Kevät, kapha ja siitepöly

Kevät ja ayurveda

Jokaisella vuodenajalla on omat yksilölliset laatunsa, jotka vaikuttavat myös meihin. Kun otat huomioon vuodenajalle tyypilliset terveyshaasteet, voit ennaltaehkäistä ne asiat, jotka vaikuttaisivat vointiisi negatiivisesti.

Kevät on kapha-doshan hallitsema vuodenaika. Silloin luonto herää ja valon määrä lisääntyy. Samalla kevättä hallitseva laatu on kuitenkin raskaus. Siksi oloa tulee keventää, ja muistaa ettei kaikki väsymys johdu levon puutteesta. Väsymys voi myös johtua siitä, että kehosta tulee tukkoinen liikunnan vähyyden ja raskaan ruokavalion takia. Kevät ei ole päiväunien aikaa, vaan sen sijaan kannattaa mennä raittiiseen ilmaan ja hankkia aktiviteettiä keholle ja mielelle.

Liikunta voi hyvin olla keväällä tavallista runsaampaa – varsinkin kestävyysharjoittelu ja luonnossa vaeltaminen sopivat hyvin kapha-aikaan.  Kokeile, niin huomaat pian, miten kehosi ja mielesi kiittäävät ulkoilmasta ja pitkistä kävelyretkistä! Jos kärsit siitepölyallergiasta, tilanne on hieman eri. Silloin haluat ehkä valita sisäliikunnan.

Allergian ennaltaehkäisy ja hoito

Allergian ennaltaehkäisevä tukihoito kannattaa aloittaa ajoissa. Luontaiset menetelmät tehoavat parhaiten, kun oireet eivät ole vielä voimakkaat.  Maharishi Ayurvedassa suositaan valmisteita, jotka ovat eri yrttien yhdistelmiä. Niiden tärkein tehtävä ei ole oireiden hoitaminen, vaan keho-mielikokonaisuuden tasapainottaminen jo ennen kuin oireet ilmenevät.

Kannustan sinua kokeilemaan Allertab-yrttipuristeita. Siinä on hengitysteitä tukevia yrttejä, ja se on erityisen tehokas silloin, kun nuha on vetistä ja aivastuttaa. Allertabia voi ottaa ennaltaehkäisevästi pienempää annosta ja oireisiin täyttä annosta.

Ayurvedistä Nasya Oilia voit käyttää useita kertoja päivässä pitääksesi nenäontelot puhtaina siitepölystä ja epäpuhtauksista. Jos nenän limakalvo ei ole kovin herkkä ja arka, niin Nasya Oil on erinomainen suojaamaan limakalvoja. Se sisältää 26 eri yrttiä, vuohen maitoa ja seesamöljyä. Nasya Oilia laitetaan 1-2 tippaa molempiin sieraimiin. Pahimpaan siitepölyaikaan sitä voi käyttää vaikka kahden tunnin välein. Nasya oil sopii hyvin myös astman hoidon tueksi.

Jos ja kun oireita ilmenee, kannattaa kokeilla myös nenän huuhtelua nenäkannulla, jonka veteen on lisätty hieman suolaa. Suola desinfioi ja neste auttaa huuhtelemaan pölyn pois limakalvolta. Suosittelen ensin huuhtelua ja sitten limakalvojen öljyämistä Nasya Oililla.

Kurkumaa kaikille!

Paras kevään mauste on kurkuma, se on hyvin monikäyttöinen. Kurkumassa on karvas, kutistava ja mausteinen maku – eli siinä on kaikki keväälle ja kaphalle sopivat maut. Se on lämmittävä mauste ja sopii siksi vatalle ja kaphalle, ja sen karvas maku tasapainottaa pittaa. Kurkuman kanssa kannattaa ottaa pieni määrä mustapippuria, se edistää kurkuman imeytymistä. Ayurvediset Vata, Pitta ja Kapha Churna-mausteseokset sisältävät kurkumaa ja niiden kanssa pippurilisää ei tarvita.

Kokeile kaphan poistoon sitruuna-kurkumavettä:

1 rkl sitruunamehua
1 lasillinen haaleaa vettä
1 tl kurkumajauhetta (luomu)

Sekoita ja juo aamujuomana. Tämä on sitruunaveden voimakkaampi versio, päiviin jolloin haluat todella tehokkaan kaphaa poistavan aamujuoman.

Kurkuma on superfood myös tutkimustiedon perusteella

Kuten jo aiemmin olemme uutisoineet, länsimaissakin on viime vuosina huomattu kurkuman teho ja sitä on tutkittu eri yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Kurkuman tärkeimmät hyödyt ovat:

  • Kurkuma tukee kehomme kykyä taistella tulehduksia vastaan ja auttaa sitä paranemaan. Kurkumalla on mikrobeja ja bakteereja tuhoavia ominaisuuksia. Sitä onkin käytetty immuunijärjestelmän tukemiseen jo tuhansia vuosia.
  • Kurkuma on antioksidantti, joten se on hyvä tuote vapaiden happiradikaalien torjumiseen. Se on erinomainen tuote tukemaan hengitysteiden terveyttä.
  • Kurkuma edistää ruoansulatusta ja hoitaa suolistoa sekä maksaa.
  • Kurkuma on hyödyksi koko verenkiertojärjestelmälle, mm. antioksidanttisen ja tulehdusta estävän laatunsa takia.
  • Kurkuma edistää aivojen terveyttä ja voi olla hyödyksi jopa muistisairauksissa. Se saattaa vähentää aivojen plakkiutumista ja siinä on ainesosia, jotka pystyvät tunkeutumaan veri-aivoesteen* läpi päästen vaikuttamaan positiivisesti aivojen hyvinvointiin.
  • Kurkuma hoitaa ja ravitsee niveliä sekä vähentää tulehdusta. Tähän tarkoitukseen kannattaa ottaa kurkumakapseleita. Ayurveda ei suosittele vahvennettuja kurkumiinikapseleita niiden mahdollisten haittavaikutusten takia. On parempi nauttia sellaisia tuotteita, jossa käytetään kasvinosat kokonaisuudessaan hyödyksi. Näin kasvi vaikuttaa lääkinnällisesti kokonaisvaltaisemmin ja turvallisemmin.

* Veri-aivoeste on fyysinen este, joka säätelee erilaisten aineiden pääsyä verenkierrosta aivosoluihin. Tarkoituksena on estää haitallisten aineiden pääsy keskushermostoon, mutta se estää valitettavasti myös terveyttä tukevia ainesosia.

Haluatko tietää enemmän kurkuman hyödyistä? Lue aiempi artikkeli.

Tiedot kurkuman terveyshyödyistä on kerätty useasta lähteestä, mm.: Hewlings, S. ja Kalman, D.:Curcumin: a review of it’s effects on human health. Foods 2017 Oct 22. doi: 10.3390/foods6100092  PMID: 29065496.

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.