Vinkkejä kurkuman käyttöön

Samhita

Kurkuma on inkiväärin sukuinen ruohokasvi, jonka juuri on voimakkaan keltainen. Sillä on paljon terveyttä tukevia ominaisuuksia (ks. tämän tekstin loppu). Perusominaisuudeltaan kurkuma on vahva mauste- ja lääkekasvi, joten sitä ei tarvitse käyttää suuria määriä. Käytä sitä omien tuntemustesi mukaan. Kaphan tasapainottamiseen se on erityisen hyödyllinen.

Maharishi Ayurveda kurkumakapselit perustuvat koko juuren hyödyntämiseen. Näin kurkuman hyödylliset ainesosat imeytyvät verenkiertoon paremmin kuin kurkumauutteet, koska tuotteissamme on mukana myös kurkuman eteeriset öljyt.

Voit käyttää kurkumaa kapseleina tai ruoanlaitossa jauheena. Kapseleissa teho säilyy paremmin kuin jauheessa, kun siitä ei haihdu aromaattiset öljyt niin helposti. Jauhe kannattaa säilyttää tiiviissä astiassa. Kun käytät kurkumaa ruoan laitossa, sinun kannattaa lisätä ruokaan myös vähän mustapippuria, joka tehostaa kurkuman hyviä vaikutuksia. Kurkumakapselin voi myös avata ennen käyttöä, ja käyttää jauheen tapaan. Raskaana olevien kannattaa välttää suuria määriä kurkumaa.

Biomed (15.9.2017) kertoo kurkumasta näin:

Kurkumalla tehtiin pelkästään vuosina 2000-2013 yli 5000 erilaista tutkimusta. Mm. seuraaville kurkumaa koskeville terveysväittämille ollaan hakemassa hyväksyntää EFSA:sta (Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto). Käsittely on vielä kesken.

 • Auttaa vähentämään tulehdusta ja oksidatiivista stressiä
 • Auttaa ylläpitämään maksan terveyttä
 • Edistää nivelten terveyttä
 • Tukee maksan toimintaa ja sapen eritystä
 • Auttaa helpottamaan rasvojen pilkkoutumista
 • Tukee rasvojen parempaa pilkkoutumista
 • Auttaa tukemaan ruuansulatusta

Voit käyttää kurkumajauhetta esimerkiksi näin:

 • Riisin maustamiseen: pieni määrä keitinveteen värjää riisin kauniin väriseksi. Voit lisätä keitinveteen myös esim. kanelia ja kardemummaa, tai pyöräytä mausteet pannulla tilkassa gheetä, jolloin aromit vahventuvat. Kaada seos valmiin riisin päälle ja sekoita.
 • Uunikasviksiin: sekoita kurkuma ja muut mausteet (esim. garam masala) öljyyn tai sulatettuun gheehen, ja pyöräytä kasvikset seoksessa ennen pellille laittoa.
 • Jogurtin tai rahkan raskautta vähentää seos, jossa on kurkumaa, kardemummaa ja tilkka mustapippuria. Näin se sopii paremmin myös Kaphalle. Myös maitoon voi ripauttaa kurkumaa, vähentämään sen limaa tuottavaa ominaisuutta.
 • Flunssa-ajan tee: lisää kuumaan veteen tuoretta, raastettua inkivääriä ja kurkumaa. Anna jäähtyä hieman, ja lisää sitruunamehua.
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.