Ayurveda ja suun terveys

Hampaiden hoito ayurvedassa

Suun terveys on tärkeämpää kuin arvaatkaan. Se on olennainen osa hyvinvointia ja yleisterveyttä. Terve suu on kuin suojamuuri, joka pysäyttää taudinaiheuttajien matkan suun kautta ruoansulatuskanavaan ja sieltä verenkierron kautta elimistöön.

Suun piilevät ja krooniset tulehdukset voivat johtaa vakavien sairauksien puhkeamiseen. Huonokuntoiset ikenet ja hampaat ovat riskitekijöinä mm. kroonisiin tulehduksiin, sydän- ja verisuonisairauksiin, kakkostyypin diabetekseen ja reumaan. Siksi terveelliset elintavat sekä suun ja hampaiden itsehoito ovat tärkeitä.*

Ennaltaehkäisy ja hyvä hammashygienia – ayurvedinen aamurutiini suun hoitoon

Ayurvedassa suositellaan joka aamuista suun hoitoa, jossa puhdistetaan suu ja hampaat yön aikana kertyneestä kuona-aineesta eli limaisuudesta ja valkeasta tai harmahtavasta katteesta. Hyvä suunhoito sisältää seuraavan kokonaisuuden.

1. Puhdista kieli metallisella tai hopeapäällystetyllä kielenpuhdistimella, tai metallilusikalla.
2. Pese hampaat mieluiten ayurvedisellä yrttihammastahnalla
3. Puhdista hammaslangalla hampaiden välit ja
4. Purskuttele suu ruokalusikallisella kylmäpuristettua seesamöljyä.

1. Kielen puhdistaminen on tärkeää, koska muuten nielaiset kielen päälle kertyneet kuona-aineet uudestaan. Saksan hammaslääkäriyhdistyksen mukaan kielen bakteeriplakki ja mahdolliset ruokajäämät voivat jäädä kieleen aiheuttaen pahanhajuista hengitystä ja makunystyröiden tukkeutumista. Suun bakteerimäärän väheneminen edistää hammasterveyttä. Kielen puhdistus tehdään vetämällä kielenpuhdistinta kielen juuresta sen kärkeä kohti muutaman kerran. Huuhtele puhdistin vetojen välillä. Puhdistus vie aikaa vain muutaman sekunnin. Suositellaan tehtäväksi ainakin aamuisin.

2. Hampaiden pesu tehdään aamulla ennen ruokailua, ja illalla nukkumaan mennessä. Suosittelemme ayurvedistä tai muuta luomuhammastahnaa. Melkein kaikissa ”tavallisissa” hammastahnoissa on kemiallisia aineita – kuten fluoria – jotka voivat aiheuttaa suun bakteerikannan häiriintymisen ja vaikuttaa sitä kautta myös ruoansulatuskanavaan. Natriumlauryylisulfaatti  tekee hammastahnasta hyvin vaahtoutuvaa, mutta voi ärsyttää suun limakalvoja ja jopa aiheuttaa limakalvon haavautumia (aftoja). Säilöntäaineena käytetyt parabeenit voivat aiheuttaa joillekin ärsytystä ja allergiaa.

Ayurdent hammastahna on yrttipohjainen. Se sisältää seitsemäntoista suun hyvinvointia tukevaa ayurvedistä yrttiä, kuten Neemiä, neilikkaöljyä, inkivääriä, pippuria ja piparminttuöljyä, joka raikastaa hengityksen. Ayurdent ei vaahtoa eikä sisällä säilöntäaineita, fluorideja tai gluteenia. Se sisältää kuitenkin Salvadora Persica -nimistä yrttiä, jossa on kasvisfluoriyhdisteitä. Molemmat Ayurdent-hammastahnat ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Classic-tahnassa on runsaasti piparminttua, Mild-tahnassa minttua on vähemmän.

Suomen ensimmäinen ayurveda-konsultti Arja Skalski kertoo, että hän on käyttänyt pelkästään Ayurdentia jo viisitoista vuotta eikä hänen hampaissaan ole koskaan ollut reikiä. Arjalla on ikää jo yli 70 vuotta. Hän arvelee tämän johtuvan Ayurdentin yrteistä ja kasvifluoriyhdisteistä.

