Painonhallinta Ayurvedan näkökulmasta

Woman

Kiinnostaako sinua tasapainoinen painonhallinta ja energinen, vahva keho? Maharishi Ayurveda -lääkäreiden neuvosto on suunnitellut painonhallintaohjelman, joka ottaa huomioon keho-mielirakenteen ja sen mukaisen mahdollisen epätasapainotilan.

Maharishi Ayurvedan painohallintaohjelmassa otetaan huomioon ongelman syyt tasapainottamalla rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaa, jotta keho voi vapautua rasvavarastoista. Tavoitteena on hidastaa hiilihydraattien aineenvaihduntaa, mikä vähentää makeanhimoa ja liiallisen syömisen tarvetta. Tähän pyritään siten, että samanaikaisesti säilytetään terve ruokahalu, ravintoaineiden imeytymiskyky ja keho-mielitasapaino.

Ohjelman noudattamisessa tärkeintä on kärsivällisyys: kyseessä ei ole pikalaihdutusmenetelmä vaan kokonaisvaltainen lähestymistapa, jolla voit vähitellen saada tyydyttävän tuloksen. Kun ruoansulatus on normalisoitunut ja aineenvaihduntaprosessit tasapainoiset, voit nauttia myös vähän joustavammasta ruokavaliosta. Esitän seuraavassa lääkärien neuvoston kaksi painonhallintamenetelmää, joita voivat hyödyntää kaikki kehotyypit.

Kaphaan liittyvät paino-ongelmat:

Kaphaan liitetään yleensä hitaus, raskaus ja liiallinen kosteus. Kapha-tyyppinen lihominen johtuu usein ruoansulatuksen voiman puutteesta ja aineenvaihdunnan heikosta toiminnasta. Tästä kärsivät henkilöt ovat niitä, jotka syövät vähän mutta silti lihovat. Tuntuu kuin he lihoisivat vain olemalla ruoan läheisyydessä. Syynä ovat ruoansulatuksen heikon toiminnan takia kerääntyneet kuona-aineet ja rasvakudoksen kasvu. Osa kuona-aineista sitoutuu juuri rasvakudokseen. Kun rasvakudoksen muodostus lisääntyy, luukudoksen muodostuminen yleensä hidastuu. Tämän tyyppiseen hyvin yleiseen paino-ongelmaan tarvitaan kuona-aineiden poisto-ohjelmaa.

Kuona-aineiden poisto-ohjelma:

 • Voit edistää kuona-aineiden (aman) poistoa juomalla Meda-teetä pieniä määriä kerrallaan, mutta vähintään litran päivässä. Teen voi hauduttaa valmiiksi termospulloon laittamalla litraan kaksi pussia teetä ja antamalla sen hautua termoksessa noin 15 minuuttia.
 • Lisäksi kaphaan taipuvaisille suositellaan joka päivä noin 30 minuutin liikuntaa: reipas kävely, tanssiminen, uiminen tai kuntosali ovat erityisen suositeltavia. Liikunta poistaa kuona-aineita kehosta hien, hengityksen ja aineenvaihdunnan aktivoitumisen kautta.
 • Ruokavalion tulisi olla Kaphaa vähentävä: suosi karvasta, kutistavaa ja tulista/mausteisia makuja. Näitä on esim. kurkumassa, vihreissä lehtivihanneksissa, kaaleissa, pavuissa ja linsseissä – yleensä maan päällä kasvaneissa kasvin osissa. Vähennä suolaisen, makean ja happaman makuisia ruokia ja juomia.
 • Aamuisin kannattaa tehdä kuivahieronta raakasilkkikäsineillä (garshan). Näin saat aktivoitua nestekiertoa ja ruoansulatusta. Kuona-aineiden poistumista voit edistää ottamalla Triphala Plus -valmistetta 2 kapselia iltaisin ja tehostamalla ruoansulatusta Digest Special-valmisteella, joka pureutuu kuona-aineita aiheuttaneeseen puutteelliseen ruoansulatukseen.

Pittaan liittyvät paino-ongelmat

Pittaan liittyy oleellisesti kuumuuden lisääntyminen ja tulehdusreaktiot. Pitta-tyyppinen painonnousu johtuu osin kuona-aineista, jotka kertyvät pitkällä aikavälille vatsan alueen aineenvaihduntakanaviin. Tästä kanavien tukkeutumisesta seuraa kehon kuumuuden lisääntyminen. Tällöin ruokahalu voi olla todella kova, ja janon tunnekin voi olla selvästi lisääntynyt. Ihminen voi myös potea närästystä ja olla helposti ärtyvä ja kärsimätön.

