Jooga ja ayurveda: yhdessä kohti harmoniaa

Joogaava nainen

Ayurveda ja jooga ovat ihmiskuntamme vanhimpia oppeja hyvinvoinnista. Molemmat ovat lähtöisin Intian vedalaisesta perinteestä. Ne opettavat meitä saavuttamaan kehon ja mielen tasapainon sekä aktivoimaan kehon itseparantavia mekanismeja.

Ainutlaatuinen yhteys

Ayurveda välittää meille tietoa pitkästä ja terveellisestä elämästä. Maharishi Ayurvedan olennainen tavoite on keho-mielitasapaino, koska se luo, säilyttää ja kehittää ihmisen kehon ja mielen terveyttä. Jooga on psykofyysinen harjoitus, jonka senkin tavoitteena on mielen ja kehon sopusointu. Siksi se onkin yksi kokonaisvaltaisen Maharishi Ayurvedan neljästäkymmenestä osa-alueesta.

Molemmat opit, ayurveda ja jooga, ovat aina laittaneet ihmisen ainutlaatuisuuden ja yksilöllisyyden etualalle. Joogaliikkeitä (Asana), hengitystekniikoita (Pranayama) ja meditointia (Dhyana) on harjoitettu vuosituhansia tavoitteena jatkuva kehittyminen ja tasapaino. Joogaharjoitteita on paljon erilaisia ja niitä on hyvä päivittää oman keho-mielitilanteen vaatimusten mukaan.

Ayurvedassakin ruokavalion ja päivärutiinien päivitys tapahtuu kulloisenkin tasapainotilan ja ympäristötekijöiden pohjalta. Ayurvedan oppien mukaan elävä hyötyy joogasta, joka on hyvä keino tasapainottaa kehoa, mieltä ja tunteita.

Joogan harrastajat hyötyvät ayurvedan rutiineista

Joogan harrastajat hyötyvät paljon ayurvedan perusrutiineista. Esimerkiksi ayurvedinen öljyhieronta edistää kuona-aineiden poistumista kehosta sekä rentouttaa lihaksia ja koko kehoa joogan jälkeen.

Ilman ayurveda-tietoutta joogasta tulee helposti vain fyysinen harjoitus: jooga laittaa kehon kuona-aineita liikkeelle, mutta ilman ayurvedan keinoja poistaa kuona-aineet kehosta, ne saattavat vain siirtyä kehon osasta toiseen. Joogan harrastajan onkin tärkeää tietää, kuinka poistaa kehon kuona-aineet ja ennaltaehkäistä uusien syntymistä. Puhdas keho saavuttaa tasapainon ja edesauttaa jooga-asanoiden täydellistä suorittamista. Siksi monet perinteiset joogakoulut opettavatkin myös ayurvedaa.

Yleisiä vinkkejä mukavaan joogaharjoitteluun

Ota itsellesi säännöllisesti aikaa ja tilaa joogan harjoittamiseen. Harjoittele ilolla ja ole läsnä. Huomioi hengityksesi, kehosi ja mielesi.

Ennen joogaa ei tulisi syödä pariin tuntiin. Käy wc:ssä ennen kuin alat joogata. Pidä itsesi lämpimänä ennen harjoitusta ja harjoituksen aikana. Ayurvedisen aterian nauttiminen pidemmän harjoituksen jälkeen on usein suositeltavaa. Näin vahvistat joogan aktivoiman itseparantavan voiman vaikutusta.

Miten huomioit doshat joogan harjoituskäytännöissä

Jooga tasapainottaa kaikkia kolmea doshaa (vata, pitta ja kapha), jotka muodostavat ayurvediset kehotyypit. Lähtökohtana on, että elintapoihin tulee valita ja liittää ne jooga-asanat ja hengitysharjoitteet, jotka tasapainottavat doshien kokonaisuutta.

Vata-tyyppien tulisi rakentaa joogaharjoitteensa huomioiden seuraavat asiat: Joogaharjoitukset tulisi tehdä hitaasti ja rauhallisesti. Vatan usein ailahtelevaa tunnetilaa rauhoitetaan tasaisesti virtaavaan liikkeen kautta, tällöin vatalle tarpeelliset selkeys ja vakaus pääsevät voimistumaan. Muun muassa taaksepäin taivutukset sopivat vatalle. Muista kohtuullisuus, älä tee enempää kuin sinusta tuntuu hyvältä! Joogaharjoituksen jälkeen lämpimällä öljyllä tehty hieronta, lämmin kylpy tai suihku sekä tuore lämmin ateria vahvistavat edelleen kehon ja mielen vakautta.

Pitta-tyyppien tulisi pitää pää viileänä. Ei siis ainakaan hot-joogaa, kiitos! Joogaharjoituksen tulisi olla haastava, muttei kuitenkaan liian vaativa. Asanoiden tulisi sisältää rintakehää avaavia viilentäviä harjoitteita ja eteentaivutuksia. Harjoitteet saa suorittaa jonkin verran voimaa käyttäen, mutta yleisesti ottaen kuitenkin kevyesti ja runnomatta – pittalla on oleellisen tärkeää pidättäytyä tekemästä joogaharjoituksesta suorittamisen näyttämöä.

Harjoitusten tekeminen luonnossa on pittalle hyvin suositeltavaa, silloin pitta harmonisoituu ja löytää kauniin tasapainon. Syö ateria joogan jälkeen. Aterian tulisi olla lämpimän ruoan lisäksi raikasta vihersalaattia tai vihreitä kasviksia.

Kapha-tyypit tarvitsevat mukavan, kivan ilmapiirin joogaharjoitukseen. Asanoiden tulisi olla energisiä, stimuloivia, jopa sykettä nostattavia tai työläitä. Esimerkiksi Vinyasa-flow -tekniikassa vaihdellaan intensiteettiä, jotta keho saa vaihtelevia impulsseja. En ole itse harrastanut astangajoogaa, mutta tiedän, että moni kapha-tyyppi kokee myös sen hyödyllisenä.
Kiertoliikkeet ovat hyväksi kaphalle, koska ne vilkastuttavat aineenvaihduntaa ja ruoansulatusta. Stimuloivat hengitysharjoitteet tasapainottavat usein kapha-luonteeseen kuuluvaa raskautta sekä irrottavat kertynyttä limaa. Mausteet ja kutistavat maut, kuten kurkuma, palkokasvit ja kaalit aterioilla tukevat prosessia.

Huomaa, että jooga-asanoiden teko onnistuu eri kehotyypeiltä sujuvammin, kun huomioit eri vuorokauden aikojen vaikutukset. Kapha-tyyppi voi tuntea itsensä aika kankeaksi joogaan aamulla, mutta hyötyä siitä sitäkin enemmän juuri silloin. Vatatyypille voi olla haastavaa, mutta sitäkin palkitsevampaa tehdä harjoitus joka päivä samassa kohtaa vuorokausirutiinia. Pittan kannattaa välttää intensiivistä joogaa keskipäivällä.

 

 

 

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.