Fyysinen ja henkinen suorituskyky: Ayurvedinen näkökulma

Samhita

Me yllämme huippusuorituksiin ja palaudumme niistä nopeasti silloin, kun kehomme ja mielemme on tasapainossa, stressitasomme on matala, olemme joustavia ja energiatasomme on korkea. Tämän saavuttamiseksi ayurvedalla on useita keinoja, kuten ruokavalion ja rutiinin muutokset, stressiä vähentävät harjoitukset (esim. jooga ja meditaatio) sekä ayurvediset yrttivalmisteet. Näiden osatekijöiden vaikutus yhdessä on kumulatiivinen eli ne tukevat toisiaan ja niitä käytettäessä pidemmän aikaa vaikutus tehostuu entisestäänkin.

Tärkeimmät ayurvediset keinot kohti huippusuorituskykyä ovat:

  • fyysiset ja henkiset harjoitukset
  • ruoansulatuksen tasapainottaminen ja vahvistaminen
  • kuona-aineiden eli aman vähentäminen
  • kehon ja mielen stressin merkittävä vähentäminen.

Tässä blogissa käyn läpi joitakin vinkkejä näiden keinojen hyödyntämisestä.

Fyysinen harjoittelu on ollut tärkeä osa ayurvedisiä rutiineita jo tuhansia vuosia. Harjoittelu auttaa tasapainottamaan kehon ja mielen raskautta, koska se vähentää kehon kuona-aineita eli aineenvaihduntajäämiä ja lisää joustavuutta, keveyttä ja vaivattomuutta. Koska ayurvedan mukaan keho ja mieli ovat saumattomassa yhteydessä, nämä vaikutukset ulottuvat myös henkiseen hyvinvointiimme.

Lisäksi fyysinen harjoittelu lisää kehon kiinteyttä, suorituskykyä ja työtehoa. Liikunta oikein suoritettuna vahvistaa ruoansulatusta ja tasapainottaa kaikkia kehotyyppejä. Sen tulee olla kehotyypille sopivaa sekä vuodenajan mukaista. (Tästä lisää seuraavassa uutiskirjeessämme.) Ayurvedassa tarkastelemme sopivaa harjoittelumuotoa mahdollisimman laaja-alaisesti. Emme jaa liikuntamuotoja aerobiseen, anaerobiseen, voimaharjoitteluun tai spesifisen alueen harjoitteisiin, vaan pyrimme aina ottamaan keho-mielikokonaisuuden huomioon harjoituksen määrässä ja laadussa.

Liiku joka päivä, osana päivittäistä rutiiniasi. Paras aika liikuntaan on aamu, ennen kello 10. Tällöin kehosi voima (bala), kestävyys ja koordinaatiokyky ovat parhaimmillaan. Kun liikut aamuisin, se antaa sinulle energiaa ja valmistaa kehosi päivään. Emme suosittele voimakasta liikuntaa illalla lähellä nukkumaanmenoa, koska se nostaa kehon lämpötilaa ja häiritsee luonnollista unirytmiä. Sen sijaan kevyt kävely sopii hyvin iltaan. Samoin keskipäivä klo 10 – 14 ei ole ayurvedan mukaan suositeltava aika voimakkaalle liikunnalle, koska silloin keho valmistautuu ruoansulatukseen ja kehon energia on suuntautunut vatsan ja suoliston alueelle.

Ruoansulatus (agni) on keskeinen tekijä hyvinvointiin. Sen voima/heikkous on suoraan verrannollinen kehomme energiatasoon. Liikunta lisää ruoansulatuksen tehoa, samoin kuin nälän tunteen mukaan syöminen. Kannattaa pysyä kehotyypille sopivassa ruokavaliossa, mukauttaen sitä liikunnan määrän ja laadun tarpeisiin. Proteiinit ja hiilihydraatit eivät kuulu perinteiseen ayurvediseen ajatteluun, mutta niitä kannattaa nauttia mahdollisimman luonnollisessa muodossa. Kehomme ei pysty sulattamaan pitkälle prosessoituja tuotteita, mistä seuraa kuona-aineiden määrän lisääntyminen. Tätä voi ehkäistä mm. sitruunamehulla ja ayurvedisillä ruoansulatusvalmisteilla.

Heti ruoan jälkeen ei kannata harrastaa liikuntaa, eikä silloin, jos sinulla on pienikin nälkä.  Jos olet syönyt runsaan aterian, odota kaksi tuntia. Suosittelemme kevyen välipalan nauttimista ennen liikuntaa, esimerkiksi hedelmä, hedelmämehu, tai liemimäinen lämmin ruoka ovat hyviä. Liikunnan jälkeen voit syödä hyvin.

Suorituskykyäsi voit lisätä ayurvedisesti lisäämällä ruokavalioosi makeita, mehukkaita hedelmiä, ja proteiinivälipalaksi mm. maitoa, paniria (tuorejuustoa), liotettuja manteleita ja pähkinöitä.  Pidä myös huolen, että suolesi toimii säännöllisesti. Siihen auttavat mm. liotetut luumut, viikunat ja rusinat. Liotus tehostaa pähkinöiden ja kuivahedelmien ravintoaineiden imeytymistä.

Jos kuona-aineita (ama) on tullut, kannattaa antaa ruoansulatuksen hetken levätä ja syödä helposti sulavaa ruokaa kuten kypsennettyä kasvisruokaa ja keittoja. Kannattaa käyttää myös ruoansulatusvalmisteita ja juoda keitettyä vettä tai Digest-teetä ruokailujen välillä.

Entä stressin vähentäminen? Tässä toimii myös ayurvedan perusajatus keho-mieliyhteydestä: mielen stressi vähentää kehon stressitasoa, samoin kehon stressitaso vaikuttaa mieleen. Kannattaa siis rentouttaa sekä kehoa että mieltä, sillä kireässä fiiliksessä flow-tila jää vain haaveeksi. Suosittelemme esimerkiksi joogaa, venyttelyä, meditaatiota ja luonnon rentouttavaa voimaa. Muista iloita myös hyvästä seurasta – ja yksinäisyydestä, kun on sen aika. Lisäksi voit kokeilla ayurvedisiä valmisteita, kuten Ashwagandha, Amalaki ja Vata balance. Ayurvedaan perehtynyt, menestyjiä tutkinut tohtori Harald Harung korostaa, että maailmanluokan kestomenestyjät näyttävät lähes kaikki kokevan usein mielentiloja, joita voi edesauttaa musiikilla ja meditaatiolla, erityisesti Transsendenttista Meditaatioita harjoittamalla.

Lopuksi vielä vinkki: ayurveda-lääkärit suosittelevat ayurvedistä öljyhierontaa (katso täältä lisätietoja) ennen liikuntaa. Se vahvistaa lihasjänteyttä, herättää verenkierron ja ehkäisee vaurioita ja vammoja lisäten lihasten joustavuutta. Ideaalista onkin tehdä ayurvedinen öljyhieronta aamulla, ottaa kevyt aamiainen ja sitten lähteä liikkumaan raittiissa ilmassa. Voiko päivän paremmin aloittaa?

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.