Tunnetko Ayurvedan yleisimmät mausteet?

spices-2902439_1280

Jokaisella ruoalla on oma makuprofiilinsa. Makuprofiilin ja ruoan laadun määrittelyllä voidaan päätellä ruoan vaikutus eri ayurvedisiin kehotyyppeihin. Harvalla ruoka-aineella on vain yksi maku (kuten suola, sokeri, etikka). Useimmilla ravintoaineilla on vähintään kaksi makua: sitruuna on hapan ja karvas; porkkanat makeita, karvaita ja kutistavia; juusto on makeaa ja hapanta.

Yrtit ja mausteet täydentävät makujen kirjoa ja niillä parannetaan myös ruoan maistuvuutta. Lisäksi mausteet aikaansaavat kehossa tärkeitä kemiallisia reaktioita. Esim. mustapippuri lisää syljen eritystä, fenkoli kuivaa suun, sinappi kuumentaa kehoa ja minttu jäähdyttää sitä. Käymme seuraavassa läpi muutamia ayurvedan tärkeimpiä mausteita ja niiden vaikutuksia.

Inkivääri

Inkiväärin juurta on käytetty parantamaan ruoansulatusta jo tuhansien vuosien ajan. Se sisältää antioksidantteja ja edistää kuona-aineiden poistumista. Tähän tarkoitukseen voit ottaa siivun tuoretta inkivääriä ennen lounasta ja päivällistä.  Ayurveda-tekstit ja nykytiede suosittelevat inkivääriä myös mm. nivelkipuun ja matkapahoinvointiin. Sitä käytetään myös reumasairauksien varhaisessa vaiheessa.

Ayurveda-teksteissä inkivääriä suositellaan myös allergian tukihoidoksi ja hengitystieongelmiin. Inkivääri tasapainottaa vataa ja kaphaa ja saattaa lisätä pittaa lämmittävän laatunsa takia. Silti se on yksi parhaista tulisen maun lähteistä pittalle, koska inkiväärin maku muuttuu suolistossa makeaksi. Siksi se ei ärsytä niin voimakkaasti suolistoa kuin chili ja mustapippuri. Inkivääri sopii hyvin kasvis- ja papu/linssiruokiin antamaan pientä potkua. Pienikin määrä riittää tähän.

Kurkuma

Kurkuma on inkiväärin sukuinen kasvi, jonka juuri on voimakkaan keltainen. Perusominaisuudeltaan kurkuma on vahva mauste- ja lääkekasvi, joten pienikin määrä vaikuttaa. Se sisältää kurkumiini-nimistä flavonoidia, jota käytetään tulehdusten torjumiseen. Kurkuman sanotaan myös puhdistavan maksaa, tasapainottavan kolesterolitasoja, sopivan allergian tukihoitoon ja vahvistavan immuniteettia. Kurkuma antaa ruoalle keltaisen värin ja sitä käytetäänkin mm. riisin, perunan ja linssiruokien ja mung dahlin värjäämiseen.

Ayurvedan mukaan kurkuma on lämmittävä mauste, joka sisältää karvaan, tulisen ja kutistavan maun. Kurkuma tasapainottaa vataa ja kaphaa, ja sopii myös pittalle pieninä määrinä. Erityisen hyödyllinen se on kaphalle.

Pippali – (saatavilla nykyisin myös kaupastamme)

Pippali eli intian pitkäpippuri on yksi tärkeimmistä ayurvedan mausteista. Siinä on tulinen laatu ja maku, mutta maku muuttuu suolistossa makeaksi ayurveda-tekstien mukaan, mikä vähentää sen tulista laatua. Pippali edistää ruoansulatuksen, hengitysteiden verenkierron, lymfakierron toimintaa, koska se puhdistaa näiden kanavien tukkeumia ayurveda-tiedon mukaan. Sillä on ilmeisesti infektioita torjuva vaikutus, ja myös kakkostyypin diabeetikot käyttävät sitä. Tutkimuksia aiheesta tarvitaan kuitenkin lisää.

