Onko sinulla tapana ottaa pastilli, kun suu ei tunnu raikkaalta? Ayurvedan näkökulmasta on tärkeämpää puuttua perimmäiseen syyhyn: miksi suu ei tunnu raikkaalta. Tunkkaisen hengityksen syynä on usein heikko ruoansulatus ja puutteet suuhygieniassa.
Nämä kaksi liittyvät yleensä toisiinsa siten, että huono ruoansulatus kiihdyttää suun bakteerien toimintaa, joka johtaa epämiellyttävän tuoksuiseen hengitykseen – jopa ientulehdukseen. Mitä puhtaampi suusi on, sitä raikkaampi on myös hengityksesi.
Pahanhajuisen hengityksen perussyy on suun bakteerikuorma ja ikeniesi hyvinvoinnin heikentyminen. Mitä puhtaampi suusi on, sitä raikkaampi on myös hengityksesi. Tämän vuoksi on tärkeää, että hengitystä raikastaessasi et tyydy vain ilmeisen oireen hoitoon, vaan valitset ratkaisut, jolla on bakteerien määrää vähentävä tai ikeniesi terveyttä tukeva vaikutus.
Ayurvedinen suuhygienia raikastaa hengitystäsi sisältäpäin sen sijaan, että vain peittäisi oireita. Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia suun alueen ongelmia ja sitä, miten voit niihin itse vaikuttaa. Ensin tarkastelen lyhyesti suun ja sen limakalvon merkitystä hyvinvointiimme.
Tiesitkö, että ientulehdus on Suomessa flunssan jälkeen yleisin tulehdusmuoto?
Siitä kärsii jossain määrin jopa 70% aikuisväestöstä.
Suun limakalvo ja sen kosteuttava sylki on tärkeä osa suun ja koko kehon hyvinvointia. Se pitää huolta limakalvojen nestetasapainosta ja tekee ruoasta helpommin nieltävän. Sylki sisältää ruoansulatusentsyymeitä, erityisesti alfa-amylaasia, joka pilkkoo ruoan tärkkelystä. Jotkut syljen entsyymit vapauttavat ruoan makuaineita.
Osa syljen entsyymeistä pilkkoo bakteereita ja estää siten mikrobien liikakasvua. Sylki ja terveet limakalvot ovat tärkeä osa immuunipuolustusta ja ruoansulatusta. Siksi ayurvedan aamurutiineihin kuuluva suuhygienia on tärkeä osa omahoitoa: hampaiden pesu, kielen puhdistaminen ja suun limakalvojen hoito öljyllä tai yrttiöljyllä. Ayurvedisien yrttien ja öljyjen käytöllä suuhygieniassa on vuosituhantiset perinteet.
Ayurvedinen suunhoito ennen vanhaan
Ennen kuin hammasharjat keksittiin, ayurvedassa on käytetty eri kasvien ja puiden tikkuja hampaiden puhdistamiseen. Nämä tikut valittiin tietyistä puista, joista tiedettiin olevan hyötyä suun terveydelle. Tikut pureskeltiin päästä pehmeäksi ja sillä harjattiin hampaat – tässä yhdistyi mekaaninen puhdistus tikun puhdistaviin ainesosiin. Tikkuina käytettiin muun muassa neem-puun ja lakritsin juuren paloja.
Öljyn purskuttelua suussa on pidetty hyvänä tapana ennaltaehkäistä ienongelmia ja pahanhajuista hengitystä sekä suun liiallista kuivumista, mikä usein aiheuttaa tulehduksia.
Nykyajan ayurvedinen suuhygieniarutiini
Ayurvedassa suositellaan joka aamuista suun hoitoa, jossa puhdistetaan suu ja hampaat yön aikana kertyneestä kuona-aineesta eli limaisuudesta ja valkeasta tai harmahtavasta katteesta. Hyvä suunhoito sisältää seuraavan kokonaisuuden:
- Pese hampaat mieluiten ayurvedisiä yrttejä sisältävällä hammastahnalla (Ayurdent).
