään vatsaan, jotta ne saavat rauhassa vaikuttaa. Ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan vaikuttavat tuotteet otetaan yleensä ruoan kanssa, jotta ne vaikuttavat silloin kun niitä tarvitaan. Kehoa puhdistavat tuotteet kuten Triphala Plus kannattaa ottaa iltaisin, koska kehon puhdistusprosessit ovat aktiivisia yöllä.

MAV-tuotteiden väri ja maku

Maharishi Ayurvedassa on lähtökohtana, että tuotteiden valmistuksessa ei käytetä mitään ylimääräistä, vaan tuotteet tehdään mahdollisimman tarkasti ikivanhojen reseptien mukaan. Käytännössä tämä näkyy siinä, että tuotteiden väri ei ole kovin ”kukertava”, vaan usein esim. ruskehtava. Tuotteiden maku on myös aito yrttien maku, ilman ylimääräisiä maku- tai makeutusaineita.

Ayurvediset teet

Kaikki ayurvediset teet aktivoivat ruoansulatusta. Voit juoda niitä pitkin päivää, tai käyttää ruokajuomana. Kannattaakin hauduttaa isompi määrä teetä kerralla esim. termospulloon, siten saat enemmän irti teepussista. Teet vaikuttavat doshia tasapainottavasti. Pitta-tee sopii hyvin myös huoneenlämpöisenä nautittavaksi, silloin se viilentää parhaiten.

Maharishi Ayurveda tuotteet iholle ja hiuksille

Yleensä vata-iho ja hiukset ovat kuivat ja hivenen karkeat. Pitta-iho ja päänahka on herkkä, joskus myös punertava. Kaphalla on paksu, rasvoittumaan taipuvainen iho ja hiustyyppi. Koska meissä on kaikkea kolmea doshaa, niin iho- ja hiustyyppi ei aina mene kehotyyppisi vahvimman doshan mukaan. Valitse ennemmin tuote sen mukaan, millaiseksi koet oman ihosi ja hiuksesi.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.