Nauti helteestä ja pysy viileänä

Samhita

Helteinen sää tuntuu Suomessa virkistävältä poikkeukselta kolean alkukesän jälkeen. Kuitenkin, kun kuumuus lisääntyy ja kestää kauemmin, se saattaa tuntua epämukavalta. Helle voi vaikuttaa uneen, voimme olla väsyneempiä ja ärtyneempiä, ja nälän tunne voi joko voimistua liikaa tai heiketä. Ayurvedan muukaan nämä oireet ovat merkkejä kehon ja mielen kuumuudesta. Siksi onkin hyvä tietää, kuinka pysymme ”cooleina”, eli miten kehomme Pitta-elementti pysyy viileänä.

Seuraavana on lista muutamista merkityksellisistä asioista:

 • Vesi on Pitta-elementille tärkeää. Juo riittävästi, käy uimassa, kävele veden äärellä ja nauti vedestä kaikilla aisteillasi: kuuntele ja katsele.
 • Pitta tasapainottuu kauneudesta ja hyvästä fiiliksestä: luonto ja sen kauneus rauhoittaa ja viilentää. On tärkeää nauttia hyvästä seurasta ja pitää hauskaa – ilo ja rentoutuminen tasapainottavat.
 • Suojaa kuumuudelta ja epätasapainolta ne kehon alueet, missä Pitta sijaitsee:
  • Käytä aurinkolaseja ja suojaa pääsi ja ihosi kuumuudelta. Pysy varjossa päivän kuumin aika.
  • Nauti laadukasta ruokaa, jotta vatsa ja maksa voivat hyvin.
  • Tee ja etsi asioita, jotka lisäävät hyvää oloa. Näin vahvistat sydämen voimaa.
 • Ruoansulatuksen teho saattaa olla heikentynyt, koska sen energiaa käytetään kehon viileänä pitämiseen. Siksi on tärkeää syödä kohtuullisesti. Jos koet nälän tunteesi heikentyneen, vältä jääkylmiä ruokia ja juomia, kuten jäätelöä ja olutta. Fermentoidut tuotteet olut ja siideri itse asiassa lisäävät kehon kuumuutta, kuten alkoholi yleensäkin.
 • Pitta-tee huoneen lämpöisenä viilentää oloa ja sopii hyvin janojuomaksi. Tee kannullinen Pitta-teetä, jota nautit päivän mittaan. Litraan vettä kannattaa laittaa kaksi tai kolme pussia. Voit maustaa teetä esim. mintun oksalla tai lisätä siihen tilkan maitoa. Se rentouttaa myös mieltä.
 • Hyvään Pittaa rauhoittavaan ruokavalioon kuuluu lisääntynyt vihreiden kasvien ja salaatin nauttiminen sekä kypsät, makeat hedelmät ja avocado. Salaatti voi olla vaikeasti sulavaa ruokaa, jos ruoansulatus on heikentynyt. Silloin kehosi ei ehkä saa hyödynnettyä sen sisältämiä ravintoaineita. Pitta-churna mausteseos auttaa heikentynyttä ruoansulatusta.
 • Shatavari yrttipuriste viilentää Pittaa tehokkaasti sekä vahvistaa kehoa ja hermostoa.
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

Samhita