- Puhdista hampaiden välit hammaslankaa apuna käyttäen. Eniten bakteereita hampaiden välistä vie hammasväliharja, joita saa apteekeista. Silikoninen hammasväliharja on pehmeä mutta tehokas, eikä siitä irtoa mikromuovia.
- Puhdista kieli metallisella tai hopeoidulla kielenpuhdistimella tai metallilusikalla. Kielen kaapiminen puhdistaa karkeasta kielestä bakteeripitoisen liman ja samalla se aktivoi tärkeitä kielen heijastepisteitä, mitkä vaikuttavat hyvinvointiimme. Se aktivoi myös ruoansulatusentsyymien tuotantoa suussa. Hopeapäällysteisen tai kuparisen kielenkaapimen uskotaan myös hillitsevän bakteerikasvustoa.
- Purskuttele suu ruokalusikallisella kylmäpuristettua seesamöljyä noin 10 minuuttia tai käytä Gum Care Oil -yrttiöljyä, jota hierot hetken ikeniin.
Monet ovat tottuneet vaahtoaviin hammastahnoihin, ja vaahtoamattomalla hammastahnalla peseminen voi alkuun tuntua kummalliselta. Voit jopa miettiä, että tulikohan hampaat nyt oikeasti puhtaaksi. Huomaa kuitenkin, että harjaaminen on se tärkein juttu, ei hammastahna. Bakteeriplakki tarvitsee mekaanisen puhdistuksen, jotta se irtoaa hampaiden pinnalta.
Suun limakalvon herkkyys, haavaumat ja aftat
Onko sinulla taipumus saada suupieleen aftoja, eli suun kipeitä, pyöreitä tai soikeita haavaumia, jotka uusiutuvat vaihtelevin väliajoin ja parantuvat itsekseen 1–6 viikossa. Nämä ja muut limakalvo-ongelmat ovat kipeitä, vaikka eivät kovin vaarallisia.
Hammastahnoissa vaahtoavana aineena käytetään yleensä natriumlauryylisulfaattia (sodium lauryl sulphate), josta joskus käytetään myös lyhennettä SLS. Se aiheuttaa ongelmia monille, jolla on herkät limakalvot suussa. Erityisesti heidän kannattaa kokeilla vaahtoamatonta hammastahnaa.
Kuiva suu
Kuivan suun ongelmat ovat yleisiä iäkkäillä ja usein seurausta kroonisista sairauksista sekä joistakin lääkkeistä, esimerkiksi sydän- ja verenpainelääkkeet. Kuivat limakalvot aiheuttavat hampaiden reikiintymistä ja suun limakalvon ongelmia, kun sylki ei suojaa niitä. Suosittelen myös tällöin käyttämään vaahtoamatonta hammastahnaa ja lisäksi välttämään hiilihapotettuja virvoitusjuomia, jotka aiheuttavat happohyökkäyksen.
Ayurvedinen suuhygieniarutiini on kuivalle suulle hyväksi. Lisäksi suuhun voi laittaa esimerkiksi vähän kylmäpuristettua kookosöljyä useamman kerran päivässä. Kookosöljyä on suosittu suun hoidossa, koska se sisältää lauriinihappoa, mikä vaikuttaa vähentävän haitallisia viruksia, sieniä ja bakteereja. Myös Ayurdent Gum Care Oil voi tukea tervettä limakalvoa ja kostuttaa suuta.
Ruoansulatuksen ongelmat ja suuhygienia – ayurvedan näkemys
Kun ruoansulatuksesi ei ole pystynyt käsittelemään syömääsi ruokaa hyvin, ruoansulatuskanavassa muodostuu kuona-aineita. Ne kerääntyvät kehoon, tukkien aineenvaihduntaamme ja estäen ravintoaineiden imeytymisen solutasolla.
