Pieni ayurveda-sanasto

Samhita

Tällä kertaa avaamme ihan mielen piristykseksi hieman ayurveda-sanastoa. Tuotteidemme ansiosta sanat dosha, vata, pitta ja kapha eivät ilmesty silmiesi eteen ensimmäistä kertaa. Dosha tarkoittaa perustavia luonnonvoimia, joista tärkeimmät ovat juuri vata, pitta ja kapha.  Vata on liikkeen, pitta lämmön ja kapha aineen perusta. Ayurvedisillä luontaistuotteilla pyritään pitämään näitä doshia tasapainossa.

Gunat tarkoittavat mielen tai aineen ominaispiirteitä. Jos mieli on raskas ja tarvitsee piristystä – tai ruoka energiatasoltaan mitätöntä – voidaan puhua Tamaksesta. Tamas ei silti ole kauttaaltaan negatiivinen asia. Sitä käytetään kuvaamaan aikaansaamattomuutta ja hitautta, mutta myös tyyneyttä. Muita mielen (ja aineen) piirteitä kuvaavat Rajas ja Sattva. Rajas on aggressiivinen mutta aikaansaava toiminnallinen voima, melkein tamaksen vastakohta. Sattva liitetään yleensä henkiseen valveutuneisuuteen ja puhtauteen.

Doshat: Perustavat luonnonvoimat Vata (Ilma ja tila), Pitta (Tuli ja osittain vesi), Kapha (Vesi ja maa), joista me ja luomakunta olemme koottuja; Doshat ovat perusteita, jotka muodostavat meidät ja luonnon.

Vata:  Liikkeen perusta; Vastuussa kaikista ruumiin, mielen ja tunteiden liikkeistä ja muutoksista.

Pitta:  Lämmön perusta; Aineenvaihduntaenergia, vastuussa kaikista muutosprosesseista.

Kapha:  Aineen perusta; Antaa asioille koostumuksen, ulkonäön, tukevuutta ja voimaa

Ama:  Aineenvaihdunnan kuona-aine, seurausta huonosta ruoansulatuksesta, voi olla myös mielen tasolla olevasta huonosta ”sulattelusta”.

Rasat:  Makuja; Ayurvedassa tunnetaan kuusi makua: makea, hapan, suolainen, karvas, kutistava ja tulinen. Kutistavaa makua on mm. pavuissa ja linsseissä sekä kaalikasveissa. Sanalla rasat on myös ruoan sulatukseen liittyviä merkityksiä, joista kerromme toisessa artikkelissa.

Agni:  Ruoansulatuksen ja aineenvaihdunnan voima, jota kutsutaan usein tuleksi.

Ojas:  Täydellisen ruuansulatuksen ja aineenvaihdunnan seuraus; jotain aineen ja aineettoman välimaastossa; palkitsee meitä antamalla vastustuskykyä, karismaa, terveyttä ja säteilyä.

Rasayana:  Ayurvedinen yrtti tai ravinto, joka nuorentaa, uudistaa ja vahvistaa.

Gunat:  Ominaispiirteitä, esim. mielessä tai ravinnossa: Sattva, Rajas ja Tamas (ks. alla).

Sattva:  Henkinen valveutuneisuus, mielen puhtaus, elämää tukeva. Näitä laatuja edesauttava ruoka.

Rajas:  Aikaansaava, toiminnallinen voima, aktiviteettiä. Näitä laatuja tukeva ruoka

Tamas:  Mielen raskaus, aikaansaamattomuus ja hitaus, velttous, tyyneys; näitä laatuja edesauttava ruoka.

 

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.