Pitta-tyyppiseen painonnousuun suositellaan seuraavia tasapainotuskeinoja:

 • Tee teetä, jossa on sarviapilan siemeniä, korianterin siemeniä, lakritsin juurta ja fenkolin siemeniä. Laita kattilaan litra vettä ja nämä siemenet (n. 0,5- 1 tl kutakin) ja keitä noin 10-15 minuuttia, siivilöi siemenet pois ja laita tee termokseen. Juo teetä päivän mittaan pieninä annoksina. Tämä käynnistää rasvan polton: sarviapila edistää rasvan polttoa, korianteri poistaa kuona-aineita, lakritsi viilentää ja rauhoittaa vatsaa sekä fenkoli edistää ruoansulatusta.
 • Pitta-tyyppisessä painonhallinnassa yleinen liikuntasuositus on noin 30 minuuttia 3-4 kertaa viikossa, esim. reipasta kävelyä ulkona, joogaa, uintia ja kevyehköä kuntosaliharjoittelua (jotta kuumuus ei lisäänny liikaa).
 • Syö runsaasti makeita, mehukkaita hedelmiä ja noudata pittaa rauhoittavaa ruokavaliota. Tällöin parhaat maut ovat karvas, kutistava ja makea: eli kaikki kasvikset ovat hyväksi, erityisesti kurpitsat. Myös pavut ja linssit sopivat hyvin. Vihannesten ja papujen mausteeksi voit laittaa mausteseoksen, jossa on 1 osa kurkumaa, 2 osaa intiankuminaa (jeera), 3 osaa korianteria ja 4 osaa fenkolia.
 • Voit juoda myös lämmintä maitoa ja lassia, jonka jogurtin olet valmistanut itse. Viikonloppuisin voit syödä haudutettuja kuivattuja luumuja ja viikunoita edistääksesi suolistosi luonnollista ja pehmeää tyhjenemistä.

Sinun kannattaa silloin tällöin  tehdä myös rauhoittava, ruoansulatusta ja kuonanpoistoa aktivoiva koko kehon hieronta lämpimällä Pitta hierontaöljyllä.

Stressin vähentäminen auttaa painonhallinnassa

Tunnesyöminen stressin takia on tyypillistä sekä pitta- että kapha-tyyppiselle epätasapainotilalle. Silloin saatat syödä, vaikka et ole nälkäinen – tai saatat haluta makeaa tasapainottaaksesi stressiäsi. Suosittelemme ensisijaisesti hoitamaan stressin syytä. Stressinhallintakeinot, riittävä yöuni ja mahdollisten stressitekijöiden poistaminen ovat parhaita ratkaisuja, mutta voit tukea tilannetta myös Vata Balance -valmisteella, jos olet ahdistunut tai hermostunut. Kapha Balance auttaa puolestaan nostamaan mielialaa, jos se on alhaalla.

Ayurvediset proteiinit

Maharishi Ayurveda ei suosittele proteiinijauhejuomia eikä proteiinipatukoita niiden lisäaineiden ja prosessoinnin takia. Elävässä proteiinissa on luonnon oma älykkyys mukana, ja se vahvistaa siksi paremmin kehosi tasapainotilaa. Mantelit (kuorellisia max. 10kpl/päivä), saksanpähkinät, pavut ja linssit, auringonkukan siemenet, seesamin siemenet, kurpitsan siemenet ja maitotuotteet ovat eläviä, luontaisia proteiinin lähteitä.

Muita painonhallintaan liittyviä ayurvedisia yleisohjeita:

 • Syö vähärasvaista ruokaa. Kaksi teelusikallista gheetä tai oliivioljyä on sopiva määrä rasvaa päivässä.
 • Lautasmalli tulisi koostua 50 % vihanneksista, 20 % hyvistä viljoista kuten quinoa, ohran jyvät, kaura, hirssi tai amarantti sekä 30 % proteiinista, kuten linssit, tuorejuusto (panir) sekä pähkinät ja siemenet.
 • Kaksi mukillista lämmintä maitoa on suositeltava välipala ja muki lassia lounaalla auttaa B12-vitamiinin saannissa, jos olet kasvissyöjä. Nämä tasapainottavat myös sadhaka pittaa, joka on vastuussa metaboliasta.
 • Vältä kylmiä juomia, kypsytettyä juustoa, hiivalla kohotettua leipää, voita, keksejä, kakkuja, jäätelöä, suklaata, friteerattuja ruokia ja kermakastikkeita, ja vähennä riisin syöntiä.
 • Aamiaiseksi voit höyryttää tai kypsentää omenoita tai päärynöitä tilkassa vettä.
 • Älä jätä aterioita väliin.
 • Syö lounaalla suurin ateriasi. Päivällisen tulisi olla selkeästi pienempi ja se tulisi syödä ennen seitsemää illalla. Iltakahdeksan jälkeen ei kannata yleensä syödä mitään.
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.