Tunnetko Shatavari-yrtin

Uutuustuote esittelyssä: Shatavari

Shatavari (Asparagus racemosus, terttuparsa, villiparsa) on kehon voimaa ja kuntoa ylläpitävä kasvi. Sen sanotaan tukevan Ojaksen muodostumista. Ayurvedan mukaan ojas on aine, jonka sanotaan olevan vastuussa kehon vitaliteetista ja kestävyydestä.

Shatavarin vahvistava vaikutus kohdistuu erityisesti lisääntymiselimiin eli naisilla kohtuun ja munasarjoihin ja miehillä vastaaviin alueisiin. Sen kerrotaan olevan adaptogeeninen kasvi, eli sillä vaikuttaisi olevan ominaisuuksia, jotka lisäävät kehon vastustuskykyä sairauksiin, stressiin ja ympäristön vaikutuksiin.

Shatavaria käytetään tukemaan naisten hormonitoimintaa aina murrosiästä menopaussiin asti. Se sopii Ayurvedan mukaan myös raskauden ja imetyksen aikana käytettäväksi, samoin sillä vaikuttaa olevan suotuisa vaikutus synnytyksestä toipumiseen ja maidon tuotantoon. Itse asiassa se on paras yrtti kaikkiin naisten lisääntymiselinten alueen ongelmiin Ayurvedassa. Samoin miehille se sopii vahvistamaan miesten lisääntymiselimiä ja esim. sperman tuotantoa.

Ayurvedassa Shatavaria käytetään myös aivojen ja hermoston tasapainottamiseen ja vahvistamiseen. Vatan sanotaan hallitsevan hermostoa ja aivoja, liiallinen Vata voi tuoda epätasapainoa tälle alueelle. Siksi Shatavarin Vataa ja Pittaa tasapainottava vaikutus tukee myös henkistä hyvinvointiamme ja hermostoperäisiä ongelmia.

Shatavari voi olla tehokas tuote myös ruoansulatuksen tasapainottamiseen. Se on hyvä kasvi henkilöille, joiden ruoansulatuskanavan limakalvo on herkkä tai ärtynyt. Se tasapainottaa myös liiallista happoisuutta viilentävän ja makean laatunsa ansiosta. Myös ärtyneet ja kuivat hengitystiet hyötyvät tästä vaikutuksesta.

Shatavarimme on peräisin kasveista, jotka on kasvatettu kestävän kehityksen ehdoilla – ihanteellisessa ilmastossa ja maaperässä. Viljelemme kaikki yrtit torjunta-aineettomasti. Jokainen erä Maharishi Ayurveda Shatavari -jauhettamme käy läpi tiukan fysikaalis-kemiallisen sekä mikrobiologisen analyysin. Siksi ne ovat puhtaita: ei raskasmetalleja, torjunta-aineita, mykotoksiineja ym. haitallisia aineita.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.