Voit lisätä pippalia ruokaan pippurin tapaan. Kokeile erityisesti linssi- ja papuruokiin. Voit myös nauttia sitä sellaisenaan esim. kurkuman kanssa. Ne tukevat toistensa vaikutuksia. Aloita kokeilu pienestä määrästä, ihan veitsen kärjellisestä. Pippali sopii erityisesti kaphalle, mutta vata ja pittakin voi käyttää sitä pieniä määriä. Lisätietoa*

Samhitalla myynnissä oleva luomupippali on huolellisesti puhdistettu, kuivattu ja mikrobiologisesti testattu – mikä on tärkeää, kun tuote tulee trooppisesta maasta. Tuote ei sisällä lisäaineita – vain pippalijauhetta. Riittoisa pakkaus!

Asafoetida (Hing)

Asafoetida on voimakastuoksuista pihkaa, jota saadaan pirunkeltaputki-kasvista (Ferula assa-foetida). Sitä käytetään antamaan makua ruokiin sipulin ja valkosipulin sijasta, erityisesti kaali- ja linssiruokiin sekä mung dahliin. Asafoetida edistää ruokahalua ja ruoansulatusta. Se on lämmittävä mauste, jossa on miedosti tulinen maku. Sen maku on parhaimmillaan, kun kuumennat sitä hetken gheessä ennen ruokaan lisäämistä. Asafoetida ja ruskea sinapinsiemen on erinomainen makuyhdistelmä linssiruokiin, vihanneksiin tai hedelmä chutneyhin, esimerkiksi inkiväärin kanssa.

Asafoetida vähentää esim. kaali- ja linssiruokien ilmavaivoja lisäävää vaikutusta ja tehostaa ruoansulatusta. Se yhdistetään yleisesti sarviapilan kanssa. Samhitalla myynnissä oleva luomu-asafoetida onkin näiden kahden maustekasvin yhdistelmä.

Musta sinapinsiemen

Musta sinapinsiemen on ayurvedassa suosittu hieman pähkinäisen maun omaava mauste. Se on ristikukkasten heimoon kuuluva palkokasvi (Brassica juncea), jota kutsutaan myös intialaiseksi sinapiksi.

Musta sinapinsiemen vahvistaa agnia ja tukee siten ruoansulatusta, sekä vähentää ilmavaivoja ja suolistokramppeja. Se sopii mainiosti esim. maustamaan dhalia, mutta myös muita kasvisruokia. Sinapinsiemenet paahdetaan pannulla (gheessä tai ilman) kunnes ne alkavat hyppiä. Tällöin ota pannu pois liedeltä ja kaada sinapinsiemenet mausteseokseen tai suoraan ruokaan. Paahdettuna niiden pähkinäinen tuoksu ja maku pääsee parhaiten esiin.

Sinapinsiemenet alentavat vataa ja kaphaa ja lisäävät pittaa, niiden lievästi tulisen maun ja kuumentavan laadun takia. Sinapin siemeniä käytetään intialaisessa keittiössä runsaasti, esim. inkiväärin, pippureiden, kurkuman, asafoetidan ja korianterin kanssa.

Intian kumina (jeera, juustokumina)

Intian kumina on hyvin suosittu mauste ayurvedisen keittiön mausteseoksissa. Se on miedosti lämmittävä mauste, joka edistää ruoansulatusta ja suoliston toimintaa.  Kumina vähentää ilmavaivoja sekä rauhoittaa siten vatsaa ja suolistoa. Sitä käytetään erityisesti vatalle ja kaphalle.

Intian kumina on erityisesti kaali- ja papuruokien mauste. Sitä käytetään joko siemeninä tai jauheena, usein gheessä kypsennettynä. Tällöin sen maku tulee parhaiten esiin. Se yhdistetään usein jauhettujen kurkuman, fenkolin, korianterin, inkiväärin ja kanelin kanssa.