3. Hammasvälit kannattaa puhdistaa kerran päivässä. (Hammaslääkäriliiton suositus)

4. Suun purskuttelu öljyllä puhdistaa ja hoitaa koko suuta. Se ehkäisee suun, kurkun ja huulien kuivumista, suojaa hampaita ja vahvistaa ikeniä.** Yleensä siihen käytetään luomulaatuista kylmäpuristettua seesamiöljyä (Extra Virgin). Kuumenna pieni pullollinen öljyä ensin ensimmäistä käyttökertaa, jotta öljy muuttuu kirkkaaksi ja juoksevammaksi. Tällöin öljy puhdistaa paremmin.

Laita öljy kattilaan. Pudota sitten öljyn päälle yksi tippa vettä esim. kostutetusta sormesta. Vain yksi tippa – ei enempää. Lämmitä öljyä miedolla lämmöllä. Kun alkaa kuulua rätinää, niin öljy on valmista. Samalla se muuttuu läpinäkyväksi ja juoksevaksi. Ennen käyttöä anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Voit pullottaa öljyn uudelleen.

Ota öljyä suuhun ruokalusikallinen ja liikuttele sitä suussa vähintään 2-3 minuuttia tai niin kauan kuin jaksat. Älä niele öljyä vaan sylje se wc-pönttöön tai paperiin. Öljy muuttuu vaaleaksi, kun se on kerännyt itseensä sylkeä ja kuona-aineita. Huuhtele suu lämpimällä vedellä.

Jos suun limakalvo on kovin arka tai siinä on tulehdus, voit kokeilla kookosöljyä seesamiöljyn sijaan. Kookosöljy on viilentävä ja hoitaa pittaa, ja sillä sanotaan olevan antibakteerisia ominaisuuksia.

Voit kokeilla myös kurkun ”kurlaamista” seesamiöljyllä. Se hoitaa hyvin kurkkua ja äänihuulia ja sopii esim. paljon puhuville. Ohjeet ovat samat kuin purskuttelussa.

Öljypurskuttelu suositellaan tehtäväksi aamuisin tai ainakin silloin tällöin.

Entä jos hengitys tuoksuu epämiellyttävältä?

Ayurvedan oppien mukaan hengityksen epämiellyttävä tuoksu johtuu huonosta suun kunnosta tai heikosta ruoansulatuksesta. Aamuinen suun limaisuus ja kate kielessä – jossa bakteerit viihtyvät hyvin – johtuvatkin suurelta osin heikosta ruoansulatuksesta. Nukkuessamme olemme pitkällämme – ja tällöin ruoansulatuskanavan kuona-aineet liikkuvat helposti kehon hienoja kanavia pitkin mm. suuhun.

Syömäsi ruoka voi myös suoraan vaikuttaa hengitykseen. Tietyt ruoka-aineet, kuten sipuli, valkosipuli ja viini, sisältävät rikkiä, joka kulkeutuu ruoansulatuskanavasta veren mukana keuhkoihin siirtyen sieltä uloshengitysilmaan. Myös eläinproteiini sisältää aineita, jotka voivat tuoksua vielä uloshengityksessä.

Voit tukea ruoansulatusta ja kuona-aineiden poistumista ottamalla ruoan yhteydessä tabletin Digest Special -ruoansulatusvalmistetta, ja iltaisin 1 – 2 tablettia Triphala Plus -valmistetta, joka toimii synergisesti Digest Specialin kanssa edistäen kehon puhdistumista kuona-aineista.

Myös kuiva suu saa hengityksen tuoksahtamaan. Monet lääkkeet kuivaavat suuta. Jos suu on kuiva, tarkista että juot riittävästi vettä. Öljypurskuttelu on hyvä keino ravita suun limakalvoja. Voit myös ottaa suuhun tilkan öljyä päivän mittaan, kokeile tähän kookosöljyä.

Voit raikastaa hengitystä myös näillä keinoilla

Kokeile pureskella fenkolin siemeniä tai tuoreen mintun lehtiä. Tuhdimman avun tuo kokonaisten neilikoiden imeskely ja pureskelu, kokeile yhdellä neilikan kukinnolla. Raikkaan hengityksen kurkkupastillit sisältävät lakritsaa, muskottia, kardemummaa, neilikkaa, kamferia, inkivääriä, pippureita ja mentholia. Se on miedon makuinen imeskelypastilli, mutta tehokas hengityksen raikastaja ja kurkun tasapainottaja.

* Lähteet: Potilaan lääkärilehti: Suun terveys vaikuttaa koko kehoon ja Hammaslääkäriliitto: Yleistietoa suunterveydestä
** Charaka Samhita, Sutrasthan 5, 78-80
Artikkelia muokattu 7.9.2020
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.