Ayurvedinen Detox – syventävää tietoa kehon puhdistuksesta

Samhita

Viime kerralla puhuimme keväästä puhdistautumisen aikana. Kehon puhdistus -teema on vieläkin ajankohtainen, ja siihen on hyvä saada syvempi ymmärrys. Siksi paneudummekin vielä detox-kuureihin.

Olemme kaikki ainutlaatuisia, mikä kannattaa muistaa myös detox-kuuria valitessamme. Mutta tarvitsetko puhdistuskuuria eli detoxia? Kannattaa ensin miettiä näitä:

 • Onko sinulla ruoansulatusvaivoja, tai tarvitseeko ruoansulatuksesi tehostamista: millainen nälän tunne sinulla on ja kuinka kauan aterian jälkeen menee, ennen kuin nälkä tulee? Kevyehkön aterian jälkeen yli 4 h ilman nälkää kertoo hidastuneesta ruoansulatuksesta.
 • Koetko että sinussa on runsaasti kuona-aineita: onko iho kirkas vai samea, hengitys tunkkaisen hajuinen, uloste tahmeaa, hiki voimakkaan hajuista?
 • Väsyttääkö, vaikka lepäät tarpeeksi?

Tärkeimmät asiat detox-kuurissa ovat ruoansulatuksen vahvistaminen, maksan puhdistuminen (esim. rasvasta) sekä suoliston puhdistuminen. Jos sinulla ei ole pitkää lomaa, jonka aikana teet detox-kuurin, niin suosittelemme miedompaa kuuria, jotta et rasita kehoasi (mikä saattaa johtaa nopeasti uusiin ongelmiin). Paasto ei sovi kaikille, ja paaston aikana pitäisi olla lomalla. Samoin riittävä juominen on tärkeää. Jos keho kuivuu, puhdistusprosessi ei toimi ja keho rasittuu. Toisaalta liian runsas veden juonti voi aiheuttaa kehon suola- ja hivenainetasapainon järkkymisen. Kehon puhdistus puhdistusjuomalla tarvitseekin kevyen, lämpimän kasvisruokavalion toimiakseen.

AMA eli kehon kuona-aineet

 • Amaa on eri laatuja. Ama käsitetään yleensä tahmeaksi kuona-aineeksi, joka syntyy ruoansulatuskanavassa, kun ruoansulatus on heikko tai syöt liian raskaasti tai sinulle sopimattomasti, esim. liian kuivaa/rasvaista/sokeripitoista ruokaa tai liikaa kylmää ruokaa ruoansulatustehoon nähden. Tällöin yleensä riittää vielä ruoansulatuksen tehostaminen keventämällä ruokavaliota ja aktivoimalla ruoansulatusta mausteilla, sitruunamehulla yms. Lisäksi kannattaa juoda keitettyä vettä pitkin päivää, jotta se auttaisi ruoansulatuskanavan puhdistusprosessissa.
 • Jos tilanne jatkuu, aman määrä kasvaa ja se voi levitä ruoansulatuskanavasta kehon hienoihin kanaviin, ja liikkua niitä pitkin ympäri kehoa. Se voi myös jäädä paikalleen sille kuulumattomaan paikkaan. Tässä vaiheessa tarvitaan detoxia, koska ama on muuttunut jo paljon haitallisemmaksi.
 • Kolmas kuona-ainetyyppi on ympäristöstä tulevat haitta-aineet, kuten torjunta-aineet, kemialliset lannoitteet, ruoan säilöntäaineet ja lisäaineet, geenimanipuloitu ruoka, ilmansaasteet jne. Nämä rasittavat koko elimistöä, erityisesti maksaa ja munuaisia.

Tehostettuja keinoja kehon puhdistumiseen

Aiemmassa artikkelissa kerroimme puhdistumisen perusperiaatteet. Voit lukea artikkelin tästä. Voit tehostaa puhdistumista näillä keinoin:

 1. Kestävyysliikunta ulkoilmassa on hieno tapa parantaa hyvinvointia: sauvakävely, lenkkeily, pyöräily, vaeltaminen, sulkapallo jne. Älä uuvuta itseäsi liikaa, vaan toimi 50 % maksimikapasiteetista. Tämä on ayurvedan yleisohje, mikä toimii myös kehon puhdistuksessa. Päiväunien sijaan kannattaa tehdä puolen tunnin kävely, se antaa sinulle enemmän energiaa.
 2. Kehon kuivahieronta esim. Garshan-raakasilkkihansikkailla, öljyhieronta – kapha-öljy on hyvä aktivoimaan aineenvaihduntaa ja sauna. Tässä on mainio yhdistelmähoito kehon puhdistumista tukemaan. Jos sauna tuntuu turhan kuumalta, pitkä suihkukin käy. Jokainen näistä hoidoista tehoaa myös erikseen.
 3. Rentoutuminen on myös tärkeä osa detoxia. Jos sinulla on stressi ja kiirettä, kehosi ei ole rento, ja sen hienot kanavat eivät avaudu helposti – joten puhdistuskaan ei toimi kunnolla. Anna aikaa itsellesi.
 4. Erinomainen detox-ajan ruoka on Kitchari, eli riisi-mung dahl-kasviskeitto. Katso sen ohje tästä. Voit tehdä sen aamuisin ruokatermokseen valmiiksi, ja syödä lounasaikaan maittavan lämpimän kasvisaterian.
 5. Ayurvedinen puhdistustee on yksinkertainen tehdä. Tämä sopii kaikille kehotyypeille: Kiehauta puoli litraa vettä aamulla. Lisää neljännes teelusikallinen intiankuminaa (=juustokumina, jeera), puoli teelusikallista korianterin siemeniä ja puoli teelusikallista fenkolin siemeniä. Anna kiehua hetken, ja hauduta kymmenen minuuttia kattilan kansi päällä. Siivilöi siemenet pois, ja laita tee termospulloon. Juo pieniä määriä päivän mittaan.

Ayurvedinen Guggulu-yrtti on erinomainen tuote tehostamaan puhdistumista, myös yhdessä Triphala-tuotteen kanssa. Katso Guggulusta erillinen artikkeli tästä.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.