Musta suola, Kalan namak

Musta suola eli Kala namak on mineraalisuolavalmiste, jolla on intialaisessa keittiössä vuosituhansia vanhat perinteet. Kala namak sisältää perinteistä länsimaista suolaa enemmän mineraaleja ja kivennäisaineita ja vähemmän natriumia. Väri on ruskea-vaaleanpunainen. Musta suola tasapainottaa vataa sekä lisää pittaa ja kaphaa. Se voi vähentää närästystä ja ilmavaivoja, ja tehostaa ruoansulatusta. Pienikin määrä vaikuttaa ja antaa makua.

Mustaa suolaa käytetään esim. vegaanissa ruokavaliossa antamaan ruokaan kananmunan makua sen miedon rikin maun takia. Sitä käytetään intialaisissa snackseissa, esimerkiksi paneer-juuston ja chapati-leipien kanssa. Jos teet lassi-juomasta ”suolaisen”, niin mausta se ripauksella mustasuolaa ja jauhettua intiankuminaa. Tämä lassi-juoma on erityisen terveellinen ruoansulatukselle.

Kalas namak on mainittu vanhojen Veda-kirjojen monissa hymneissä ja siihen on perinteisessä ayurvedassa liitetty myös terveyttä tukevia ominaisuuksia, kuten suoliston rauhoittuminen ja ruoansulatuksen vahvistaminen.

Trikatu

Trikatu on perinteinen intialainen maustesekoitus, joka edistää ruoansulatusta ja tukee aineenvaihduntaa.  Maustesekoitus koostu mustasta pippurista, pippalista ja inkivääristä. Voit tehdä itse Trikatua yhdistämällä näitä mausteita sinulle sopivassa suhteessa.

Trikatu on ensituntumalta tulinen, mutta ruoansulatusprosessissa sekä pippali että inkivääri muuttuvat makeiksi. Tämän vuoksi Trikatu voi sopia myös pittalle pieninä määrinä. Ayurvedisen näkemyksen mukaan Trikatu on maustesekoitus, joka lisää ruoansulatusvoimaa ja jopa polttaa amaa (kuona-aineita). Suosittelemme maustesekoituksen käyttöä erityisesti raskaan ruoan kanssa sekä keväisin, jolloin kapha-dosha on taipuvainen kasaantumaan.

Kitchari-maustesekoitus

Kitchari-maustesekoitus on curry-tyyppinen yhdistelmä, joka sopii erityisesti ayurvedisen kitcharin mausteeksi. Basmati riisi ja keltainen mungpapu paljastavat tämän mausteen avulla kaikki parhaat ominaisuutensa! Kitchari-maustesekoitus tasapainottaa kaikkia doshia. Se sopii myös hyvin juureksille, kuten peruna, bataatti ja porkkana. Kuumenna maustesekoitus tilkassa gheetä, ja lisää ruokiin. Kitchari-maustesekoitus sisältää Kuminaa, sinapin siemeniä, kurkumaa, ruokosokeria (tala-sharkara), vuorisuolaa, korianderin siemeniä, sarviapilan siemeniä, asafoetidaa ja chiliä.

********

*Pippalin terapeuttisista vaikutuksista voit lukea lisää näistä lähteistä (englanniksi):

  1. Srivastava P. Therapeutic potential of Piper longum L. for disease management-A Review. International Journal of Pharma Sciences. 2014;4(4):692-700. [Cited 27 June 2019].
  2. Khushbu C, Roshni S, Anar P, Carol M, Mayuree P. Phytochemical and therapeutic potential of Piper longum Linn a review. Int J Res Ayurveda Pharma. 2011 Jan;2(1):157-61. [Cited 27 June 2019]. Available from: https://ijrap.net/admin/php/uploads/378_pdf.pdf

Vinkkejä kurkuman käyttöön

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.