Heikosti toimiva ruoansulatuskanava ei pysty tekemään työtään kunnolla, varsinkaan yöllä, kun nukut. Tällöin kehon kuona-aineet ja ne bakteerit, joita vatsahapot eivät pystyneet tuhoamaan, voivat matkata ruoansulatuskanavaa ylöspäin ja tuoda kuona-aineita suuhun. Siksi aamuinen koko suun puhdistaminen, hyvä ruoansulatus ja hyvin toimiva suolisto ovat tärkeä osa terveyttämme.
Runsas veden juominen, mausteiden käyttäminen ruoanlaitossa, runsas tuoreiden vihannesten ja hedelmien syöminen sekä luumujen ja viikunoiden lisääminen ruokavalioon auttavat tukemaan säännöllistä suolen toimintaa. Ayurvedan Triphala Plus ja Ama Cleanse tukevat tervettä ruoansulatusta ja kuona-aineiden poistumista kehosta. Tästä kiittää koko keho, eikä vain suu.
Ayurdent hammastahnat
Ayurdent-hammastahna sisältää runsaasti yrttejä, joiden kaikkien tiedetään Ayurvedassa olevan hyödyllisiä hampaille ja suun limakalvolle. Siinä on 20 yhteensä ayurvedistä yrttiä, kuten neem-öljyä, neilikkaöljyä, inkivääriä, pippuria ja piparminttuöljyä sekä Triphalan ainesosat Haritaki, Amalaki ja Bibhitaki. Tahnassa on myös yrttejä, joiden uskotaan tukevan syljen eritystä. Nämä yrtit tekevät Ayurdentin ominaisvärin: hammastahna on ruskeaa, koska sitä ei ole keinotekoisesti valkaistu.
Ayurdent on hyvin tehokas, eikä sitä tarvita kuin herneen kokoinen pallo hampaiden puhdistukseen. Siinä ei ole kemiallisia vaahdotusaineita eikä se sisällä gluteenia. Siinä on pieni määrä kasvipohjaista fluoria. Ayurdent on BDIH/COSMOS NATURAL-sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Se auttaa bakteerien ja plakin torjunnassa. Sen yrtit rauhoittavat ikeniä ja jättävät suun raikkaaksi.
Gum Care Oil -ikenien hoitoöljy
Tiesitkö, että ientulehdus on Suomessa flunssan jälkeen yleisin tulehdusmuoto? Siitä kärsii jossain määrin jopa 70% aikuisväestöstä. Gum Care Oil toimii ayurvedisten yrttien ja öljyn avulla biofilmiä*) ja plakkia vastaan. Se tukee ikenien terveyttä ja rauhoittaa ikeniä. Maku on mausteinen, lähinnä kanelia muistuttava.
Gum Care Oil on perinteisesti valmistettu ja tieteellisesti laboratoriotestattu. Sen perusöljy on kypsennettettyä luomuseesamiöljyä. Tuotteen valmistukseen on käytetty 21 eri yrttiä: hedelmiä, kukkia, juurta, kuorta, siemeniä ja puhtaita eteerisiä öljyjä. Se on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, BDIH/COSMOS NATURAL – sertifioitu.
Voit joko suihkuttaa Ayurdent® Gum Care -öljyä suoraan ikeniin tai sormeen ja hieroa sitten ikeniä sormella kevyesti. Lopuksi sylje öljy ulos ja huuhtele suu haalealla vedellä. Gum Care Oil ei tarvitse pitkää vaikutusaikaa, toisin kuin öljypurskuttelu.
*) Biofilmit ovat bakteerien muodostamia mikroskooppisia kalvoja, jotka voivat johtaa plakin muodostumiseen ja erilaisiin ienongelmiin.
Lue lisää ayurvedisesta suuhygieniasta https://samhita.fi/ayurveda-ja-suun-terveys/
Artikkelin lähteitä:
- mapi.com: Avoiding bad breath – Ayurveda’s solution
- www.hampaille.fi
- Terveyskirjasto
- Science behind human saliva; Role of Ayurveda in management of oral health Pharmacogn Rev. 2014 Jan-Jun; 8(15): 16–21. PMCID: PMC3931197. Nilesh Arjun Torwane, Sudhir Hongal, Pankaj Goel, and B. R. Chandrashekar