Pitta dosha: peruspiirteet kehossa ja mielessä

Pitta dosha: peruspiirteet kehossa ja mielessä

Pitta dosha hallitsee kehossa tapahtuvia muutosprosesseja, kuten ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa sekä kehon lämpöä. Sen tärkein tehtävä on muodostaa kehomme niistä aineista, mitä otamme mm. ruoasta, juomasta ja hengittämästämme ilmasta. Pittan tärkein sijaintipaikka on pohjukaissuoli (ohutsuolen alussa) ja maksa. Stressaantunut Pitta-ihminen on ärtynyt, terävä ja vaativa.

Pitta-tyypin peruspiirre on intensiivisyys.  Hän on usein kunnianhimoinen, terävä-älyinen, suorapuheinen ja rohkea. Tasapainossa Pitta-tyypit ovat lämpimiä ja kiihkeitä tunteissaan, rakastavia ja tyytyväisiä. He ovat on usein määrätietoisia ja hallitsevat mielellään tilanteita.

Pittan ominaislaatuja ovat kuuma, terävä, kostea ja hapan. Pitta-ihmisillä on yleensä lämpimät kädet ja jalat, lämmin iho. He hikoilevat helposti ja hiki saattaa tuoksua happamalta. He eivät mielellään oleile pitkään auringossa, kuumuus väsyttää heidät helposti. Heidän ruoansulatuksensa toimii nopeasti ja nälän tunne saattaa olla voimakas.

Ruumiinrakenteeltaan Pitta-tyypit ovat keskikokoisia, sopusuhtaisia. Hiukset yleensä suorat ja hienolaatuiset. Heillä on ohuet hiukset, kaljuuntuminen ja harmaantuminen ovat myös tyypillisiä. Iho on usein herkkä, pisamat ja syntymämerkit ovat heille tyypillisiä. Näköaisti on Pittalle tärkeä.

Pittan luonteeseen voi kuulua äkkipikaisuus, mutta myös lämpimät tunteet. Tyypillistä on myös vaativuus ja täydellisyyteen pyrkiminen. He pitävät haasteista.  He ovat yleensä hyviä puhujia, heidän ilmaisunsa on täsmällistä ja selkeää ja heillä on usein voimakkaita mielipiteitä. Heillä on usein hyvä keskittymiskyky ja muisti ja he oppivat helposti.

Jos Pittaa on liikaa, ihminen muuttuu helposti ärsyyntyväksi, hän saattaa menettää yhteyden positiivisiin tunteisiinsa. Silloin hän kritisoi toisia ja itseään sekä muuttuu kärsimättömäksi ja määräileväksi, jopa riidanhaluiseksi. Hän voi herätä yöllä kuumissaan, potea närästystä tai liiallista nälän tunnetta. Hänellä voi olla verestävät tai keltaiset silmät. Virtsa ja ulostus saattavat tulla keltaiseksi ja ne tuoksuvat voimakkaasti. Terveyttä uhkaavat mm. tulehdussairaudet.

Tasapainoon pyrkiessään Pitta tarvitsee lisää aikaa rentoutumiseen ja iloista seuraa sekä kehon viilentämistä – ja Pittan ominaislaaduille vastakkaisten laatujen (edellä) lisäämistä ruokavalioonsa.

Lue tarkempi kuvaus pitta-kehotyypistä sivuiltamme.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.