Helliikö helle vai joko riittää?

Samhita

Talvella haaveilemme säästä, jota nyt elämme, mutta pidemmän päälle helle voi alkaa käydä hermoille. Se voi tuntua painostavalta ja uuvuttavalta varsinkin heille, joilla on luontaisesti riittämiin lämpöä eli pittaa kehossa ja mielessä. Kesähelteellä kumuloitunut kehon liiallinen lämpö voi aiheuttaa epämukavuutta ja terveysongelmia vielä syksylläkin.

Ayurveda-tekstien mukaan kaikkien kehotyyppien kannattaa helteellä viilentää pittaa. Kova fyysinen tai henkinen suorittaminen ja suorituskeskeisyys tuntuu monesti helteellä epäluonnolliselta siksi, että se ON sitä. Tee kesäkuumalla vähän vähemmän, niin jaksat sitten syksyllä vähän enemmän.

Muista pitää ihosi viileänä ja käyttää aurinkolaseja. Paras kuumuutta tasapainottava tekijä on vesi. Juo riittävästi ja ui tai oleskele veden äärellä. Ilta- ja aamukävely kannattaa nyt suunnata rantaan, metsään tai varjoisaan puistoon. Vesi viilentää kehoa ja tunteita pelkästään olemassaolollaan, kun katselemme ja kuuntelemme sitä. Myös luonto ja kukat viilentävät meitä. Nauti luonnon kauneudesta ja tuoksuista.

Pittaa on kehossamme paljon vatsassa, pohjukaissuolessa, silmissä, maksassa ja sydämessä. Nämä alueet kärsivätkin erityisesti liiallisesta kuumuudesta. Iltainen sometuokio voi rentouttaa, mutta pidempiaikainen kännykän tai tabletin selailu rasittaa silmiä ja lisää sitä samaa pittaa kuin hellekin. Anna siksi silmillesi myös oikeaa ”lomaa”. Sydämessä kaikki nautinnon ja ilon kokemukset tasapainottavat pittaa ja hermostoamme. Ilo on aina hyväksi, mutta helteellä vielä tavallista enemmän. Nyt kannattaa välttää väittelyjä ja kiistoja, sillä ne lähtevät helposti lapasesta kuumuuden – ja lisääntyneen pittan – johdosta. Suosi siis myötämielistä seuraa.

Huomaathan, että helteellä ruoansulatuksen teho on tavallista heikompi. Kehomme siirtää kuumuutta kohti ihoa, jotta voimme jäähdyttää itseämme tehokkaammin mm. hikoilemalla. Tämä kuitenkin vähentää kuumuutta sieltä, missä sen kuuluu olla, eli ruoansulatuksessa. Siellä tarpeellinen ”tuli” heikkenee. Siksi onkin hyvä nyt välttää raskaita ruokia, punaista lihaa ja ylenmääräistä jäätelöä tai jääkylmiä juomia/ruokia.

Ruoaksi kannattaa nyt valita tuoreita kasviksia, salaatteja, hedelmiä ja valkoista riisiä, joka viilentää tehokkaasti. Avocadoa ja kookosta kannattaa lisätä ruokavalioon kaikissa muodoissaan, ja mausteista parhaita ovat yrtit. Mantelit ovat hyväksi pittalle ja niistä saat tärkeitä hivenaineita, joita menetät hikoillessa. Vältä tulisia mausteita. Olut, long drink ja siideri tms. kuumentavat kehoa, vaikka hetkellisesti sitä viilentävätkin.

Vaikka doshien tasapaino on aina kokonaisuuden kannalta tärkeintä, kannattaa suhtautua avoimin mielin myös ystävien ja päivälehtien esittelemiin hellevinkkeihin. Pakastimessa jäähdytetyt vuodevaatteet tai hieman kostea pyyhe otsalla tai ylävartalon päällä voi jollekin olla ratkaiseva apu parempaan uneen. Toista voi auttaa kostea T-paita tai märkä saunalakki iltapäivän helteessä. Sisareni keksi täyttää kuumavesipullonsa jääkylmällä vedellä ja sanoi nukkuneensa paremmin, kun otti pullon yöksi peittonsa alle jalkojen juureen.

Pittasta voit lukea lisää täältä>>

Pittalle sopivia janojuomia löydät täältä>>

Suosittelemme kesään erityisesti seuraavia Maharishi Ayurveda tuotteita:

  • Pitta tee huoneenlämpöisenä viilentää mieltä, kehoa ja tunteita.
  • Amalaki eli Amla tukee maksan toimintaa ja silmiä. Se on erityisen tehokas pittan viilentäjä kesällä.

Nämä tuotteet sopivat kesähelteellä kaikille kehotyypeille.

Ihanaa kesän jatkoa sinulle!

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.